Witam wszystkich , prosze o kilka podstawowych informacji na temat w/w mamiyi
mam od kilku dni używałem wczesniej 1000s ale ta jest zupełnie inna .
kilka pytań;
czy pro ustawia sama czas migawki odpowiednio do przysłony
czy tylko sugeruje jak stara 1000s,
ustawienia a i ael -jaka jest różnica miedzy nimi
ile średnio działają baterie w gripie te 2cr5
czy migajacy komunikat o wartości czasu miga zawsze czy tylko gdy bateria jest słaba
który obiektyw według was lepszy stary 1,9 C czy nowy 2.8 n ?
mam obydwa ale jeden musi zostać sprzedany ?
szukam w necie ale niema za dużo po polsku a tłumacze tak tłumaczą że nie wszysko staje sie jasne czasami wrecz przeciwnie.
pzdr, witek
mamiya 645 pro prosze o informacje
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Super, Pro i Pro TL ma preselekcję przysłony pod warunkiem, że masz wizjer z pomiarem.
A - preselekcja. AEL - to samo, ale z zablokowaniem zmierzonych parametrów.
Ja miałem grip z bateriami AAA, działały dłużej niż posiadałem system (kilkadziesiąt filmów).
Jedno miganie mówiło o ustawionym i zmierzonym czasie. Szybkie mówiło o zdechu baterii.
1,9 to magia, 2,8 to tylko standard. Stare są bardzo podobne do nowych.
A - preselekcja. AEL - to samo, ale z zablokowaniem zmierzonych parametrów.
Ja miałem grip z bateriami AAA, działały dłużej niż posiadałem system (kilkadziesiąt filmów).
Jedno miganie mówiło o ustawionym i zmierzonym czasie. Szybkie mówiło o zdechu baterii.
1,9 to magia, 2,8 to tylko standard. Stare są bardzo podobne do nowych.
Trzydziestosześciostrzałowy Contax RX / Piętnastostrzałowa Fujica GS645 / Dwunastostrzałowa Bronica SQ-B / Jednostrzałowy Motylek 45
www.stegierski.com
www.stegierski.com
Wielkie dzieki za odpowiedż.
to jeszcze tak spytam tak przy okazji mam obiektyw 150/3,5 ale w serwisie zatarł sie gwint koszt naprawy 120 zeta czy warto go naprawiać czy szukać czegoś podobnego
np. 210/4 n?
to jeszcze tak spytam tak przy okazji mam obiektyw 150/3,5 ale w serwisie zatarł sie gwint koszt naprawy 120 zeta czy warto go naprawiać czy szukać czegoś podobnego
np. 210/4 n?
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2011, 08:35 przez jamajczyk, łącznie zmieniany 1 raz.