zapomniany negatyw (bardzo stary)
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
zapomniany negatyw (bardzo stary)
witam, wygrzebałem z szafy film fotopan hl, z daty na kasecie wynika, że naświetlony był w 1978. Oznaczenia na kasecie mówią: światło sztuczne: 320ASA, światło naturalne: 400ASA. Nie mam pojęcia, kto robił zdjęcia tym filmem i w jakich warunkach. Pytanie czy trzeba brać jakąś poprawkę czułości przy wywoływaniu? Czy traktować ten film jak świeżo użyty?
- technik219
- -#
Najpierw się zastanów, czy warto na tak starym filmie (przechowywanym w szafie!) fotografować, mieć nadzieję, że coś na nim wyjdzie i potem bardzo-bardzo się rozczarować. Fotopany HL to były dobre filmy w latach 80/90 i jak były w okresie gwarancyjnym. HL-ka kilka lat po terminie dawała już spore zadymienie, a co dopiero po 32 latach?! Moja rada: odpuść sobie i potraktuj ten film jako kolekcjonerski.
http://wolnystrzelec.ezamosc.pl/index.p ... &Itemid=46 takie coś można spróbować, tylko trzeba p. Tadeusza zapytać o skład.
HL-ka była po prostu produkowana na licencji Ilforda (właśnie chyba HP4).rifley pisze:ja fotopana hl traktuję jak HP5, zdarzyło mi się kilka wywołać z pozytywnym skutkiem (jest to jakaś odmiana HP4 - teoria przeczytana gdzieś tutaj na forum).
Pamiętaj żeby wywołać kontrastowo, ponieważ na pewno jest zadymiony.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Mam właśnie od przyjaciela naświetloną szpulkę czegoś znalezionego w aparacie z lat 60'tych. Film jest na pewno młodszy bo właściciel zmarł zaledwie parę lat temu.
Kasetka rozbieralna, żółta jak z lat 80-tych, bez nadruków. Wywołałem końcówkę bo film był naświetlony do 25 klatki i widzę oznaczenia jedynie Foton Safety.
Co to może być? HL czy tylko jakaś setka?
Zaraz wygrzebię swoje stare negatywy z tamtych lat i popatrzę co mają na krawędzi.
Kasetka rozbieralna, żółta jak z lat 80-tych, bez nadruków. Wywołałem końcówkę bo film był naświetlony do 25 klatki i widzę oznaczenia jedynie Foton Safety.
Zaraz wygrzebię swoje stare negatywy z tamtych lat i popatrzę co mają na krawędzi.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Setka to jedynie gówniany NB01. HL, albo FF (może być też bardzo rzadki i świetny FL następca FF). Ważna jest gęstość. FF był zawsze lekki, HL jak każda 400 jest gęsta.mrek pisze:Wywołałem końcówkę bo film był naświetlony do 25 klatki i widzę oznaczenia jedynie Foton Safety.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
-
- -#
To ja się podłącze pod temat, kupiłem dzisiaj na pchlim targu nienaświetloną rolkę filmu CO-32D (tyle wydedukowałem z mojej znajomości cyrlicy). Google i flickr powiedziało mi, że to jest rosyjski slajd. Da się cokolwiek z tym zrobić czy tylko odstawić na półkę?
zorki, bronica. http://amserstfn.wordpress.com/, http://amserstfn.tumblr.com/
- technik219
- -#