Opemus 6 - dolna szybka karetki

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

klaudio
-#

Opemus 6 - dolna szybka karetki

Post autor: klaudio »

Witam,
na dolnej szybce karetki znalazłem drobną rysę. Przy małych powiększeniach jej nie widać, ale przy większych niż 18x24 niestety wyłazi :(
Z racji tego, że zarówno szybki, jak i ich alternatywa ramki bezszybkowe są trudne do zdobycia, zastanawiałem się nad jej dorobieniem u szklarza - czy ktoś już coś takiego praktykował i mógłby mi polecić jakiś dobry zakład szklarski w Krakowie - sam mógłbym wyciąć taką płytkę z pleksi - nie wiem tylko, jak będzie się coś takiego zachowywało?
A może ktoś ma zbędną szybkę lub ramki, które mógłby odstąpić za przyzwoitą ilość PLNów?
Awatar użytkownika
jac123
-#

?

Post autor: jac123 »

To chyba będzie trudne, bo z tego co wiem nie mają szkalrze szkła o takiej grubości. Plexi odpada.
Awatar użytkownika
Jerzy
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: Jerzy »

Mi szklarz w W-wie zrobił od ręki, ale do Magnifaxa 4. Podejrzewam, że są tej samej grubości...
I'm Winston Wolf. I solve problems.

http://foto.ujerzego.pl
Awatar użytkownika
biedron
-#

Post autor: biedron »

Dorobi dorobi, mi tez dorabiał do magniego 4. Tylko upomnij go o ścięte na skos brzegi jak w oryginale - ja nie upomniałem i sam ścinałem :)
klaudio
-#

Post autor: klaudio »

byłem już u fachowca - muszę mu donieść karetkę, żeby mógł dokładnie dopasować szybkę (ściąć brzegi).
filozof97
-#

Post autor: filozof97 »

mi dorobił do Opemusa 5, bo potłukłem- koszt- 2 zł.
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Kup sobie pierwszą lepszą antyramę ze szkłem - będziesz miał szybę 1,5 mm grubości w sam raz na szybki. Docinałem sam i szlifowałem fazę na osełce z piaskowca.
Lux mea lex
ODPOWIEDZ