Epson v850 - problem ze skanowaniem formatu 6x6
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Cześć,
dotąd wykonywałem odbitki w ciemni, jednak z różnych przyczyn czasem muszę zeskanować negatyw. Pojawił się dzisiaj problem. Epson V850, kiedy próbuję przeskanować negatyw 6x6 widzi go jako 6x4,5. Widać to na załączony obrazku. Skanuję w Epson scan. Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje. Będą Wam bardzo wdzięczny za pomoc.
dotąd wykonywałem odbitki w ciemni, jednak z różnych przyczyn czasem muszę zeskanować negatyw. Pojawił się dzisiaj problem. Epson V850, kiedy próbuję przeskanować negatyw 6x6 widzi go jako 6x4,5. Widać to na załączony obrazku. Skanuję w Epson scan. Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje. Będą Wam bardzo wdzięczny za pomoc.
skądinąd, a w ustawieniach zaznaczyłeś format negatywu ? Zrób najpierw podgląd a później ręcznie zaznacz obszar skanowania. Mam V 600 ale to chyba jest podobnie.
Fan Pentax'a.
skądinąd, Albo pobierz demo wersję VueScana i porównaj.
Nie wymaga instalacji, można go odpalić nawet z obrazu dysku.
Nie wymaga instalacji, można go odpalić nawet z obrazu dysku.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
J.A., a ja V600 obsługuję z softu Epsona. Jakoś nie mogę się dogadać ze skanerem w VueScanie. Minolta dual natomiast w VueScanie pracuje pięknie i mój odstawiony Epson Photo 3490 też. Na V600 jakoś nie potrafię opanować zaznaczaniu obszaru skanowań z paska "120" przy korzystaniu z VueScana.
Fan Pentax'a.
J.A., a ja V600 obsługuję z softu Epsona. Jakoś nie mogę się dogadać ze skanerem w VueScanie. Minolta dual natomiast w VueScanie pracuje pięknie i mój odstawiony Epson Photo 3490 też. Na V600 jakoś nie potrafię opanować zaznaczaniu obszaru skanowań z paska "120" przy korzystaniu z VueScana. Chodzi o jednoczesne zaznaczenie kilku klatek (każdej osobno) na pasku negatywu.
Fan Pentax'a.
Nie namawiam do używania, tylko do weryfikacji, czy problem leży po stronie sprzętu, czy oprogramowania.
Co do oznaczania obszaru skanowania, to nie pomogę, nie mam ani jednego płaskiego skanera i nigdy tego nie robiłem.
Co do oznaczania obszaru skanowania, to nie pomogę, nie mam ani jednego płaskiego skanera i nigdy tego nie robiłem.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
Obsługuje, tylko trzeba zainstalować sterowniki V600 od Epsona, bo VueScan korzysta z niektórych z nich.
Fan Pentax'a.
No to ja bym powiedział, że nie obsługuje. "939 skanery Epson kompatybilne z VueScan" i na liście są sterowniki do V100, V750, V850. A jak się ten mariaż ze sterownikiem od Epsona sprawuje to wiesz z doświadczenia. Swoja drogą, czy to Ed Hamrick zaproponował taki sposób współpracy z V600?
aka, już nie pamiętam, ale rzeczywiście gdzieś w sieci to wyszukałem. 

Fan Pentax'a.
Dziękuje za rozmowę i odpowiedzi. Sprawa się rozwiązała sięgnąłem po Epson Scan 2. I każdemu, kto tak jak ja korzysta z mokrej ciemni i tylko okazjonalnie skanuje, polecam ten soft.
Ja korzystam z softu Epsona i po prostu trzeba odznaczyć odpowiedni format w odpowiednim okienku.
Canon i tak jest lepszy w hardzie i sofcie 

... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est