UE a żarówki do powiekszalnika

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

jaroz
-#

UE a żarówki do powiekszalnika

Post autor: jaroz »

czy ktoś wie coś więcej w tym temacie?
Awatar użytkownika
Henry
-#

Post autor: Henry »

Nie mogę namierzyć tej dyrektywy, ale podobno jest wyjątek. Tylko że kto jeszcze robi specjalne żarówki do powiekszlaników? Jak masz powiekszalnik na zwykłą żarówkę to możesz pewnie wkręcić halogen (taki udający zwykłą żarówkę), a za jakiś czas wkręcisz sobie LED'a.
jaroz
-#

Post autor: jaroz »

Henry pisze:Jak masz powiekszalnik na zwykłą żarówkę to możesz pewnie wkręcić halogen (taki udający zwykłą żarówkę), a za jakiś czas wkręcisz sobie LED'a.
tak, tylko, że led nigdy nie da takiego światła jak żarówka opalowa. halogen może trochę poudawać taką żarówkę ale efekt zapewne będzie inny niż z żarówki.
AJK
-#

Post autor: AJK »

Nie wiem, jak wyglada implementacja tego przepisu w Polsce, bo w Niemczech od 1.09.09 nie ma w sprzedazy zarowek "klasycznych"o mocy 100W i powyzej, a od 1.09.10 od 60W, ale dotyczy to tylko zarowek do celow oswietleniowych. Wszystkie zarowki specjalne (np. do powiekszalnikow, projektorow, oswietlenia scenicznego itp) nie pdlegaja temu przepisowi. Natomiast od 2016 roku maja zniknac niektore typy zarowek halogenowych.
Pozdrowienia znad Morza Polnocnego

Andrzej
mex
-#

Post autor: mex »

Panowie, znajdzie się jakiś mądry co ściągnie tirami żarówki spoza UE i problem z głowy.
Awatar użytkownika
Gringo997
-#
Kontakt:

Post autor: Gringo997 »

kurcze u nas nie widziałem już w sklepie normalnych mlecznych żarówek, jedyne co to te pseudo halogeny lub poszukaj okrągłej energooszczędnej bo widziałem takie, a nóż widelec nie będzie tak źle a jak nie spasi to masz tydzień według polskiego prawa na oddanie przedmiotu
to ja zabiłem Laurę Palmer...
Malfas
-#

Post autor: Malfas »

nie tydzien a 10 dnii tylko gdy przedmiot został zakupiony ( tudzież umowa podpisana ) poza siedziba przedstawiciela. czyli wszystkie zakupy z internetu, pod warunkiem ze towar będzie w nienaruszonym opakowaniu itp.
Awatar użytkownika
jac123
-#

Post autor: jac123 »

W Polsce obowiązuje już zakaz sprzedaży żarówek pow. 100W. Od przyszłego 75W itd. Tylko co z tego skoro i tak nikt w Polsce nie produkował żarówek do powiększalników. Myślę więc że nie ma się co przejmować.
Awatar użytkownika
rayman
-#
Kontakt:

Post autor: rayman »

Miałem z tym ostatnio problem. Ryłem po necie jak dziki i po paru godzinach znalazłem importera z Warszawy który będzie takowe miał w połowie października, czyli jakoś teraz. (opale 150W E-27).

Z tego co wiem ustawa nie dotyczy żarówek specjalistycznych, ale jak ktoś już tutaj zauważył - kto dziś w Polsce produkuje żarówki do powiększalnika? Najbliższy producent jakiego udało mi się namierzyć to Kaiser.

Rozwiązałem problem odrobinę inaczej - kupiłem Meochroma 2, teraz odkładam kasę na GFA do Krokusa 66.
A niech mnie TSS pokąsa!
Awatar użytkownika
jac123
-#

rayman pisze:, teraz odkładam kasę na GFA do Krokusa 66.
Nie mam nic przeciwko Krokusom, ale czy nie lepiej inwestować w trochę nowszy sprzęt (jeśli już zbierać na coś kasę)?
Awatar użytkownika
Rob
-#

Post autor: Rob »

uff, na szczęście powiększalnik który posiadam jest firmowo na halogeny :)
piday
-#

Post autor: piday »

Jest w dyrektywie wyjątek dla praktycznie wszystkiego co ma specjalne przeznaczenie pod warunkiem zaznaczenia na opakowaniu, że nie służy do oświetlenia. Ktoś z APUGu napisał nawet do któregoś z dużych producentów (chyba Philipsa) i dostał odpowiedź, że żarówki powiększalnikowe będą dalej produkowane.
mex pisze:Panowie, znajdzie się jakiś mądry co ściągnie tirami żarówki spoza UE i problem z głowy.
Za to grożą wysokie kary, a dla przedsiębiorców to nawet nieograniczonej wysokości kary.
Awatar użytkownika
rayman
-#
Kontakt:

Post autor: rayman »

jac123 pisze:
rayman pisze:, teraz odkładam kasę na GFA do Krokusa 66.
Nie mam nic przeciwko Krokusom, ale czy nie lepiej inwestować w trochę nowszy sprzęt (jeśli już zbierać na coś kasę)?
Fundusze mam raczej skromne (600zł miesięcznie a czasami zjeść by coś wypadało), więc to co dorobię w budowlance na bieżąco idzie w Ciemniogród ;)

Rzadko pstrykam 6x6 (Startem 1 od Ciebie tak na marginesie :P), więc rzadko kiedy robię powiększenia z tego formatu (do małego obrazka służy mi bardzo wygodny Axomat 4a z Meochromem). Krokus w chwili obecnej starczy :) Póki co wolę pozbierać na jakiś aparat (jeżeli rzucę się na Kieva`80/88 to powiększalnik będzie kolejnym celem), lecz z tego co widzę - parę dych pójdzie w plecy na naprawę Praktici MTL-5B gdyż tak zacnego sprzętu nie odpuszczę :]
piday pisze: Ktoś z APUGu napisał nawet do któregoś z dużych producentów (chyba Philipsa) i dostał odpowiedź, że żarówki powiększalnikowe będą dalej produkowane.
Importer z którym mailowałem miał właśnie sprowadzić Philipsa.
A niech mnie TSS pokąsa!
Awatar użytkownika
MorF
-#

Post autor: MorF »

a ja z kolei slyszalem, ze skoro 100W maja wycofac to gdzies tam nasi produkowac beda 99W :)
Awatar użytkownika
jac123
-#

MorF pisze:a ja z kolei slyszalem, ze skoro 100W maja wycofac to gdzies tam nasi produkowac beda 99W :)
To nie tak, bo od przyszłego roku to już nawet 75 W nie będzie można.
ODPOWIEDZ