Baryt konfekcjonowany przez Adorama - Adorama Fiber Base
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Baryt konfekcjonowany przez Adorama - Adorama Fiber Base
http://www.adorama.com/VBF111450G.html
Nie wiecie co to za papier? W sensie z czego oni to wycinaja? Pod linkiem jest dosc dokladna specyfikacja, moze akurat cos komus zaswita? Cena wyglada bardzo zachecajaco.
Nie wiecie co to za papier? W sensie z czego oni to wycinaja? Pod linkiem jest dosc dokladna specyfikacja, moze akurat cos komus zaswita? Cena wyglada bardzo zachecajaco.
Kupiłem od kumpla ten papier z linku, a także Ilforda MG i po wykonaniu 10 odbitek z obu nie mogę już rozróżnić który jest który 
Tyle że ja się nie znam, bo zielony jestem i dopiero się uczę. Jedno wiem na pewno, od FOMY na pewno jest lepszy

Tyle że ja się nie znam, bo zielony jestem i dopiero się uczę. Jedno wiem na pewno, od FOMY na pewno jest lepszy

Ostatnio zmieniony 23 sty 2011, 17:22 przez janek, łącznie zmieniany 2 razy.
- figureliusz
- -#
ja mam kingbrighty, które mają pik w 610nm.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
- figureliusz
- -#
...że bezpieczniej będzie zastosować prawdziwie bursztynowe diody o piku w 610nm. te o które pytasz mają domieszkę zielonego światła, które będzie zadymiać papier.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
- figureliusz
- -#
chyba tu: http://www.tme.eu/pl/details/l-813ed/di ... lectronic/#
są dość jasne. przy 60 szt. można spokojnie ogarnąć ciemnię o powierzchni 4m^2.
są dość jasne. przy 60 szt. można spokojnie ogarnąć ciemnię o powierzchni 4m^2.
badania, nadaniami, wykres, wykresem, a w życiu jest tak, że kupi diody ze zbyt długim widmem i potem będzie się zastanawiał: dlaczego?
No ale właśnie dla tego dobrze wykonane pomiary dają pogląd, na to co trzeba kupić, ablbo czego się wystrzegać.
W kazdym razie, żaden wielogradacyjny baryt nie wytrzyma "przepisowego" czasu ekspozycji filtrem 904.
Przepisowy to taki jak w dokumentacji podaje kodak czy właśnie ilford, oraz z takiej odległości (4 stóp) jak podają.
Za to 610 nm, jest bezpieczne dla wszystkiego poza Variantami Fomy - te potrzebują światła czerwonego.
W kazdym razie, żaden wielogradacyjny baryt nie wytrzyma "przepisowego" czasu ekspozycji filtrem 904.
Przepisowy to taki jak w dokumentacji podaje kodak czy właśnie ilford, oraz z takiej odległości (4 stóp) jak podają.
Za to 610 nm, jest bezpieczne dla wszystkiego poza Variantami Fomy - te potrzebują światła czerwonego.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
o tak, to zdecydowanie. w tym przypadku sprawdzają się diody o piku 660nm.J.A. pisze:Za to 610 nm, jest bezpieczne dla wszystkiego poza Variantami Fomy - te potrzebują światła czerwonego.
- figureliusz
- -#