Witam , gdzieś w necie mignęła mi informacja że ktoryś z modeli krokusa nadaje się do przeróbki na duży format konkretnie 9x12 cm.
Nie znam tego modelu , więc pytam użytkowników krokusów jak jest faktycznie.
Precyzuję - Powiększalnik
Dla mnie krokus to też raczej powiększalnik , ponieważ koreks marki Krokus to nie koreks, jak dla mnie.
Krokus do dużego formatu - da rady cz nie ?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
-
- -#
Krokus do dużego formatu - da rady cz nie ?
Ostatnio zmieniony 31 sty 2011, 23:29 przez junkers_ju-87, łącznie zmieniany 3 razy.
ju_87
w necie to znajdziesz nawet informacje że ziemia jest płaskajunkers_ju-87 pisze:gdzieś w necie mignęła mi informacja

Podstawowa sprawa, jaka jest średnica kondensora w Krokusie?
To jest powiększalnik kondensorowy i średnica kondensora musi być minimalnie (ale w zasadzie trochę większa) jak przekątna powiększanego negatywu, więc już z tego powodu odpada

Można co prawda próbować przeróbki dość gruntownej, widziałam takie cudo, ale ten kto to robił miał skądś kondensor o średnicy 150 mm i wykorzystując mieszek i tubus oświetleniowy oraz kolumnę dorobił z blachy skrzyneczkę z ramką negatywową na szybki Dursta - całość była dość kuriozalna i niepraktyczna, większe powiększenia tylko po odwróceniu kolumny.
może.. ale autor wątku nie raczył być precyzyjny.Jerzy pisze:Może chodziło o przerobiony koreks Krokus?
Jeśli chodzi faktycznie o koreks, to zadanie na lekcję robót ręcznych w szkole, a nie na wątek na forum

Dla mnie nazwa Krokus bardziej kojarzy się z powiększalnikami, bo miałam ich kilka, natomiast koreksy Krokus jakoś nigdy sympatii u mnie nie wzbudzały, chociaż przyznaję że można w tym całkiem dobrze pracować, chociaż czasy wlewania / wylewania są za długie.
Re: Krokus do dużego formatu - da rady cz nie ?
?junkers_ju-87 pisze: Dla mnie krokus to też raczej powiększalnik , ponieważ koreks marki Krokus to nie koreks, jak dla mnie.
-
- -#
Nie , , serfując w necie znalazłem info i szkic dot przeróbki powiększalnika krokus na duży format..Jerzy pisze:Może chodziło o przerobiony koreks Krokus? Był taki nawet u nas kiedyś w Bazarze :)
Więc tak zapytałem z ciekawości użytkowników forum .
ale temat nie jest aż tak ważny , to było tylko pytanie teoretyczne z ciekawości czy jest to faktycznie możliwe
ju_87