papier oriental
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
papier oriental
Witam.Ostatnio w sklepie maco zakupiłem papier fotograficzny oriental fiber VC -papier o bardzo dobrych parametrach(podobno to najlepszy papier świata),ale jest diabelnie wrażliwy na jakiekolwiek uszkodzenia -robiłem stykówki negatywów i po wywołaniu okazało się ,że emulsja odchodzi w niektórych miejscach.Może ten papier nie znosi jakiejś chemii-czy ktoś ma doświadczenia z tym materiałem????
jacek
- Minolciarz1979
- -#
Minolciarz1979 pisze:A możesz coś więcej powiedzieć o tym papierze? Jaka cena, jakie wrażenia i jak kupić?flonidan pisze:Ostatnio w sklepie maco zakupiłem papier fotograficzny oriental fiber VC -papier o bardzo dobrych parametrach(podobno to najlepszy papier świata)
Mogę.Rzeczywiście rewelacyjna jakość obrazu i świetna rozpiętość tonalna tego papieru.Jak na baryt to rewelacyjnie się suszy-czyli niezbyt wygina się przy suszeniu a to rewelacyjna cecha jak na baryt.Niestety cena nawet dla mnie jest duża chociaż nie należę do biednych.Dlatego kupuję po 25-50 sztuk w formacie 20,5x25cm.polecam gorąco-przeznaczam ten papier obecnie do zdjęć do powieszenia na ścianie.A odnośnie Ciebie Minolciarz-nie mogę namierzyć kogoś kto chciałby sprzedać minoltę Dynax 9-znasz kogoś??Nikt tego modelu nie chce spredać.
jacek