Trwałość rozrobionego Neutolu 1+7
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
- Minolciarz1979
- -#
Trwałość rozrobionego Neutolu 1+7
Witam. Dziś rozrobiłem Neutol Agfy 1+7, ale zrobiłem tylko 5 odbitek 18x24 i szkoda mi wylać dobry wywoływacz, więc zlałem do ciemnej butelki, usunąłem powietrze Tetenalem Protectanem i schowałem w ciemną szafkę. Ile mogę trzymać tak zabezpieczony roztwór? Ktoś ma doświadczenie?
- Minolciarz1979
- -#
- Minolciarz1979
- -#
Fenalu nie chcę widzieć
strasznie kontrastowy z barytem Tetenala. Z Fomą pewnie jeszcze gorzej będzie. Zalezy mi na wywojce normalnokonstarstowej jak Neutol.
Ja mam niewielkie doswiadczenie... ale od jakiegos czasu uzywam glownie Variospeed Tetenala. Rozrobiony miesiac temu roztwor nie pokazuje sladow zuzycia (albo nie potrafie ich zauwazyc). Stosuje z roznymi papierami - troche Ilfordy XPRESS, troche baryt Kentmere, troche baryt Fomy...
Ostatnio zmieniony 01 lut 2012, 15:13 przez przemur, łącznie zmieniany 1 raz.
Hi!
Wywolywaczem najbardziej trwalym, wydajnym i utrzymujacym prawie do konca stale parametry, z tych ktore uzywalem, jest stary AGFA N 113. Predzej zostanie "wyczerpany" przez papier z kuwety, niz straci wlasnosci. Wywoluje jeszcze jak jest ciemnobrazowy. Mozna go kupic taniej (w Niemczech) jako CALBE N113 i drozej jako ADOX ADOTOL-Konstant .
Wywolywaczem najbardziej trwalym, wydajnym i utrzymujacym prawie do konca stale parametry, z tych ktore uzywalem, jest stary AGFA N 113. Predzej zostanie "wyczerpany" przez papier z kuwety, niz straci wlasnosci. Wywoluje jeszcze jak jest ciemnobrazowy. Mozna go kupic taniej (w Niemczech) jako CALBE N113 i drozej jako ADOX ADOTOL-Konstant .
Pozdrowienia znad Morza Polnocnego
Andrzej
Andrzej
A można go sobie poskładać? Znana jest formuła?AJK pisze:Hi!
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Nigdzie w sieci nie spotkalem receptury. Takze w ORWO Rezepte (1983) miedzy 111 i 115 jest przerwa. Ale nie jest to zaden "Graal" tylko "tlusty" MH-wywolywacz z rodziny Dektol, D-72, D-163 .... . Czy oplaca sie go samemu skladac, zalezy od Ciebie (ceny, za ktora kupujesz odczynniki, checi itp)? Dla mnie, przy cenie 4,61€/5 l, sie nie oplaca, chociaz skladam niektore negatywowe.
Pozdrowienia znad Morza Polnocnego
Andrzej
Andrzej
>Tutaj znalazłem< Co do opłacalności. To już indywidualna sprawa.AJK pisze:Nigdzie w sieci nie spotkalem receptury. Takze w ORWO Rezepte (1983) miedzy 111 i 115 jest przerwa. Ale nie jest to zaden "Graal" tylko "tlusty" MH-wywolywacz z rodziny Dektol, D-72, D-163 .... . Czy oplaca sie go samemu skladac, zalezy od Ciebie (ceny, za ktora kupujesz odczynniki, checi itp)? Dla mnie, przy cenie 4,61€/5 l, sie nie oplaca, chociaz skladam niektore negatywowe.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150