2x120 na jedna szpule Krokusa?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
2x120 na jedna szpule Krokusa?
Witam
Czy ja dobrze widze ze moge zaladowac dwie srajtasmy na jedna szpule krokusa jedna za druga? Zaladowalem jedna do samego konca, potem druga i zostalo mi jakies 2cm roznicy, boje sie tylko czy w ciemnosciach nie naloze jednego filmu na drugi...
http://dwaoka.wordpress.com
Czy ja dobrze widze ze moge zaladowac dwie srajtasmy na jedna szpule krokusa jedna za druga? Zaladowalem jedna do samego konca, potem druga i zostalo mi jakies 2cm roznicy, boje sie tylko czy w ciemnosciach nie naloze jednego filmu na drugi...
http://dwaoka.wordpress.com
Ja odklejam taśmę na końcu pierwszej kliszy tylko od papierka, w to miejsce przyklejam początek drugiej. Bez tego parę razy klisze mi się nałożyły - mimo niekręcenia szpulą. Taśma przyklejająca film do papieru powinna być neutralna dla procesu, nie zawsze da się ją w całości zdjąć.
Są też stosowane patenty z nacinaniem końcówek i łączeniem na zakładkę, ale to już nie ma moje zdolności manualne.
Są też stosowane patenty z nacinaniem końcówek i łączeniem na zakładkę, ale to już nie ma moje zdolności manualne.
dzieki panowie
, sprobuje jutro podkleic koncowke pierwszej do poczatku drugiej.
pozdrawiam
Adamski.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
raportuje ze udalo sie, co prawda za drugim razem , bo za pierwszym niedokladnie przykleilem poczatek do koncowki, i nie chcialo wejsc, dopiero za drugim razem udalo mi sie dokladniej wyrownac i przykleic, nieobylo sie bez blysku przy odklejaniu tasmy ;)
jeszcze raz dzieki panowie..
.

pozdrawiam
Adamski.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
raportuje ze udalo sie, co prawda za drugim razem , bo za pierwszym niedokladnie przykleilem poczatek do koncowki, i nie chcialo wejsc, dopiero za drugim razem udalo mi sie dokladniej wyrownac i przykleic, nieobylo sie bez blysku przy odklejaniu tasmy ;)
jeszcze raz dzieki panowie..
.
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2010, 12:11 przez dwaoka, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja stosowałem tę metodę. Na końcówce pierwszego filmu nacinasz dwa małe nacięcia i wyginasz takie małe "skrzydełko". Na początku drugiego filmu, to samo.64gost pisze:[ciach]
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Próbowałem nawijać dwa filmy nie tak dawno, ale do tego jednak najlepsze są szpule bez kulek na wlocie. Trzeba trochę siły żeby film przez nie przeszedł na początku i z pierwszym nie ma problemu bo go sobie pociągnę za końcówkę i idzie dalej jak po maśle, ale drugiego już nie ma jak przepchnąć 

<Pozdrawiam>
M.
M.
Ja doklejam drugi do pierwszego tą taśmą, która trzymała go na papierze. Potem jak nawijam leci tak jakby 220 to była bez najmniejszych problemów.
Trzydziestosześciostrzałowy Contax RX / Piętnastostrzałowa Fujica GS645 / Dwunastostrzałowa Bronica SQ-B / Jednostrzałowy Motylek 45
www.stegierski.com
www.stegierski.com
A nie masz w swoim Jobo separatora filmów? Takie małe czerwone cuś, co wciśniete w szpulę za pierwszym filmem, zapobiega nakładaniu się filmów 120.radekone pisze:ja mam jobo bezkulkowy - dobry do srednich filmow bo wkrecaja sie luzno. nawijam jeden film do konca, drugi tak aby nic nie wystawalo i zero problemow z nakladaniem jak dotychczas.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
szpula od 1520 posiada takie cuś (aczkolwiek przyznam się że nigdy nie wiedziałem jak nawinąć ten pierwszy film żeby się równomiernie wywołał i zostało miejsca na drugi) ale niedługo skończę drugiego tmaxa 100 i wywołam sobie obie za jednym razem z pomocą małego czerwonego cusia 
EDIT : // udało się i negatywy wyglądają cud miód malina!
T-max 100 w md76 1+7 20C 60min

EDIT : // udało się i negatywy wyglądają cud miód malina!
T-max 100 w md76 1+7 20C 60min
to ja zabiłem Laurę Palmer...