[K] Lupę do ustawiania ostrości na ziarno
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
- mazurkorn@gmail.com
- -#
Jak w temacie, kupię dobrą lupę do nastawiania ostrości na ziarno, coś co będzie miało większe powiększenie niż x8 (mam patersona micro focus finder i niestety czasami ziarno jest zbyt małe, żeby porządnie wyostrzyć).
Mam jedną lupę Bestwell Micro Sight (25x) na zbyciu. Ostrzenie działa bez zarzutu, tylko jedna strona drucika kalibracyjnego jest odklejona. Ten problem mają praktycznie wszystkie te lupki (kupiłem 3 sztuki) ale to nie wpływa na dokładność ostrzenia, a jedynie na kalibrację okularu do oka, którą można zrobić bez drucika. Robiłem testy ostrząc wszystkimi trzema i wszystkie pokazują tak samo dobrze.
też miałem urwany drucik. przykleiłem super klejem i jest cycuś glancuś.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Czy oferta jeszcze aktualna?
Przepraszam za przerwę, zaglądam tu sporadycznie, dostałem zapytanie o cenę: dla forumowicza 350 zł + koszty wysyłki (lub odbiór osobisty w Poznaniu). Później wrzucę zdjęcia.
Musiałem skończyć studia, zanim wziąłem się za zaległości :) Są zdjęcia, jest na Alle, dla forumowiczów 270 zł + wysyłka:
https://allegro.pl/oferta/lupa-do-powie ... 2999180113
https://allegro.pl/oferta/lupa-do-powie ... 2999180113
Oświećcie mnie trochę..całe życie ustawiam ostrość "na oko", czasem na lupie Kaisera - nie narzekam na nieostre odbitki - co jest lepszego w tych "na ziarno"?
Widzisz przez nią ziarno, a nie detal ujęcia. Kręcisz ostrością aż gluty ziarna są najostrzejsze i po krzyku, na pewno masz ostrość.
Jeśli używasz niskoczułe filmy i robisz małe powiększenia to wtedy lepsza jest lupa z większym powiększeniem x15 lub x20
Jeśli używasz niskoczułe filmy i robisz małe powiększenia to wtedy lepsza jest lupa z większym powiększeniem x15 lub x20
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Przydana jak chcemy sprawdzić ostrość po przymknięciu obiektywu albo mamy zdjęcie małokontrastowe - bo ziarno zawsze ma kontrast.
Można bez niej żyć, ale jak kogoś stać i trafi okazję to warto kupić dla wygody.
Można bez niej żyć, ale jak kogoś stać i trafi okazję to warto kupić dla wygody.
To też kwestia wieku ciemniaka
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
mam praktycznie nieużywaną lupę LPL w pudełku. jakbyś był zainteresowany proszę o PW
---------------------------
501C + Distagon 50/4 FLE + Planar 80/2.8 CF
Sinar P + Super Angulon 90/5.6 + Symmar-S 150/5.6
flickr.com/kal800
501C + Distagon 50/4 FLE + Planar 80/2.8 CF
Sinar P + Super Angulon 90/5.6 + Symmar-S 150/5.6
flickr.com/kal800