Foma Obchod
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Foma Obchod
W poszukiwaniu dobrej ceny filmu zaszedłem aż do czeskiego sklepu fomaobchod.cz - kłopoty są dwa:
- do wyboru są dwa identyczne filmy, jeden za 45,84 Kč, natomiast drugi za 77 Kč
- wątpię, aby wysyłali to chętnie do Polski - jest na to jakaś rada?
O ile takie kombinacje może nie dają wielkich korzyści, ale przy jakiś większych ilościach coś możnaby zaoszczędzić (ok. 3 zł na filmie przy tej niższej cenie, doliczając jakiś papier czy inne rzeczy - opłacałoby się).
Jeśli do Polski by nie wysyłali, to myślałem wykorzystać jakiegoś Czecha do wysłania tego tutaj, ale obawiam się zabrania korzyści, która rozlazłaby się na kosztach wysyłki.
Jakieś doświadczenia, rady, pomysły?
- do wyboru są dwa identyczne filmy, jeden za 45,84 Kč, natomiast drugi za 77 Kč
- wątpię, aby wysyłali to chętnie do Polski - jest na to jakaś rada?
O ile takie kombinacje może nie dają wielkich korzyści, ale przy jakiś większych ilościach coś możnaby zaoszczędzić (ok. 3 zł na filmie przy tej niższej cenie, doliczając jakiś papier czy inne rzeczy - opłacałoby się).
Jeśli do Polski by nie wysyłali, to myślałem wykorzystać jakiegoś Czecha do wysłania tego tutaj, ale obawiam się zabrania korzyści, która rozlazłaby się na kosztach wysyłki.
Jakieś doświadczenia, rady, pomysły?
Ostatnio zmieniony 04 gru 2011, 15:17 przez ArturN, łącznie zmieniany 2 razy.
- ypres.bass
- -#
- Kontakt:
ArturN pisze:Ypres.bassie, nie chciałbym Cię obrazić - z mojej strony poprawienie złego zdania jest raczej cechą pozytywną - wykreśl "więc" oraz przecinek
Możesz powiedzieć, jaką pomoc oferujesz?
Zerknij skąd kolega jest, a później rozważ to co napisałeś.
P.S.
Również jestem purystą językowym.

Pozdrawiam
Jurek
Jurek
Panowie, nie o języku polskim jest ten wątek
Zauważyłem jakiś czas temu że na fomaobchod papiery są dużo tańsze niż gdziekolwiek indziej, tylko że niestety wysyłają towar tylko do Czech i na Słowację.
ypres.bass, mam do Ciebie prośbę, mógłbyś zadzwonić do nich albo mail napisać i zapytać czy mogą wysłać paczkę do Polski?

Zauważyłem jakiś czas temu że na fomaobchod papiery są dużo tańsze niż gdziekolwiek indziej, tylko że niestety wysyłają towar tylko do Czech i na Słowację.
ypres.bass, mam do Ciebie prośbę, mógłbyś zadzwonić do nich albo mail napisać i zapytać czy mogą wysłać paczkę do Polski?

I obcokrajowiec ma to zrozumieć? Przecież to bełkot. Rozumiem dbałość o polszczyznę, ale róbmy to z głową, w przeciwnym razie można człowiekowi jedynie krzywdę zrobić ; ).ArturN pisze:Ypres.bassie, nie chciałbym Cię obrazić - z mojej strony poprawienie złego zdania jest raczej cechą pozytywną - wykreśl "więc" oraz przecinek"
Raffpsix ma rację.
Ostatnio zmieniony 06 gru 2011, 12:54 przez nipen, łącznie zmieniany 1 raz.
- ypres.bass
- -#
- Kontakt:
Raff: nema problema...
mój pomoc jest:
1) moge z Foma to domówić (mieszkam w Pardubicach - do Hradca to mam tylko 25km)
2) moge z tym jeść pociagem do Miedzylesia i wyslać po Polsce (ale w tym przypadku jest trzeba mi zaplatić bilet (250 czk/cca 45zł) )
3) mój kumpel Mila mieszka w Zittau i on jest distrybutor FOMA i ma tańsze niź FomaObchod i Zittau jest na granicach DE-PL-CZ -- moge sie zrobic wielky zakup u niego i on tego wyslać z Bogatynia juź v Polsce... ale musze zapytać jej...
mój pomoc jest:
1) moge z Foma to domówić (mieszkam w Pardubicach - do Hradca to mam tylko 25km)
2) moge z tym jeść pociagem do Miedzylesia i wyslać po Polsce (ale w tym przypadku jest trzeba mi zaplatić bilet (250 czk/cca 45zł) )
3) mój kumpel Mila mieszka w Zittau i on jest distrybutor FOMA i ma tańsze niź FomaObchod i Zittau jest na granicach DE-PL-CZ -- moge sie zrobic wielky zakup u niego i on tego wyslać z Bogatynia juź v Polsce... ale musze zapytać jej...
- ypres.bass
- -#
- Kontakt:
ok
zapiszcie tutaj w wątku, gdo co chce...
kumpel ma wszyscko co jest w fomaobchod.cz
Ceny są takie same lub nieco niżej, ale naprawdę nie wiele
zapiszcie tutaj w wątku, gdo co chce...
kumpel ma wszyscko co jest w fomaobchod.cz
Ceny są takie same lub nieco niżej, ale naprawdę nie wiele
Ostatnio zmieniony 06 gru 2011, 00:03 przez ypres.bass, łącznie zmieniany 1 raz.
A jak wygląda kwestia ceny filmu? Co wspomniałem, na Fomaobchodzie są dwa identyczne filmy, jeden za 45 a drugi za 77 koron (Fomapan 100/36).
Jakby co, to jestem zainteresowany tymże filmem (jeśli będzie po niższej cenie, tj. ok. 45 Kč) oraz papierem - Fomatonem barytowym (13x18, 25 szt.).
Mam jeszcze jedno pytanie nie na temat - w tekstach Czeskich i Słowackich pojawiają się takie skróty jak wspomniane cca oraz DPH. Ypressbassie, co one oznaczają?
Jakby co, to jestem zainteresowany tymże filmem (jeśli będzie po niższej cenie, tj. ok. 45 Kč) oraz papierem - Fomatonem barytowym (13x18, 25 szt.).
Mam jeszcze jedno pytanie nie na temat - w tekstach Czeskich i Słowackich pojawiają się takie skróty jak wspomniane cca oraz DPH. Ypressbassie, co one oznaczają?
- ypres.bass
- -#
- Kontakt:
- ypres.bass
- -#
- Kontakt:
Znaczy się, DPH to taki nasz VAT - czyli podatek, jeśli dobrze rozumiem
Dziękuję za informację.
Jeśli dobrze pojąłem Twoją drugą wypowiedź, to tańsze filmy mają 3-4 pierwsze klatki zaświetlone? Realnie daje nam to ok. 32 zdjęcia.
Jak dobrze policzyłem: jeśli koszty całej dystrybucji jednego zamówienia zmieszczą się w 20 zł, kosztem 10 zdjęć mniej, zyskamy ok. 20 - 30 zł na dziesięciu filmach. Podobne wyliczenia mogą tyczyć się wszelkich innych produktów (podobna różnica ceny). Jeśli w ciągu roku zostanie zużyte ok. 12 filmów, daje to znikome oszczędności. Jeżeli natomiast 10 filmów zużyjemy w ciągu miesiąca, da nam to ok. 240 zł oszczędności na rok.
Jeśli chodzi o mnie, to w w/w sytuacji wydam ok. 20 - 30 zł mniej na rok.
Daje to ok. 1,6 - 2,5 zł / mies.
Albo pomyliłem się w obliczeniach, albo mnie się to nie opłaca.

Jeśli dobrze pojąłem Twoją drugą wypowiedź, to tańsze filmy mają 3-4 pierwsze klatki zaświetlone? Realnie daje nam to ok. 32 zdjęcia.
Jak dobrze policzyłem: jeśli koszty całej dystrybucji jednego zamówienia zmieszczą się w 20 zł, kosztem 10 zdjęć mniej, zyskamy ok. 20 - 30 zł na dziesięciu filmach. Podobne wyliczenia mogą tyczyć się wszelkich innych produktów (podobna różnica ceny). Jeśli w ciągu roku zostanie zużyte ok. 12 filmów, daje to znikome oszczędności. Jeżeli natomiast 10 filmów zużyjemy w ciągu miesiąca, da nam to ok. 240 zł oszczędności na rok.
Jeśli chodzi o mnie, to w w/w sytuacji wydam ok. 20 - 30 zł mniej na rok.
Daje to ok. 1,6 - 2,5 zł / mies.
Albo pomyliłem się w obliczeniach, albo mnie się to nie opłaca.
Ostatnio zmieniony 06 gru 2011, 15:12 przez ArturN, łącznie zmieniany 1 raz.