Czym podkleić, przykleić okładziny aparatu

Problemy z doborem materiału, naświetlaniem w ciężkich warunkach.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
matti_1989
-#
Kontakt:

Czym podkleić, przykleić okładziny aparatu

Post autor: matti_1989 »

Kupiłem ostatnio bronice i okładziny na kominku są lekko poodklejane. Na forum ktoś polecał do takich napraw zwykły butapren. Czy taki klej zda egzamin? Czy lepiej odkleić cały element i spróbować jakoś zdjąć stary klej, czy tylko podkleić?
Ostatnio zmieniony 14 sie 2011, 17:59 przez matti_1989, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

ja kleilem butaprenem i było ok, próbowałem też taśmy dwustronnej, ale efekty mnie nie zadowoliły.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
matti_1989
-#
Kontakt:

Post autor: matti_1989 »

rbit9n pisze:ja kleilem butaprenem i było ok, próbowałem też taśmy dwustronnej, ale efekty mnie nie zadowoliły.
I na stary klej ten butapren dać?
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

matti_1989 pisze: I na stary klej ten butapren dać?
żeby dobrze związało trza by wyczyścić ze starego kleju, wyczyścić i odtłuścić. czyli rozpuszczalnik, terpentyna lub coś podobnego.

a gdy będziesz kleić, miej na uwadze starą tapicerską zasadę.. "klej trzyma gdy go ni ma.." czyli cieniutkie i równe warstewki leju na obie powierzchnie i dobrze dociśnij.

pzd
filozof97
-#

Post autor: filozof97 »

zawsze możesz próbować zerwać do końca, nic nie czyścić, tylko pod gorącą wodę wrzucić i nasączyć, następnie przyłożyć do aparatu i solidnie docisnąć- jak poleży tak kilka godzin (aż wyschnie) to trzyma się znakomicie. Przynajmniej znakomicie trzymało się na Praktice L2
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

Grzegorz zamknął temat butaprenu.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
jiro
-#

Post autor: jiro »

moim zdaniem lepszy jest klej do butów od poxipolu, naprawde swietnie trzyma, jest przezroczysty i kompletnie niewidoczny(ew. latwy do usuniecia jesli gdzies wycieknie). uzywam go do uszczelnie, gabek amortyzujacych i dziala idealnie, mysle ze okleina tez wytrzyma. :)
ODPOWIEDZ