Superpan 200
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
Superpan 200
Witam.
Czy ten film Rollei Superpan 200 jest produkowany również w formacie 4x5 cali. Bo po przeszukaniu neta nie natrafiłem na ten format jest 35mm i 120. Ale jest za to dostępny Rollei Infrared 4x5cali.
Czy ten film Rollei Superpan 200 jest produkowany również w formacie 4x5 cali. Bo po przeszukaniu neta nie natrafiłem na ten format jest 35mm i 120. Ale jest za to dostępny Rollei Infrared 4x5cali.
- Załączniki
-
- Superpan 200.jpg (29.77 KiB) Przejrzano 454 razy
Uzależniony od fotociemni .
Superpan 200
Mirosław, to ten sam film co Agfa Aviphot 200 (było o nim już kilka razy na forum). Może uda się dostać w większym formacie. Któryż z kolegów nawet konfekcjonował go w warunkach domowych i oferował tu, na forum.
Fan Pentax'a.
-
- -#
Superpan 200
Nie występuje w 4x5".
A tak na marginesie czy ktoś empirycznie sprawdził różnice między Rollei Retro 400, Superpanem i Infrared? W zakresie widzialnym i w podczerwieni? Wszystkie trzy produkowane są w Belgii, zastanawia mnie czy czymkolwiek się różnią, mi przy próbach wyszło że Retro jest o działkę mniej czuły w podczerwieni (IR720) od Infrareda, ale to nie były fachowe pomiary tego samego motywu w tym samym czasie.
Wszystkie RPXy natomiast produkowane są w U.K. przez Harmana zapewne i one między sobą różnią się zdecydowanie.
Superpan 200
Mirosław Temat odnośnie trgo materiału filmowego był już poruszany zarówno tu jak i na innych forach. A format to już sobie dopasujesz:
„Here is the list of current repackaged (rebranded) Agfa Aviphot Pan 80 and 200 films and Kentmere 100 and 400 films:
Agfa Aviphot Pan 80:
Repackaged as Rollei Retro 80s and Rollei RPX 25.
Agfa Aviphot Pan 200:
Repackaged as Rollei Superpan 200, Rollei Retro 400s, Rollei Infrared 400, Silberra Pan 160 / Ultima 160, Silberra Pan 100 / Ultima 100, CatLabs 320 Pro and JCH Street Pan.
Kentmere 100 and 400:
Repackaged as AgfaPhoto APX 100 and 400, Rollei RPX 100 and 400, Fotoimpex CHM 100 and 400 (discontinued), Oriental 100 and 400”
https://www.photrio.com/forum/threads/h ... ms.196304/
„Here is the list of current repackaged (rebranded) Agfa Aviphot Pan 80 and 200 films and Kentmere 100 and 400 films:
Agfa Aviphot Pan 80:
Repackaged as Rollei Retro 80s and Rollei RPX 25.
Agfa Aviphot Pan 200:
Repackaged as Rollei Superpan 200, Rollei Retro 400s, Rollei Infrared 400, Silberra Pan 160 / Ultima 160, Silberra Pan 100 / Ultima 100, CatLabs 320 Pro and JCH Street Pan.
Kentmere 100 and 400:
Repackaged as AgfaPhoto APX 100 and 400, Rollei RPX 100 and 400, Fotoimpex CHM 100 and 400 (discontinued), Oriental 100 and 400”
https://www.photrio.com/forum/threads/h ... ms.196304/
-
- -# mod
- Kontakt:
Superpan 200
Zbyszek >>> https://500px.com/zladygin
Superpan 200
Co i kto przepakowywuje/przenazywa wiedzą chyba tylko sprawcy tego procederu. Filmów Rolleja nie dotykałem (poza IR), ale użyłem Adoksa HR-50 i CHS 100 II. Użyłem i nie powtórzę bo to ani tanie, ani trzymające jakości. Adox, Foma i wszystko wskazuje, że Lucky nie są liderami jakości mówiąc delikatnie i nie sądzę by coś się miało zmienić. Czy Rollei jest lepszy?
Superpan 200
Dziekuje za wypowiedzi wszystkim......chodziło mi również o to że jest to jeden z nielicznych materiałów superpanchromatyczny ,tak wynika z opisów w necie ,chociaż bywają też i niespójne.
Superpan 200
A jak wynika z tabelki którą zamieścił Krzychu128 materiał superpanchromatyczny to Rollei Retro80S i to są te niespójności w necie.
-
- -#
Superpan 200
Tego nie byłbym taki pewien ponieważ RPX25 posiada inne podłoże od Retro 400 i Superpana, zachowuje się odmiennie, dodatkowo produkowany jest w UK. Internety wszystko przyjmą. Ponadto obecnie to może być inny produkt niż kilka lat temu. Nie miałem jednak okazji fotografować na retro 80, jednak chętnie dowiem się jeśli ktoś ma świeżą rolkę czy jest produkowany w Belgii czy UK?
A może miejsce produkcji jednak nic nie znaczy? Albo tylko pudełka produkują?
Nie nazywałbym tego natomiast „przepakowywaniem” a raczej produkcją na zamówienie ponieważ kentmere ma na perforacji nadrukowane kentmere, a Rollei swoją markę, nie tak jak foma z metra gdzie jest czysta.
Superpan 200
Tylko RPX25 to ma być to samo co rollei retro 80s czyli agfa aviphot 80, a superpan 200 i retro 400s to ma być agfa aviphot 200 - więc nie dziwne, że będą zachowywać się inaczej, skoro to inne filmy. Mimo wszystko masz rację, internet wszystko przyjmie. Także ciekaw jestem skąd tamte info pochodzikrzychu128 pisze: ↑19 sie 2025, 08:55 Tego nie byłbym taki pewien ponieważ RPX25 posiada inne podłoże od Retro 400 i Superpana, zachowuje się odmiennie, dodatkowo produkowany jest w UK.
-
- -#
Superpan 200
Nie mam najmniejszych wątpliwości że Retro i Superpan to może być to samo co agfa 200 - wszystkie są produkowane w Belgii.Tomasz. pisze: ↑19 sie 2025, 09:20 Tylko RPX25 to ma być to samo co rollei retro 80s czyli agfa aviphot 80, a superpan 200 i retro 400s to ma być agfa aviphot 200 - więc nie dziwne, że będą zachowywać się inaczej, skoro to inne filmy. Mimo wszystko masz rację, internet wszystko przyjmie. Także ciekaw jestem skąd tamte info pochodzi
Natomiast nie pasuje mi to do RPX25 ponieważ jest produkowany w UK co widać powyżej na załączonym obrazku, czyli bardziej Harman niż Agfa.
Niemniej z czystej ciekawości przy okazji kolejnych zakupów dołożę do koszyka rolkę Retro 80s i sprawdzę empirycznie.
RPX25 użyłem kilka razy, wiem na tej podstawie że ma bardzo małe ziarno, stosunkowo niski kontrast, podwyższone uczulenie na kolor czerwony i podłoże bardziej ilfordowskie - kto robił stykówki ze średniego formatu R.Retro 400 ten wie o czym piszę.
Zdecydowanie lepszy pod kątem bezawaryjności. Przerobiłem już bardzo dużo rolek RPX400/ Kentmere400, Retro 400, Infrared, RPX100/Kentmere100 kilka RPX25 i Superpana i nigdy, przenigdy nie było wtopy. Zdarzało mi się założyć jedną rolkę 120, przejechać 100km zrobić do projektu 12 klatek, wrócić i byłem pewien że wszystko będzie dobrze. Natomiast z fomą bym się nie odważył.
Superpan 200
Zapodalem z linka, pod którym zostało wiele faktów wyjaśnionych, lącznie z densytometrycznymi testami materiału. Trzeba się wczytać w watek. Jeśli ktoś wierzy informacjom zamieszczonym na stronach macodirect (Rollei), to jego sprawa. Większych ściemniaczy ciężko znaleźć na rynku. Chociaż i inni przewijacze oraz konfekcjonerzy tez wcale nie lepsi..
Superpan 200
Zerknij: https://www.youtube.com/watch?v=pfarmyl9ptw&t=596skrzychu128 pisze: ↑19 sie 2025, 11:06 (...)
Natomiast nie pasuje mi to do RPX25 ponieważ jest produkowany w UK co widać powyżej na załączonym obrazku, czyli bardziej Harman niż Agfa.
Niemniej z czystej ciekawości przy okazji kolejnych zakupów dołożę do koszyka rolkę Retro 80s i sprawdzę empirycznie.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
-
- -#
Superpan 200
Z człowiekiem się w pełni zgadzam przy czterysetkach - kupuję co jest dostępne i tańsze. Natomiast co do RPX25 i Retro 80s przetestuję z ciekawości, niemniej nie robiłem na tym nic poważnego. Zawsze samodzielne sprawdzenie znaczy więcej niż posłuchanie faceta z jutuba. Być może „made in” dotyczy pudełka.