obiektywy do średniego formatu
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
- miasto.mania
- -#
- Kontakt:
obiektywy do średniego formatu
w niedalekiej przyszłości (jak tylko uda mi się sprzedać tamrona 70-200 ;) chcę się zaopatrzyć w średni format (z wymienną kasetą). pod uwagę biorę Rolleia, Hasselblada i ewentualnie Mamiyę. wydaje mi się, że wybór powinien być uzależniony od szkieł i dlatego chciałabym zapytać o to, jakie szkła do jakiego systemu pasują. z tego co znalazłam to do Mamiyi jest Sekor, do Hassela Planar, Distagon, Tessar, a do Rolleia podobnie jak do Hassela?
użytkowników danych szkieł proszę o opinię, jak i również dlaczego Mamiya/Hasselblad/Rollei :)
użytkowników danych szkieł proszę o opinię, jak i również dlaczego Mamiya/Hasselblad/Rollei :)
- miasto.mania
- -#
- Kontakt:
E tam, wątpię czy byś zobaczyła. Wszystkie trzy systemy mają doskonałą optykę.
Rollei - drogi i trudno dostępny.
Hasselblad - drogi i dostępny.
Mamiya 6X7 - trochę tańsza i dostępna.
Mamiya 6X4,5 - najtańsza i dostępna.
To w skrócie, jeżeli chodzi o lustrzanki jednoobiektywowe. Alternatywą są TLRy. Ale wtedy trzeba się raczej zdecydować na jedną ogniskową.
Rollei - drogi i trudno dostępny.
Hasselblad - drogi i dostępny.
Mamiya 6X7 - trochę tańsza i dostępna.
Mamiya 6X4,5 - najtańsza i dostępna.
To w skrócie, jeżeli chodzi o lustrzanki jednoobiektywowe. Alternatywą są TLRy. Ale wtedy trzeba się raczej zdecydować na jedną ogniskową.
Widzę ciemniość...ciemniość widzę...
- miasto.mania
- -#
- Kontakt:
jak masz ochotę wydać nie małe pieniądze na aparat i zależy Ci na 6x6 to brałbym hasselblada model 500 c/m albo jak masz zasobniejszy portfel 503 c/w. Optyka do hassela ma tak cudownie delikatne rozmycie...
w alternatywie zostaje jeszcze bronica SQ (6x6) albo GS (6x7) optyka mega ostra!
w alternatywie zostaje jeszcze bronica SQ (6x6) albo GS (6x7) optyka mega ostra!
to ja zabiłem Laurę Palmer...
Witam . Tak dla uproszczenia onej wyliczanki - optyka do Hasia i Rolka 6 jest praktycznie ta sama . Jedynie mocowanie ma inne . Aczkolwiek bywaja wyjatki np. produkcji schneider kreuznach . Tak sobie mysle - moze powinnas potrzymac w dloniach - fotografowac troche ( jesli jest to mozliwe ) wybranymi przez Ciebie systemami , a potem decydowac sie na zakupy ( roznice w wadze i wielkosci tych systemow , jak rowniez rozny format ) . Poza tym - jaki format obsluguje Twoj powiekszalnik , to w koncu takze ma znacznie ...
Pozdrawiam .
Pozdrawiam .
Ostatnio zmieniony 14 lip 2010, 21:31 przez rybka, łącznie zmieniany 1 raz.
- miasto.mania
- -#
- Kontakt:
Coz ... jesli fotografowalas tymi systemami - zapewne masz gdzies schowane odbitki . Nic prostszego niz wydobycie ich z ukrycia i porownanie nie przychodzi mi do glowy ... ale moge sie mylic i to jest zwyczajnie za proste ?
Swego czasu na forum byl watek poswiecony testowi optyki do MF . Jak odkopie - napisze . Pozdrawiam .
Edit ; viewtopic.php?t=1817 - znalazlem ...

Edit ; viewtopic.php?t=1817 - znalazlem ...
Ostatnio zmieniony 15 lip 2010, 08:48 przez rybka, łącznie zmieniany 1 raz.
Najpierw przerabiałem Pentaxa 67. Potem była Mamiya RB oraz RZ. W końcu pozbyłem się i tego i od kilku lat używam Bronici. Jest pod wieloma względami lepsza od dwu wcześniej wspomnianych przeze mnie systemów. Gdy idę w plener biorę Bronkę GS-1, kilka szkieł i mogę fotografować. Z Mamiyą nie było tak łatwo, bo to sprzęt ok. 30% cięższy. Pentax 67 znów nie ma synchronizacji ze wszystkimi czasami (tylko nieszczęsna 1/30), nie ma wbudowanego TTL błysku, nie ma migawki centralnej we wszystkich obiektywach sterowanej elektronicznie. Bronica GS-1 jest moim wyborem i nie zamierzam jej na razie zamieniać na nic innego. Tym bardziej, że mam w niej trzy formaty - 6x4.5, 6x6, oraz 6x7. Wystarczy zmienić kasetę. A jak czegoś potrzebuję do systemu, to zawsze znajdzie się coś w rozsądnej cenie na Ebayu, albo Allegro. Ostrość szkieł Bronici jest niesamowita (kiedyś w niemieckim Foto Magazine w teście Zenzanon PG 100/3.5 okazał się być ostrzejszym od porównywalnych szkieł Mamiyi oraz Hasselblada). Słabością Bronici jest brak dobrego shifta.
Pozdrawiam
Maximus
Maximus
A ja bym nie klasyfikował obiektywów pod względem ostrości.maximus pisze:... Ostrość szkieł Bronici jest niesamowita (kiedyś w niemieckim Foto Magazine w teście Zenzanon PG okazał się być ostrzejszym od porównywalnych szkieł Mamiyi oraz Hasselblada).
Obiektyw powinien posiadać to "coś", co się lubi w narysowanym za jego pomocą obrazie.
Ps.
Na efekt końcowy obiektyw powiększalnikowy także ma znaczenie.
Zgadzam się. Ostrość jest tylko jednym z czynników kształtujących "plastyczność" obiektywu, obok rozmycia (zwanego czasami nie po polsku bookeh), rozdzielczości, kontrastu i innych czynników. Jednakże ostrym obiektywem mogę zrobić nieostre zdjęcie, jak tylko będę tego chciał. Natomiast miękko rysującym szkłem ostrego zdjęcia nie da się zrobić.slawoj pisze:A ja bym nie klasyfikował obiektywów pod względem ostrości.
Obiektyw powinien posiadać to "coś", co się lubi w narysowanym za jego pomocą obrazie.
Ps.
Na efekt końcowy obiektyw powiększalnikowy także ma znaczenie.
Pozdrawiam
Maximus
Maximus
- miasto.mania
- -#
- Kontakt:
@rybka - mylisz się, mylisz ;) odbitek jako takich nie mam, bo w szkole się namacałam różnych rzeczy - Mamiya jakoś mi nie leży, ciężkie to i 6x7... Hasselblad 500... lżejszy, ale i Rolleie 6000... fajne :D
@maximus - z Bronicą nie miałam nic wspólnego, ale Twój post zachęcił mnie do zainteresowania się tym systemem :)
pytanie dotyczyło ostrych szkieł (wiadomo, dobre szkło w aparacie + dobre szkło w powiększalniku = dobra odbitka), bokeh jakoś specjalnie mnie nie interesuje, wolę robić na wyższych wartościach przysłony.
no dobra... wracam do Rolleiflexa 3.5 ;)
@maximus - z Bronicą nie miałam nic wspólnego, ale Twój post zachęcił mnie do zainteresowania się tym systemem :)
pytanie dotyczyło ostrych szkieł (wiadomo, dobre szkło w aparacie + dobre szkło w powiększalniku = dobra odbitka), bokeh jakoś specjalnie mnie nie interesuje, wolę robić na wyższych wartościach przysłony.
no dobra... wracam do Rolleiflexa 3.5 ;)
Ostatnio zmieniony 14 lip 2010, 22:23 przez miasto.mania, łącznie zmieniany 1 raz.