Trwałość rozrobionego Neutolu 1+7

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o własnoręcznych doświadczeniach z wykonywaniem powiększeń

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
Minolciarz1979
-#

Trwałość rozrobionego Neutolu 1+7

Post autor: Minolciarz1979 »

Witam. Dziś rozrobiłem Neutol Agfy 1+7, ale zrobiłem tylko 5 odbitek 18x24 i szkoda mi wylać dobry wywoływacz, więc zlałem do ciemnej butelki, usunąłem powietrze Tetenalem Protectanem i schowałem w ciemną szafkę. Ile mogę trzymać tak zabezpieczony roztwór? Ktoś ma doświadczenie?
czmielek
-#
Kontakt:

Post autor: czmielek »

NIC - czernie będą do du... Neutol tylko na raz. Nie poleży...
rybka
-#

Post autor: rybka »

i na dodatek pobrudzi kuwete . Z dlugodystansowcow polecam Ilford'a Warmtone i Chempion'a Multigrade . Ten ostatni smiesznie tani ( przynajmniej w UK ) i nie widze roznicy pomiedzy nim a PQ uniwersal ) . Pzd.
Awatar użytkownika
Minolciarz1979
-#

A ktoś miał do czynienia z Dektolem Kodaka?

Jak to pracuje?
abrandtka

Post autor: abrandtka »

Zobacz po jakim czasie roztwór drastycznie zmieni barwę. Myślę, że w przypadku rozcieńczenia 1+7 to kwestia kilkudziesięciu godzin. Bez względu na zabezpieczenie czy jakość użytej wody.
Podobnie jak skądinąd świetny Dektol.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

A ja z długowiecznych i wysokowydajnych to polecam Fenal W-14. Rok dla roztworu roboczego to betka.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
Minolciarz1979
-#

Fenalu nie chcę widzieć

strasznie kontrastowy z barytem Tetenala. Z Fomą pewnie jeszcze gorzej będzie. Zalezy mi na wywojce normalnokonstarstowej jak Neutol.
Awatar użytkownika
przemur
-#
Kontakt:

Post autor: przemur »

Ja mam niewielkie doswiadczenie... ale od jakiegos czasu uzywam glownie Variospeed Tetenala. Rozrobiony miesiac temu roztwor nie pokazuje sladow zuzycia (albo nie potrafie ich zauwazyc). Stosuje z roznymi papierami - troche Ilfordy XPRESS, troche baryt Kentmere, troche baryt Fomy...
Ostatnio zmieniony 01 lut 2012, 15:13 przez przemur, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

A ten? Tetenal Centrabrom S
Wywoływacz miękko pracujący. W zależności od papieru obniża kontrast o 1 stopień. Rozcieńczenie 1+3. Wydajność 2,5-5m2 z 1 litra
abrandtka

Post autor: abrandtka »

Tetenal Eukobrom 1+9, do dwóch tygodni bez widocznej różnicy.
Ewentualnie coś składanego na bazie hydrochinonu i metolu, bez przyspieszaczy.
czmielek
-#
Kontakt:

Post autor: czmielek »

Ilford multigrade świetny podobnie pracujący jak neutol ale trwałszy (tydzień, dwa). Niestety drogi.
AJK
-#

Post autor: AJK »

Hi!

Wywolywaczem najbardziej trwalym, wydajnym i utrzymujacym prawie do konca stale parametry, z tych ktore uzywalem, jest stary AGFA N 113. Predzej zostanie "wyczerpany" przez papier z kuwety, niz straci wlasnosci. Wywoluje jeszcze jak jest ciemnobrazowy. Mozna go kupic taniej (w Niemczech) jako CALBE N113 i drozej jako ADOX ADOTOL-Konstant .
Pozdrowienia znad Morza Polnocnego

Andrzej
Awatar użytkownika
J.A.
-#

AJK pisze:Hi!

Wywolywaczem najbardziej trwalym, wydajnym i utrzymujacym prawie do konca stale parametry, z tych ktore uzywalem, jest stary AGFA N 113. Predzej zostanie "wyczerpany" przez papier z kuwety, niz straci wlasnosci. Wywoluje jeszcze jak jest ciemnobrazowy. Mozna go kupic taniej (w Niemczech) jako CALBE N113 i drozej jako ADOX ADOTOL-Konstant .
A można go sobie poskładać? Znana jest formuła?
AJK
-#

Post autor: AJK »

Nigdzie w sieci nie spotkalem receptury. Takze w ORWO Rezepte (1983) miedzy 111 i 115 jest przerwa. Ale nie jest to zaden "Graal" tylko "tlusty" MH-wywolywacz z rodziny Dektol, D-72, D-163 .... . Czy oplaca sie go samemu skladac, zalezy od Ciebie (ceny, za ktora kupujesz odczynniki, checi itp)? Dla mnie, przy cenie 4,61€/5 l, sie nie oplaca, chociaz skladam niektore negatywowe.
Pozdrowienia znad Morza Polnocnego

Andrzej
Awatar użytkownika
J.A.
-#

AJK pisze:Nigdzie w sieci nie spotkalem receptury. Takze w ORWO Rezepte (1983) miedzy 111 i 115 jest przerwa. Ale nie jest to zaden "Graal" tylko "tlusty" MH-wywolywacz z rodziny Dektol, D-72, D-163 .... . Czy oplaca sie go samemu skladac, zalezy od Ciebie (ceny, za ktora kupujesz odczynniki, checi itp)? Dla mnie, przy cenie 4,61€/5 l, sie nie oplaca, chociaz skladam niektore negatywowe.
>Tutaj znalazłem< Co do opłacalności. To już indywidualna sprawa.
ODPOWIEDZ