Witam.
Czy ktoś wie ile czasu należy wywoływać Fomapan 100 w Rollei RHS w rozcieńczeniu 1+7? Na digitaltruth.com jest 6 min 30 s dla błon ciętych, ale ja używam małego obrazka. Ze względu na trochę wyższą temperaturę dałbym 5 min, ale nie chcę kolejnego nieudanego negatywu.
Fomapan 100 w Rollei RHS
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Ja bym spróbował podobnego czasu jak dla Rollei Retro 100 - wg przepisu 5 min 30.
Ewentualnie jeśli podwyższasz temp. to 5 minut powinno być ok. Na razie sam nie wołałem - czeka aż wypstrykam filmy. Według wielu opinii w necie większość filmów o tym samym iso i tak samo naświetlanych woła się tak samo.
Ewentualnie jeśli podwyższasz temp. to 5 minut powinno być ok. Na razie sam nie wołałem - czeka aż wypstrykam filmy. Według wielu opinii w necie większość filmów o tym samym iso i tak samo naświetlanych woła się tak samo.
Dzięki, ale to już od dawna nieaktaulne. RHS już nie tknę, a Fomę też jakoś niechętnie. Może komuś się przyda. Z tego co pamiętam wywoływałem przez 6 min 30 s i negatyw był kontrastowy, więc należałoby użyć krótszego czasu, ale nie jestem pewien jak bardzo. To był mój pierwszy negatyw, z którego można było robić odbitki. Teraz jest przysypany dziesiątkami innych i nie mogę tego do końca sprawdzić.