adapter FD/EOS (EF) - blokuje EOS 1V

Obiektywy do aparatów i powiększalników.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
mrek
-#

adapter FD/EOS (EF) - blokuje EOS 1V

Post autor: mrek »

Dziwna sprawa. Zakupiłem adapter FD/EOS z soczewką. Zakładam na EOS 1V, zatrzaskuję na bagnecie, przyciskam spust i... aparat podnosi lustro, nie otwiera migawki, miga na LCD symbolem pustej baterii (oczywiście w boosterze 8 nowych baterii alkalicznych).
Odkręcenie adaptera o małą część obrotu powoduje, że aparat bez problemy wykonuje zdjęcia. Adapter czarny więc nie zwiera styków. Zresztą wykonałem test z zasłoniętym stykami na korpusie. To samo.
Lustro się podnosi więc myślę, że nie zawadza o tył adaptera.
Porównałem bagnet w adapterze i nie widzę różnicy w porównaniu do adaptera M42 czy bagnetu na obiektywie EF.
Ktoś ma pomysł co może przeszkadzać?
Taki sam objaw na cyfrze o cropie x1.3, która ma lustro ciut mniejsze.
Ostatnio zmieniony 12 lut 2012, 18:45 przez mrek, łącznie zmieniany 1 raz.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Re: adapter FD/EOS (EF) - blokuje EOS 1V

Post autor: J.A. »

mrek pisze: Odkręcenie adaptera o małą część obrotu powoduje, że aparat bez problemy wykonuje zdjęcia.
W bagnecie EF poza stykami na dole, jest jeszcze mały switch w okolicach godziny 11, patrząc na wprst w korpus. Powyższe zdanie moze świadczyć, o tym że to jego sprawka.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
mrek
-#

Re: adapter FD/EOS (EF) - blokuje EOS 1V

Post autor: mrek »

J.A. pisze:
mrek pisze: Odkręcenie adaptera o małą część obrotu powoduje, że aparat bez problemy wykonuje zdjęcia.
W bagnecie EF poza stykami na dole, jest jeszcze mały switch w okolicach godziny 11, patrząc na wprst w korpus. Powyższe zdanie moze świadczyć, o tym że to jego sprawka.
Faktycznie jest. Ale on jest włączany tak samo przez obiektyw, pierścień M42 czy ten nieszczęsny adapter FD/EF
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
michalkruk
-#
Kontakt:

Post autor: michalkruk »

Właśnie jak to jest z wieszaniem się analogowych Canonów, pisałem już w tej sprawie..

viewtopic.php?t=6619

Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ