Wywoływacz na początek

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o własnoręcznych doświadczeniach z wykonywaniem powiększeń

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

xero
-#

Wywoływacz na początek

Post autor: xero »

Jaki wywoływacz pozytywowy polecalibyście na początek? (może to dziwne, ale do tej pory wywołane negatywy tylko skanowałem...)
Ciekawym rozwiązaniem wydaje się PQ Uniwersal Ilforda - cenowo rozsądnie, nie trzeba gotować (a czas niestety ma znaczenie).
Co o tym myślicie?
sznutt
-#

Post autor: sznutt »

Tak trochę nieśmiało, po wczorajszej, pierwszej w życiu sesji w ciemni. No, ale kogo mam zapytać ?
Otóż wzięłam na początek właśnie fomę fenal w 14. Wyszedł mi bardzo ostry kontrast - ale tego się spodziewałam (czy słusznie?) więc nie to mnie martwi, ale to, że kontrast zabił mi wszelkie detale.
Miało tak wyjść, czy coś źle zrobiłam? Może źle rozrobiłam?
Awatar użytkownika
vidman
-#
Kontakt:

Post autor: vidman »

Witamy.
A na jakim papierze popełniłaś tę kontrastową odbitkę?
I z jakiego negatywu? I jakim powiększalnikiem?
I object to all this sex on the television. I mean! I keep falling off!

"the ribbon"
Copyright © 2007 Peter Robinson, http://www.monopix.co.uk/index.shtml
sznutt
-#

Na fomaspeed, krokusem 69 (obiektyw emitar s), z agfy apx 400 ... No i nie jedną popełniałam :)
Awatar użytkownika
vidman
-#
Kontakt:

sznutt pisze:Na fomaspeed
A na jakiej gradacji? bo jak robiłaś na twardym to rzeczywiście kontrast będzie mocno konkretny, APXy też raczej kontrastowe są więc takie połączenie mogło dać taki rezultat jaki zobaczyłaś.

"the ribbon"
sznutt
-#

Tak, na twardym (C - na opakowaniu?) - nie zwróciłam na to uwagi. APXów używam właśnie ze względu na kontrast i "chłód" - więc faktycznie. Ale żeby aż taka żyleta? Efekt nie jest zły, harmonizuje z tematem zdjęć - ale nie tego chciałam.
Jak należałoby zmodyfikować wywoływanie, aby wydobyć te miłe oku detale? Inna gradacja papieru - to już wiem. A wywoływacz?

Bardzo mi miło ze względu na tak szybką i konkretną odpowiedź. Poczułam się ośmielona :) Witam!
Awatar użytkownika
vidman
-#
Kontakt:

sznutt pisze:Jak należałoby zmodyfikować wywoływanie, aby wydobyć te miłe oku detale?
Hmm... sugerowałbym mniej kontrastowy papier, albo dla odmiany wielokontrastowy - ale tu będziesz musiała zapodawać filtry do kontroli kontrastu.
Inny sposób to "preflashing" opisany w innym wątku na tym forum... z tym że sam jeszcze tego nie próbowałem.

Niedawno zdarzył mi się przypadek nieopatrznego naświetlenia kontrastowej klatki na Fomaspeed C ... przetrzymałem odbitkę w wywoływaczu (też fenal w14) jakieś 3 minuty. Co nieco pomogło.
Ostatnio zmieniony 18 gru 2007, 18:40 przez vidman, łącznie zmieniany 1 raz.

"the ribbon"
Awatar użytkownika
vidman
-#
Kontakt:

ajjjjjjjjj..... ale przypaliłem FO PA! :oops:
kajam się... i poprawiam com napsuł :oops:
Ostatnio zmieniony 09 lis 2010, 19:16 przez vidman, łącznie zmieniany 1 raz.

"the ribbon"
sznutt
-#

Nie no spox - uraźliwa nie jestem. Nick z męską końcówką, a widzę, że na forum panie w mniejszości - więc rozumiem nietrudno się pomylić. Poza tym - są sposoby żeby zmazać "winę" - jak wiadomo pierwsze doświadczenia w jakieś dziedzinie rodzą wiele naiwnych pytań... ;)

Filtry to dla mnie kolejny krok, a tu dopiero pierwszy ledwo wykonany - podkreślam jeszcze raz swoje żółtodzióbstwo. Preflashing - super bo nie straciłabym na kontraście, ale sami Panowie rozumiecie - skoro filtry to za dużo...

Na razie postanowiłam kupić mniej kontrastowy papier i może inny wywoływacz. Pytanie brzmi - jaki?

Ogromne dzięki za rady. :)
Produkt
-#

Post autor: Produkt »

a ja bym mimo wszystko do fomy polecił inny wywoływacz, Variospeed W tetenala, zakupiłem go z "musu" nie mogąc nabyć "od ręki" Dokumolu, i na koniec robienia odbitek wykorzystałem go do sporządzenia kilku odbitek właśnie na fomaspeedzie, który mi się od jakiegoś czasu plątał w pootwieranych paczkach, efekt był taki że na drugi dzień wykończyłem pozostałe fomaspeedy (głównie twarde i normalne), fenal szczególnie w stocku jest wyjątkowo ospały w światłach, Variospeed zadziałał równiej i dał czerń o jakiej fomy nie posądzałem, takie moje subiektywne bardzo spostrzeżenie ... i nie ocieplił odbitek mimo swojej nazwy
Suseł
-#

Post autor: Suseł »

Produkt pisze:a ja bym mimo wszystko do fomy polecił inny wywoływacz, Variospeed W tetenala
Eukobrom Tetenala jest bardzo neutralnym i uniwersalnym wywoływaczem. Ładnie pracuje z różnymi papierami, myślę, że osobie poczatkującej nie sprawi żadnych problemów. Po jednorazowym użyciu jest niestety do wylania.
sznutt
-#

Te tetenale brzmią przekonująco, zwłaszcza, że (zważywszy na wydajność) są chyba stosunkowo tanie... ?
Awatar użytkownika
Jazonet
-#

Post autor: Jazonet »

Tetenal Variospeed W. Niby daje ciepłą tonacje ale z Ilfordem MG Xpress, lub z Fomaspeed Variant ledwo zauważalne - dla mnie plus. Mówią tez, ze można 1+9 przechowywać 5-4 mcy. Nie wiem czy to prawda...ja trzymam już trzy tygodnie w butelce napełnionej aż po sam korek i działa jak należy.

Koszt ok. 30 zł. za litr koncentratu.
sznutt
-#

Witam ponownie i oczywiście z pytaniem: jak wygląda sprawa z Neutolem? Odkryłam, że mam hurtownię agfy pod domem...
Awatar użytkownika
Maciej
-#

Post autor: Maciej »

A ja z kolei zapytam się o Microdol-X. Miał ktoś z nim styczność?
"Mów mądrze do głupca, a nazwie cię idiotą."
Gadu-Gadu: 6128949
ODPOWIEDZ