kiedyś sobie zmajstrowałem urządzonko
Więc jednak da się metodą "zrób to sam"... :)
syriusz pisze:Na allegro znalazłem coś takiego jak grzałka z termostatem (za 30zł) - domyślam się, że to powinno wystarczyć.
nie nadaje się. raz że taki termostat ma zbyt dużą pętle histerezy, dwa że grzałka będzie za słaba.
OK, czy jeśli dobrze rozumiem, wahania temperatury w misce w oparciu o taką grzałkę z termostatem mogą być zbyt duże. Jaka więc grzałka byłaby do tego odpowiednia?
Czy najlepszy byłby jakiś oddzielny termostat, który mierzyłby temperaturę i odpowiednio włączał lub wyłączał grzałkę?
dwa że grzałka będzie za słaba.
Teoretycznie grzałka wystarcza na duże akwarium, ale domyślam się, że ryby raczej nie pływają w 38 stopniach

Czy z doświadczenia możesz powiedzieć jaka moc grzałki byłaby wystarczająca?
Chyba jednak zaczynam powoli czuć temat

Mocna grzałka (jak taka od czajnika, o której piszesz) plus dobry termostat zapewni szybkę reakcję na zmiany temperatury i odpowiednią korektę... zgadza się? :)
syriusz pisze:Nigdy nie bawiłem się w jakiekolwiek wywoływanie
w takim razie wstrzymaj się z E6, możesz się rozczarować i zniechęcić. to nie jest trudny proces, ale potrzeba trochę wiedzy i doświadczenia. tolerancja czasowa to jakieś 15s a temperaturowa 0,3stC. zacznij sobie spokojnie od wołania cz-b.
Jakoś B&W mnie nie kręci, a w slajdy wsiąkłem dość mocno i teraz chciałbym się pobawić w wołanie.
A po takim wołaniu w łazience, jeszcze w aparaturze własnej roboty nie spodziewam się niczego - szczególnie na samym początku

Bardziej traktowałbym to jak dobrą zabawę
Wiedzę zacząłem sobie powoli dawkować, aby się nie zachłysnąć...

A doświadczenie zyskam tylko próbując samemu...
Dzięki za porady!
Pozdrawiam,
syriusz
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
stygi pisze:Jeśli chodzi o 'hand made' procesor do procesów ciepłych:
Dzięki za konkretne dane!
W sumie odpowiedziałeś na większość moich poprzednich pytań
Opis Marka Madeja oczywiście znam i powoli go trawię...
Czy z tego co piszesz 200W łącznej mocy powinno wystarczyć.
Aby więc grzanie było jeszcze bardziej równomierne można zainstalować na dnie miski 2 grzałki (po obu stronach miski) po np. 100W każda i podłączyć je do jednego termostatu...
Przyjrzę się też temu termostatowi, który opisujesz - co to za cudo...
Dzięki za porady!
Pozdrawiam,
syriusz
Nie pisz postów jeden za drugim tylko używaj funkcji "ZMIEŃ"