zabarwione szpule koreksu

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

aka
-#

Post autor: aka »

Który składnik wywoływacza zabarwia/brudzi szpule koreksu na kolor brunatny? Można się tego jakoś pozbyć/umyć bez użycia środków mechanicznych (bez zadrapania powierzchni rowków szpuli)?
Awatar użytkownika
mrek
-#

Post autor: mrek »

Jeden z tu obecnych kolegów, który dużo wywołuje cz-b, kupuje raz do roku nową szpulę do Jobo.
Po latach walki z nalotem, powoli skłaniam się do jego zasady.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Metol.
Po wywoływaniu cz-b w wywoływaczach fenidon-hydrochinon nie ma nalotów. Są natomiast po utrwalaniu. Ale te dobrze się myje wybielaczem do koloru.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
powalos
-#

Post autor: powalos »

To ja mam dziwne szpule od Krokusów. Używam ich od wielu lat i nie widzę jakoś specjalnego ich zabarwienia. Fakt, że używam je obecnie raz lub dwa razy w miesiącu. Kiedyś było tego więcej. Stosowałem różne wywoływacze i jakoś szpule są białe. Sam się nawet dziwiłem, gdy oglądałem inne Krokusy wystawione na All.... Fakt, że po każdym użyciu są natychmiast myte w ciepłej wodzie (bez żadnych dodatków), przy użyciu miękkiej szczoteczki.
Fan Pentax'a.
aka
-#

J.A. pisze: 02 maja 2019, 12:37 Metol.
Po wywoływaniu cz-b w wywoływaczach fenidon-hydrochinon nie ma nalotów. Są natomiast po utrwalaniu. Ale te dobrze się myje wybielaczem do koloru.
To się zgadza, że metol. Wołałem pierwszy raz w microfine. Nie dość, że woła miękko (za miękko dla mnie), to jeszcze paskudnie barwi...
Awatar użytkownika
4Rider
-#
Kontakt:

Post autor: 4Rider »

Pyro wywojki bardzo barwią szpule, a w szczególności PMK, po jakimś czasie używając tradycyjnych wywoływaczy kolor trochę schodzi, acz szpule i tak bardziej w sepię wpadają niż w biel (Kaiser).
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est 🐺
aka
-#

4Rider pisze: 12 maja 2019, 16:21 Pyro wywojki bardzo barwią szpule, a w szczególności PMK, po jakimś czasie używając tradycyjnych wywoływaczy kolor trochę schodzi, acz szpule i tak bardziej w sepię wpadają niż w biel (Kaiser).
Wywołałem w Pyrocat HD ok. 60 filmów w koreksie Kaisera i szpula czysta/biała jak nowa.
Awatar użytkownika
4Rider
-#
Kontakt:

Post autor: 4Rider »

aka pisze: 12 maja 2019, 20:03
4Rider pisze: 12 maja 2019, 16:21 Pyro wywojki bardzo barwią szpule, a w szczególności PMK, po jakimś czasie używając tradycyjnych wywoływaczy kolor trochę schodzi, acz szpule i tak bardziej w sepię wpadają niż w biel (Kaiser).
Wywołałem w Pyrocat HD ok. 60 filmów w koreksie Kaisera i szpula czysta/biała jak nowa.

Głównie pamiętam ten efekt z PMK. Napisałem zbyt ogólnie, racja. Miałem też HD - tam chyba duże rozcieńczenia są o ile pamiętam. Jeszcze było 510-Pyro i jeszcze jeden miałem ale już nie pamiętam - stare czasy AT...
Dodam jeszcze że nawet po dobrym płukaniu (po wołaniu w PMK) kolor przechodził na utrwalacz, ale nie szkodząc mu wcale z tego co zauważyłem.
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est 🐺
ODPOWIEDZ