Witam,
Dawno tu nie pisałem i jak zwykle pisze z problemem.
Zamarzyło mi się zabawa długimi czasami w kolorowej fotografii. Po przeczytaniu tego tematu link wiem, że będę używał Provii lub T64 <jak jeszcze gdzieś dostane>, wiem również, że będę przekraczał te 128 sek w przypadku provii i gdy to zrobię mam użyć filtru kompensacyjnego 2,5G<jeśli się mylę proszę o wyprowadzenie mnie z błędu> oraz wydłużyć czas. I tu rodzi się pytanie gdzie mogę w Polsce dostać taki filtr?
Ewentualnie może macie jakieś dobre rady co do materiału, wołania i co wam jeszcze do głowy przyjdzie :)
Efekt Schwarzchilda w kolorowej fotografii+filtry
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Re: Efekt Schwarzchilda w kolorowej fotografii+filtry
Jedyne znane mi źródło na nietypowe filtry jest tutaj . I niestety tylko folie. Ale na bezrybiu...
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
http://www.flickr.com/photos/rbit9n/tag ... nalrhpiii/
dwa z nich naświetlanie na bank dłużej niż 2 minuty.
ja tam zawsze sceptycznie podchodzę do kompensacji. taki jestem.
to jest stara provia 400f. muszę popatrzeć czy na 400x robiłem nocne, ale nawet jeśli to też bez filtrów.
pozdrawiam!
dwa z nich naświetlanie na bank dłużej niż 2 minuty.
ja tam zawsze sceptycznie podchodzę do kompensacji. taki jestem.
to jest stara provia 400f. muszę popatrzeć czy na 400x robiłem nocne, ale nawet jeśli to też bez filtrów.
pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 27 lip 2011, 15:28 przez rbit9n, łącznie zmieniany 1 raz.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Tego nie sprawdzałam, ale jak gdzieś znalazłeś to pewnie prawda. O ile pamiętam Provia 100 ma podobny próg efektu Schwartzschielda jak RTP 64, ale z kolei podstawowe pytanie - chcesz długo naświetlać, ale w jakiej temperaturze barwowej??Dab pisze:to zrobię mam użyć filtru kompensacyjnego 2,5G<jeśli się mylę proszę o wyprowadzenie mnie z błędu> oraz wydłużyć czas.
Jednak wartość filtra i krotność przedłużenia niestety w sposób precyzyjny (a taki jest tylko adekwatny w przypadku diapozytywów, bo inaczej ich naświetlanie jest bez sensu) można wyznaczyć tylko doświadczalnie, to co znajdziesz gdzieś w necie jest tylko wstępnym kierunkiem. Kiedyś uczestniczyłam w dość dużej "sesji" poświęconej reprodukcji malarstwa do celów albumowych, na bieżąco trzeba było naświetlać diapozytywy, wywoływać i z ewentualnymi korekcjami filtrowymi i czasowymi naświetlać powtórnie. Ale wtedy był stały dostęp do ATLa 1000, więc problemu nie było.
Jeśli Twoje zamiary są tylko eksperymentami w zróżnicowanym oświetleniu, to zacznij je robić bez filtrów, przedłużaj tylko naświetlanie.