UE a żarówki do powiekszalnika
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
UE a żarówki do powiekszalnika
czy ktoś wie coś więcej w tym temacie?
tak, tylko, że led nigdy nie da takiego światła jak żarówka opalowa. halogen może trochę poudawać taką żarówkę ale efekt zapewne będzie inny niż z żarówki.Henry pisze:Jak masz powiekszalnik na zwykłą żarówkę to możesz pewnie wkręcić halogen (taki udający zwykłą żarówkę), a za jakiś czas wkręcisz sobie LED'a.
Nie wiem, jak wyglada implementacja tego przepisu w Polsce, bo w Niemczech od 1.09.09 nie ma w sprzedazy zarowek "klasycznych"o mocy 100W i powyzej, a od 1.09.10 od 60W, ale dotyczy to tylko zarowek do celow oswietleniowych. Wszystkie zarowki specjalne (np. do powiekszalnikow, projektorow, oswietlenia scenicznego itp) nie pdlegaja temu przepisowi. Natomiast od 2016 roku maja zniknac niektore typy zarowek halogenowych.
Pozdrowienia znad Morza Polnocnego
Andrzej
Andrzej
kurcze u nas nie widziałem już w sklepie normalnych mlecznych żarówek, jedyne co to te pseudo halogeny lub poszukaj okrągłej energooszczędnej bo widziałem takie, a nóż widelec nie będzie tak źle a jak nie spasi to masz tydzień według polskiego prawa na oddanie przedmiotu
to ja zabiłem Laurę Palmer...
Miałem z tym ostatnio problem. Ryłem po necie jak dziki i po paru godzinach znalazłem importera z Warszawy który będzie takowe miał w połowie października, czyli jakoś teraz. (opale 150W E-27).
Z tego co wiem ustawa nie dotyczy żarówek specjalistycznych, ale jak ktoś już tutaj zauważył - kto dziś w Polsce produkuje żarówki do powiększalnika? Najbliższy producent jakiego udało mi się namierzyć to Kaiser.
Rozwiązałem problem odrobinę inaczej - kupiłem Meochroma 2, teraz odkładam kasę na GFA do Krokusa 66.
Z tego co wiem ustawa nie dotyczy żarówek specjalistycznych, ale jak ktoś już tutaj zauważył - kto dziś w Polsce produkuje żarówki do powiększalnika? Najbliższy producent jakiego udało mi się namierzyć to Kaiser.
Rozwiązałem problem odrobinę inaczej - kupiłem Meochroma 2, teraz odkładam kasę na GFA do Krokusa 66.
A niech mnie TSS pokąsa!
Jest w dyrektywie wyjątek dla praktycznie wszystkiego co ma specjalne przeznaczenie pod warunkiem zaznaczenia na opakowaniu, że nie służy do oświetlenia. Ktoś z APUGu napisał nawet do któregoś z dużych producentów (chyba Philipsa) i dostał odpowiedź, że żarówki powiększalnikowe będą dalej produkowane.
Za to grożą wysokie kary, a dla przedsiębiorców to nawet nieograniczonej wysokości kary.mex pisze:Panowie, znajdzie się jakiś mądry co ściągnie tirami żarówki spoza UE i problem z głowy.
Fundusze mam raczej skromne (600zł miesięcznie a czasami zjeść by coś wypadało), więc to co dorobię w budowlance na bieżąco idzie w Ciemniogród ;)jac123 pisze:Nie mam nic przeciwko Krokusom, ale czy nie lepiej inwestować w trochę nowszy sprzęt (jeśli już zbierać na coś kasę)?rayman pisze:, teraz odkładam kasę na GFA do Krokusa 66.
Rzadko pstrykam 6x6 (Startem 1 od Ciebie tak na marginesie :P), więc rzadko kiedy robię powiększenia z tego formatu (do małego obrazka służy mi bardzo wygodny Axomat 4a z Meochromem). Krokus w chwili obecnej starczy :) Póki co wolę pozbierać na jakiś aparat (jeżeli rzucę się na Kieva`80/88 to powiększalnik będzie kolejnym celem), lecz z tego co widzę - parę dych pójdzie w plecy na naprawę Praktici MTL-5B gdyż tak zacnego sprzętu nie odpuszczę :]
Importer z którym mailowałem miał właśnie sprowadzić Philipsa.piday pisze: Ktoś z APUGu napisał nawet do któregoś z dużych producentów (chyba Philipsa) i dostał odpowiedź, że żarówki powiększalnikowe będą dalej produkowane.
A niech mnie TSS pokąsa!