Chemia do E6 - Trisodu fosforan dwunastowodny / bezwodny
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Cześć wszystkim, składam ostatnio chemię do kolorowych slajdów, po pierwszej próbie i mieszanych recepturach tj. jeden wywoływacz z jednej receptury, drugi z innej postanowiłem zrobić cały zestaw korzystając z jednego przepisu na całość.
W wywoływaczu kolorowym mam "Trisodium phosphate crystals 36.0 g", wzoru brak, no i tu jest moje pytanie.
Szukając na znanych portalach Fosforanu trójsodowego wychodzą mi dwie opcje. Bezwodny i dwunastowodny. Który to ten właściwy?
Może to bez znaczenia i dwunastowodny będzie się lepiej rozpuszczał ? Czy to ma jakieś przełożenie na ilość używanego składnika?
Pozdrawiam!
W wywoływaczu kolorowym mam "Trisodium phosphate crystals 36.0 g", wzoru brak, no i tu jest moje pytanie.
Szukając na znanych portalach Fosforanu trójsodowego wychodzą mi dwie opcje. Bezwodny i dwunastowodny. Który to ten właściwy?
Może to bez znaczenia i dwunastowodny będzie się lepiej rozpuszczał ? Czy to ma jakieś przełożenie na ilość używanego składnika?
Pozdrawiam!
nie jest to to samo, bo bezwodnego trzeba mniej.
A ten właściwy to krystaliczny.
A ten właściwy to krystaliczny.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
No tak, w przepisie jeśli coś jest bezwodne, to jest opisane jako anhydrous.
Czyli brać ten dwunastowodny? To jest krystaliczny?
Czyli brać ten dwunastowodny? To jest krystaliczny?
wg. mnie, tak
Przeszperałem dla pewności różne źródła, masz rację, chodzi o dwunastowodny.
Cieszę się, że weryfikujesz źródła.

-
- -# mod
- Kontakt:
Mam tytuł technika chemika. Wiedza dawno wyparowała, ale pamiętam jak profesor Stobiński, od chemii nieorganicznej, mawiał: chemik nie wierzy.
Zbyszek >>> https://500px.com/zladygin
Ale tylko raz.
- technik219
- -#
Pamiętaj chemiku młody: nie chcąc stracić swej urody wlewaj zawsze kwas do wody!
Lux mea lex
Mam nadzieję, że jak wszystko dobrze pójdziesz to wrzucisz sprawdzone receptury na forum 
Ja póki co przetestowałem alternatywny sposób na wywoływanie odwracalne materiału kolorowego w dodatku na nie przystosowanym do tego celu materiale bo na negatywie kolorowym, testy na dedykowanym materiale jak dobrze pójdzie przeprowadzę w przyszłym miesiącu. Jeśli jednak okazałoby się, że można złożyć w domu chemię do E6 to chyba pójdę w tą stronę zamiast alternatywnych sposobów

Ja póki co przetestowałem alternatywny sposób na wywoływanie odwracalne materiału kolorowego w dodatku na nie przystosowanym do tego celu materiale bo na negatywie kolorowym, testy na dedykowanym materiale jak dobrze pójdzie przeprowadzę w przyszłym miesiącu. Jeśli jednak okazałoby się, że można złożyć w domu chemię do E6 to chyba pójdę w tą stronę zamiast alternatywnych sposobów

Więcej sprzętu niż talentu 
Fotografia i filmowanie tradycyjne

Fotografia i filmowanie tradycyjne
Można bez problemu, Boguś z Ciemnicy składał i wywoływał, efekty na "oko" ok, należałoby jeszcze pomierzyć .EE2 pisze: ↑18 lip 2023, 17:23 Mam nadzieję, że jak wszystko dobrze pójdziesz to wrzucisz sprawdzone receptury na forum
Ja póki co przetestowałem alternatywny sposób na wywoływanie odwracalne materiału kolorowego w dodatku na nie przystosowanym do tego celu materiale bo na negatywie kolorowym, testy na dedykowanym materiale jak dobrze pójdzie przeprowadzę w przyszłym miesiącu. Jeśli jednak okazałoby się, że można złożyć w domu chemię do E6 to chyba pójdę w tą stronę zamiast alternatywnych sposobów![]()
Zeiss I(N)ikon
https://podologiapoznan.pl/
Pozdrawiam
Adam
https://podologiapoznan.pl/
Pozdrawiam
Adam