Kiron 28/2 - problem z przesłoną

Obiektywy do aparatów i powiększalników.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Kubiq
-#

Kiron 28/2 - problem z przesłoną

Post autor: Kubiq »

Cześć. Kilka dni temu w dobrej cenie zakupiłem ten obiektyw. Jak się okazało po odebraniu ma bardzo delikatką mgiełkę na szkle w środku i uszkodzoną niesprawną przesłonę, -"Panie! Wszystko działa!"... Na razie nie piszę do sprzedającego, może łatwo się z tym uporam.

Chciałbym byście spróbowali mi wskazać jak się uporać z przesłoną jeśli macie w tym doświadczenie, co odkręcić itp. W linku poniżej, jest film który nakręciłem by pokazać w czym tkwi problem.

http://www.youtube.com/watch?v=quaxmZUuyug

Przesłona działa prawidłowo na większości ustawień, oprócz f2 i czasami f2.8 - na tych przesłonach się blokuję wajha, tak jakby lekko coś ją ograniczało (jakby o coś tarła? o element pod nią?). Jak widać wajha zacina się właśnie na f2, i muszę ją odciągać śrubokrętem.
Myślicie że naprawa do wykonania w domu? Jak?

Do tej pory wszystko naprawiałem sposobem - rozkręcę i się zobaczy :)
Ostatnio zmieniony 22 lip 2011, 14:04 przez Kubiq, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
dejnekas
-#
Kontakt:

Post autor: dejnekas »

Stary ja naprawiałem obiektywy Nikona, które są moim zdaniem mechanicznie jednak lepsze. Daję Ci słowo, że jeśli proste smarowanie nie da natychmiastowego efektu to będziesz mieć problem. Oddaj go kupującemu i zapomnij o tym. Jeśli będziesz się bawić w naprawianie to wypadną Ci włosy a problem zostanie.
Pozdrawiam,
dejnekas
www.slawekdejneka.com
Kubiq
-#

Sprzedający właśnie wypiął się do mnie tyłem.. Jednak muszę sam grzebać.
Ostatnio zmieniony 22 lip 2011, 21:27 przez Kubiq, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
matti_1989
-#
Kontakt:

Post autor: matti_1989 »

Ja kiedyś próbowałem naprawić taką "leniwą" oraz zacinającą się przysłonę, przesmarowałem wazeliną i był to zły pomysł - wylazł smar na listki przysłony. Tyle moich doświadczeń.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

a ja kiedyś czyściłem przysłonę, którą poprzedni właściciel potraktował wazeliną, która się rozciapciała i wyszła na listki przysłony. albowiem przysłona w większości obiektywów pracuje na sucho. nieważne. swojego canona FD 1,4/50 SSC musiałem rozebrać od przodu, bowiem zespół migawki jest zamontowany za przednią grupą soczewek. natomiast w zenitarze i w heliosie, przysłona była przed tylną grupą soczewek. jaki z tego morał? że bez serwisówki, ciężko się zabierać. poza tym trzeba każdą grupę soczewek maznąć flamastrem razem z obudową, żeby potem skręcić szkła jak należy.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
CHoSSeN OnE
-#

Post autor: CHoSSeN OnE »

Czyli co, na leniwą przysłonę trza by ją wyczyścić ? Bo mam taką w Heliosie i chciałem się doń dobrać [;
Inną możliwością jest Rollei Pan25, który jest również ukarany grzywną drobnoziarnisty powolny film prędkości.
Awatar użytkownika
Basil
-#

Post autor: Basil »

Kubiq pisze:Sprzedający właśnie wypiął się do mnie tyłem..
czyli prawdopodobnie wiedział że sprzedaje bubla
tym bardziej żądaj zwrotu pieniędzy
Inspiration exists,but it has to find you working - Pablo Picasso
Kubiq
-#

Po tym co napisał rbit9n, chyba zdecyduję się jednak oddać go do jakiegoś zakładu który się tym zajmie. Ciekawe ile za to wezmą, mam nadzieję że nie więcej jak kilkadziesiąt złotych.
Basil pisze: czyli prawdopodobnie wiedział że sprzedaje bubla
tym bardziej żądaj zwrotu pieniędzy
Już nie odbiera ode mnie telefonów.. :-?
ODPOWIEDZ