[S] Carl Zeiss Jena SONNAR 180mm / f2.8 + 3 adaptery

Szukam, Kupię, Sprzedam, Zamienię ...
UWAGA! Przeczytaj regulamin bazaru zanim dodasz post!

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Z_photo
-#

[S] Carl Zeiss Jena SONNAR 180mm / f2.8 + 3 adaptery

Post autor: Z_photo »

Trochę z żalem ale jednak oferuję do sprzedaży teleobiektyw Carl Zeiss Jena SONNAR 180 mm / f2.8 - kupiłem go niedawno z myślą o wykorzystaniu z lewospustową Exaktą ale nijak nie potrafię przyzwyczaić się do obsługi tego dość masywnego instrumentu podtrzymując go prawą dłonią, a wyzwalając spust lewą. Z mniejszymi i lżejszymi obiektywami przyłączonymi do Exakty nie mam takiego problemu.

Szczególnie interesujący ten obiektyw może być dla użytkowników średnioformatowych, analogowych lustrzanek oraz podobnego formatu cyfrowych bezlusterkowców (FujiFilm, Hasselblad).

Razem z obiektywem oferuję trzy adaptery:
- do aparatów z mocowaniem M42,
- do lustrzanek Exakta i Exa,
- do lustrzanek z bagnetem Nikon F,
przy czym pierwsze dwa to oryginalne produkty Zeiss Jena z charakterystycznym wykończeniem typu „zebra” i z przeniesieniem automatyki przysłony.
Obiektyw zachowany w świetnym stanie, w pełni sprawny, bez jakichkolwiek skaz na elementach optycznych i z drobnymi śladami użycia na oprawie (trzeba się dokładniej przyjrzeć żeby je dostrzec). Mechanizm przysłony działa prawidłowo (także z adapterami), listki są suche i wolne od zanieczyszczeń.

Obiektyw jest po serwisie w ramach którego usunąłem stare smary w helikoidzie i pod pierścieniem przysłony, tubus bardzo dokładnie oczyściłem z ich pozostałości, po czym nałożyłem wysokiej jakości i w odpowiedniej ilości smar z dodatkiem dwusiarczku molibdenu, co zapewni komfortową pracę przez długie lata. Zastosowany smar nie powoduje ryzyka oddzielania się frakcji płynnej, mogącej przeniknąć do mechanizmu przysłony, powodując niewłaściwe jej działanie. Po wymianie smarów pierścienie poruszają się równo w całym zakresie, z delikatnym, przyjemnym oporem. Nie występują przy tym jakiekolwiek luzy.

W komplecie jest także oryginalna i w świetnym stanie osłona przeciwsłoneczna oraz dwie pokrywki – całość w fabrycznym kartonie.

Zainteresowanych zakupem zapraszam do przykawowego, osobistego odbioru obiektywu przed finalizacją transakcji - będzie można zweryfikować jego opis i działanie. :-)

Cena kompletu: 800 zł (przesyłka na koszt zamawiającego)

002-Resizer-1920Q85.jpg
003-Resizer-1920Q85.jpg
004-Resizer-1920Q85.jpg
005-Resizer-1920Q85.jpg
006-Resizer-1920Q85.jpg
007-Resizer-1920Q85.jpg
008-Resizer-1920Q85.jpg
009-Resizer-1920Q85.jpg
011-Resizer-1920Q85.jpg
001-Resizer-1920Q85.jpg
20250514_164725.jpg
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
ODPOWIEDZ