Magnfax 4 i niedoświetlona odbitka

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o własnoręcznych doświadczeniach z wykonywaniem powiększeń

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

beerkut
-#
Kontakt:

Magnfax 4 i niedoświetlona odbitka

Post autor: beerkut »

Witam!
Mam następujący problem. Robiłem powiększenia z negatywu 6x6 magnifaxem 4 (przesiadłem się z opemusa) w formacie 30x30cm. Brzegi odbitki (tylko z jednej strony) mam niedoświetlone. Kombinowałem na różne sposoby ale problem się powtarza. Po sprawdzaniu kalibracji i czystości powiększalnika podejrzewam, że wina leży po stronie złego połączenia kondensor - obiektyw. Kondensor jest do formatu 6x9 a obiektyw 80 mm (obiektyw w środku czyściutki i bez skazy). Widzę dwa wyjścia albo założyć kondensor do 6x6, albo obiektyw 105mm (żadnej z tych rzeczy nie posiadam jeszcze:) Czy może to być przyczyną niedoświetlenia odbitki?
Awatar użytkownika
Jerzy
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: Jerzy »

O ile wiem nie ma kondensora 6x6.

Mam dwa typy:

1. Czy jeśli patrzysz na obraz na maskownicy, widzisz kolistą krawędź światła/cienia? Negatyw się mieści w obrębie światła z zapasem? Jeśli nie, 80 nie starcza :) Może zatem:

2. Obracałeś miseczkę do góry nogami?

Nic więcej mi nie przychodzi do głowy...
I'm Winston Wolf. I solve problems.

http://foto.ujerzego.pl
Awatar użytkownika
temol
-#

Re: Magnfax 4 i niedoświetlona odbitka

Post autor: temol »

A czy blaszka wewnątrz karetki na negatyw nie wchodzi Ci czasem w kadr? Jedna z tych blaszek, które służą do kadrowania.

T.
Awatar użytkownika
jac123
-#

Post autor: jac123 »

W M. 4 są 2 rodzaje kondensora, do małego obrazka i do większych. Druga sprawa czy masz dobrze zamontowaną miseczkę od obiektywu, tzn być może masz odwrotnie.
beerkut
-#
Kontakt:

"Wzrokowo" negatyw mieści się w obrębie światła z zapasem, ciemniej jest poza obrębem klatki 6x6, ale po zrobieniu próbki bez negatywu na samym papierze w rogach jest niedoświetlone, dla tego podejrzewam za krótką ogniskową... Blaszki do kadrowania nie wchodzą w kadr, miseczka jest ok wypukłym w dół, zresztą próbowałem ją też obracać i tak samo wychodzi....
Awatar użytkownika
Gringo997
-#
Kontakt:

Post autor: Gringo997 »

uwierz mi że w opemusie 6 do 6x6 80mm spokojnie wystarcza bez różnicy czy to rodagon czy anaret, więc i w magnifaxie powinno wystarczyć
to ja zabiłem Laurę Palmer...
JurekM
-#
Kontakt:

Post autor: JurekM »

Przepraszam za głupie pytanie, ale przysłonę oczywiście przymykasz?
Awatar użytkownika
temol
-#

Post autor: temol »

http://www.apug.org/forums/forum41/7667 ... posed.html
Problem dotyczy akurat opemusa, ale wygląda na to, że objaw podobny do Twojego.
Może tutaj znajdziesz rozwiązanie (nie czytałem całego wątku).

T.
beerkut
-#
Kontakt:

Dzięki za odzew, pokombinuje z dłuższym obiektywem i zobaczę jakie będą rezultaty. Pozdrawiam!
beerkut
-#
Kontakt:

Tak przy okazji. Rozwiązanie problemu z jakim borykałem się rok temu było banalne - dłuższy obiektyw. Ogniskowa 105 mm rozwiązała problem. Chciałem mieć odbitki z fragmentem czarnej ramki jaką daje film 120. Przekątna takiego negatywu była już nieco dłuższa niż 80 mm i stąd problem z winietą na brzegach. Zakupiłem rodagona 105 mm i problem jak ręką odjął. Może komuś przydadzą się te informacje. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ