Witam.
Jak w temacie.
Czy istnieje jakiś środek do wypełniania drobnych "wyszczerbień" na soczewkach?
Dziś podczas montażu jedna z soczewek lekko mi się wyszczerbiła w centralnej części.
Nie widać tego na fotografiach, ale okropnie to wygląda, i tak się zastanawiam, czy nie ma jakiegoś preparatu do wypełniania takich ubytków.
ubytki na soczewce
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Nie mogę teraz na szybko znaleźć, ale widziałem wpis na blogu, na którym ktoś prezentował zdjęcie z lekko rozbitego obiektywu. Przednia soczewka nie wyglądała ciekawie ;)
Zdjęcia z tego obiektywu, dopóki słońce było z tyłu, wyglądały zupełnie ok. Ta szczerba bardziej boli mentalnie, niż fizycznie :)
Zdjęcia z tego obiektywu, dopóki słońce było z tyłu, wyglądały zupełnie ok. Ta szczerba bardziej boli mentalnie, niż fizycznie :)
Wywołaj sobie film: https://sites.google.com/site/negfix8pl/film
- technik219
- -#
Re: ubytki na soczewce
Niestety, zaszpachlować się nie dapraktis pisze:Witam.
Jak w temacie.
Czy istnieje jakiś środek do wypełniania drobnych "wyszczerbień" na soczewkach?
Dziś podczas montażu jedna z soczewek lekko mi się wyszczerbiła w centralnej części.
Nie widać tego na fotografiach, ale okropnie to wygląda, i tak się zastanawiam, czy nie ma jakiegoś preparatu do wypełniania takich ubytków.

Jeśli obiektyw w pozostałej części jest dobry, wyszukaj jakiś uszkodzony i podmień soczewkę. Jedyna opcja.
Nie ma takich preparatówCzy istnieje jakiś środek do wypełniania drobnych "wyszczerbień" na soczewkach?

Niestety nie jest dobrze jak skaza taka powstała w środkowej części obiektywu, bo może zacząć wpływać na obraz przy większym przesłanianiu obiektywu. Ale z tego co mówią doświadczeni optycy, skazy (rysy, ubytki) na przeniej części obiektywu są dużo mniej groźne od tych na tylnej części.