Synchro w Penacon Six i Kiev 60

Problemy z doborem materiału, naświetlaniem w ciężkich warunkach.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
Marianov.
-#

Synchro w Penacon Six i Kiev 60

Post autor: Marianov. »

Mam problem z synchro w Penaconie Six i Kievie 60 - w obydwu aparatch działa losowo - podepnę kabel, lampy nie chcą się wyzwolić, jeszcze raz go wepnę, wyzwalają się kilka razy po czym przestają, odpinam, wpinam, nic nie pomaga, po czym nagle lampy znów wyzwalają się bez problemu aż do wyciągnięcia wtyczki po czym znów cisza. Nie podpinałem wcześniej lamp do tego systemu - sprawdziłem na dwóch body P6 i jednym K60 (nowym)- problem jest identyczny. Myślałem że coś jest z kablami albo z nadajnikiem - sprawdziłem trzy różne kable z kilkoma innym aparatami - po każdym podpięciu lampy odpalają za każdym razem.

Wydaje mi się że problem jest w gniazdach synchro. Czy pentacon i kiev tak mają(nie chce mi się wierzyć że w trzech różnych aparatach przypadkiem pojawił się problem z połączeniem) ? szukałem w sieci ale nic nie znalazłem na ten temat. Pomocy!
Awatar użytkownika
norbss
-#
Kontakt:

Post autor: norbss »

Witaj. Na pentaconie ustawiam 1/30 i działa z wyzwalaczem bez problemu. Nie wiem jaki czas synchronizacji ma Kiev powinien mieć to oznaczone literką "x" lub na czerwono jak w Pentaconie.
Ostatnio zmieniony 15 lis 2011, 16:28 przez norbss, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Na Pentaconie jest blokada wtyczki lampy (taki okrągły moletowany pierścień). Może wtyczka jest zbyt luźna i nie "styka"? Może jakiś problem z ładunkami statycznymi? W Kiewie zdarzyło mi się raz, że zmarnowałem całą rolkę i nie błysnęło. Przepaliłem potem na sucho i działa. A... teraz mi się nasunęło: Te aparaty synchronizują mechanicznie. Czyli dochodzi do zwarcia styków i wyzwalany jest błysk. Jeśli napięcie wyzwalające jest dostatecznie duże. Jeśli używa się współczesnych niskonapięciowych lamp, to w przypadku lekko przypalonych lub zaśniedziałych styków może nie dojść do ich zwarcia. Proponowałbym "przepalić" styki starą lampą i ponownie spróbować wyzwolić nową. A w ogóle to nie wiem i nie znam się...
Ostatnio zmieniony 16 lis 2011, 20:26 przez technik219, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marianov.
-#

Post autor: Marianov. »

Norbss właśnie obydwa aparaty były ustawione na synchro (błyskawica w P6 i czerwona 30 w kieve). Normalnie bunt maszyn.

Sprawdzałem wczoraj jeszcze raz. W Kievie był jeszcze film, nie wyzwolił ani razu aż do skończenia rolki a potem po otwarciu nagle zaczął wyzwalać bez problemu, odpinałem i wpinałem kabel, za każdym razem jest ok. Potem sprawdziłem Pentacony - obydwa też się nawróciły i odpalają lampy aż miło.
Technik, myślę że było tak jak mówisz - we wszystkich aparatach synchro nie było używane bardzo długo i po prostu potrzebowały przepalenia czy czegoś w tym rodzaju i pewnie do problemu dołączyły się zaśniedziałe gniazda.

Poza tym zauważyłem jeszcze jedną rzecz - po wciśnięciu spustu bez naciągniętej migawki Penatcon odpala lampy a Kiev nie. Czy tak ma być ? nie mam drugiego Kieva żeby porównać.
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Żaden aparat nie powinien wyzwalać lampy bez naciągniętej migawki. Miałem styczność z 3 P-sixami i błyskały tylko po naciągu. Coś się w Twoim zepsuło, jak sądzę. Jeśli synchronizuje prawidłowo - klatka jest bez pasów przy błysku z 1/30 - to raczej nie ma problemu.
Lux mea lex
brodie
-#

Post autor: brodie »

Wybaczcie że się podepnę, ale mam problem z moim araxem 60. wszystko jest fajnie, do czasu kiedy chcę podpiąć lampę do niego. wcześniej błyskał bez problemu, natomiast teraz gniazdo PC nie reaguje i nie wyzwala.
1. Czy to da się naprawić samemu ?
2. Miał ktoś z was podobny problem?
3. Ile orientacyjnie wyniosłaby naprawa tej usterki ?

Dziękuję za ewentualne odpowiedzi.
ODPOWIEDZ