Witajcie!
Na stronie Jobo w dokumentach opisujących proces E-6 jest następująca wzmianka o konieczności utlenienia (napowietrzenia) kąpieli odbielającej (lub odbielająco-utrwalającej w przypadku procesu 3-kąpielowego) przed jej użyciem:
"All modern color process bleach or bleach-fix chemicals (with the exception of Ilfochrome bleach) requires oxygenation (exposure to oxygen) to perform its function properly and completely. Unlike developer or other chemistries, you should intentionally introduce air (with its oxygen) to the bleach or bleach-fix. Oxygenation is easily accomplished while diluting the stock solution. Place the bleach or bleach-fix in a larger (about twice the volume of the mixed solution) sealable container. Seal the container and shake vigorously for about thirty seconds. For situations where this procedure is not practical, an inexpensive aquarium 'bubbler' may be used to aerate the solution. Leave the bubbler on for about a half hour. If the bleach or bleach-fix has not been aerated for a week or longer, repeat the procedure before using the chemicals. If you re-use the bleach-fix (not recommended) it is even more important to do this procedure."
Czy stosujecie się do tych zaleceń?
W jaki sposób to robicie? (tak jak opisuje to ta wzmianka?)
Czy robicie to przed czy już po stabilizacji (tuż przed użyciem)?
Pozdrawiam,
syriusz
utlenianie kąpieli bleach-fix
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Hmmm... jesteś pewien?utlenianie, a raczej napowietrzanie BL stosowane jest tylko w chemii tzw. maszynowej, co związane jest z regeneracją i rejuwenacją tej kąpieli, zestawy amatorskie nie wymagają napowietrzania.
To dlaczego Jobo wspomina o tym przy okazji ręcznych procesorów (seria CPx) oraz 3-kąpielowej chemii Tetenala? Jakoś bardziej mi się to z amatorskim użyciem kojarzy, niż z wielkimi maszynami dużych, profecjonalnych labów...
Ale może masz rację - nie będę się spierał, bo nie wiem - dlatego pytam :)
Nie miałem na myśli stabilizacji jako ostatniej kąpieli, lecz stabilizacji chemii :)coś namieszałeś, stabilizacja to jest ostatni etap w każdym procesie.syriusz pisze:Czy robicie to przed czy już po stabilizacji (tuż przed użyciem)?
A więc odłożenie chemii na min. 12 godzin po sporządzeniu roztworów roboczych i dopiero jej użycie.
Pytanie więc dotyczyło: BL napowietrzamy przed odłożeniem na 12h, czy też napowietrzamy już po tych 12h, tuż przed użyciem...? :)
Pozdrawiam,
syriusz
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez syriusz, łącznie zmieniany 1 raz.
syriusz pisze:Czy stosujecie się do tych zaleceń?
Gdzieś czytałem, że przewracanie koreksu w czasie obróbki dostarcza wystarczającej ilości tlenu.
Wywołaj sobie film: https://sites.google.com/site/negfix8pl/film