Kentmere 100 (średni format) w Rodinalu?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Dzień dobry,
Czy ktoś z Was próbował kombinacji Kentmere 100 (średni format) w rodinalu?
Nie miałem czasu na testy i wziąłem czas z internetów (9m 1+25), kontrastowy że masakra, światła jeszcze ale w cieniach dupa zbita.
Pozdrawiam
Michał
Czy ktoś z Was próbował kombinacji Kentmere 100 (średni format) w rodinalu?
Nie miałem czasu na testy i wziąłem czas z internetów (9m 1+25), kontrastowy że masakra, światła jeszcze ale w cieniach dupa zbita.
Pozdrawiam
Michał
-
- -#
Zakładając że Kentmere 100 jest bliźniaczy z RPX 100 przyjąłeś czas pudełkowy, na początek powinno być dobrze. Dużo zależy jak go naświetliłeś. Skąd twierdzenie że jest masakrycznie kontrastowy - odbitka? skan? W cieniach brak szczegółów?
Generalnie jest to materiał małokontrastowy, osobiście wołam w W-37 (D-76).
Powinien to też być film tożsamy z Agfa APX 100 (tą nową).
Skąd twierdzenie? Dziwne pytanie. Widzę jak wygląda i to powinno wystarczyć. Ale żeby Cię uspokoić informuję, że skaner jeszcze wyciąga co nieco. Kondensor i papier już nie.krzychu128 pisze: ↑19 cze 2024, 15:52 Zakładając że Kentmere 100 jest bliźniaczy z RPX 100 przyjąłeś czas pudełkowy, na początek powinno być dobrze. Dużo zależy jak go naświetliłeś. Skąd twierdzenie że jest masakrycznie kontrastowy - odbitka? skan? W cieniach brak szczegółów?
-
- -#
- a skąd wątpliwość że nie?
-
- -#
Wyniki obrazowe identyczne, maska taka sama, właściwości fizyczne podłoża, papier, szpule, krój czcionki na marginesie, nawet farba papieru śmierdzi identycznie po rozwinięciu. Wszystko wyprodukowane w U.K. Stąd pomysł. Robisz zamiennie na dwóch „produktach” i nie ma różnicy. Kontrast też jest identyczny.
Na moim pudełku filmu Agfa APX 100 (135) drobnym drukiem jest informacja, że wykonano dla Kentmere. Stąd właśnie. Poza tym w sieci jest sporo potwierdzenia dla tej hipotezy. Oczywiście opieram się na materiale 135.
Rozpoznanie bojem: https://www.youtube.com/watch?v=0ZcTZL4NG1c
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Lubię takich dociekliwych gości 

Ja również. Dzięki jednemu z takich ludzi dowiedziałem się, że Rollei RPX 25 i Rollei Retro 80 S to ten sam materiał: https://www.youtube.com/watch?v=pfarmyl9ptw
I nie ukrywam, że bardzo mi się nie podobają takie praktyki jak stosuje Rollei.
_________________________________________________________________________________
Rollei nie ma z tym nic wspolnego. To tylko nazwa, ktora w przpadku negatywow, po bankructwie firmy Franke & Heidecke zostala przejeta przez firme Hans O. Mahn (Maco), ktora zadnego materialu sama nie produkuje a tylko etykietuje materialy roznych producentow, w wiekszosci belgijskiej Agfy.
Ale jednak mało etyczne jest sprzedawanie tego samego filmu pod dwiema zupełnie różnymi etykietkami. I to znacznie różniącymi się czułością.oKuba pisze: ↑22 cze 2024, 23:56 Rollei nie ma z tym nic wspolnego. To tylko nazwa, ktora w przpadku negatywow, po bankructwie firmy Franke & Heidecke zostala przejeta przez firme Hans O. Mahn (Maco), ktora zadnego materialu sama nie produkuje a tylko etykietuje materialy roznych producentow, w wiekszosci belgijskiej Agfy.