W opisach jest napisane gradacja specjalna -czyli jaka?

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
A masz jakieś zdanie nt filtrów podobiektywowych Ilforda? Muszę takie ze względu na żarówkę 500W w moim nowym starym Durst. Chłodzenie mam, filtr cieplny mam ale w 139 filtry są wsuwane pionowo więc dociskane mocną sprężyną.technik219 pisze: ↑11 gru 2018, 18:28 Jak ogarnąłem to kupiłem cały zestaw filtrów Agfy (są grubsze, sztywniejsze i sprawują się dobrze nawet jako podobiektywowe).
Pomyśl o tym, warto pójść z duchem czasu
Jakby co, to nie polecam filtrów Fomy. Za dużo z nimi kombinowania. Aby dobrać odpowiednią wartość filtracji trzeba je często łączyć po dwa, to powoduje konieczność przeliczania czasów naświetlania. Więcej z nimi kłopotów niż frajdy z używania.
No to klops, kicha i mydło z powidłem. Durst Companon 5,6/240 ma średnicę 70 mmzladygin pisze: ↑12 gru 2018, 08:51 Marku, wg mnie filtry podobiektywowe są wygodniejsze w użyciu niż te wkładane do szufladek. Jedynym problemem jest ograniczona średnica obiektywu - o czym pisałem parokrotnie. Do obiektywu mocowane są trzema śrubkami z gumowymi końcówkami zabezpieczającymi. Nie da się tego założyć, jeżeli obiektyw jest większy niż jakieś 55 mm, no może ciut więcej.
No to klops, kicha i mydło z powidłem. Durst Companon 5,6/240 ma średnicę 70 mmzladygin pisze: ↑12 gru 2018, 08:51 Marku, wg mnie filtry podobiektywowe są wygodniejsze w użyciu niż te wkładane do szufladek. Jedynym problemem jest ograniczona średnica obiektywu - o czym pisałem parokrotnie. Do obiektywu mocowane są trzema śrubkami z gumowymi końcówkami zabezpieczającymi. Nie da się tego założyć, jeżeli obiektyw jest większy niż jakieś 55 mm, no może ciut więcej.
A przecież 69s ma najdelikatniej chodzącą szufladkę?powalos pisze: ↑12 gru 2018, 17:03 mrek, można przecież zmajstrować sobie jakąś własnego pomysłu "półeczkę" zamontowaną pod obiektywem i na niej układać filtry "szufladkowe". Sam tak kiedyś miałem w Krokusie 69. Wykonałem to ze sztywnego drutu mocowanego do czołowego zakończenia miecha (tego z z obiektywem). Działało z "każdym obiektywem", bez względu na średnicę.
No i...? przecież filtry są większe. Ja mam Opemusa 6 i jedyne co wykombinowałem, to wyjąłem z oprawy czerwony filtr podobiektywowy (w zależności od obiektywu trzpień tego filtra można podnosić lub opuszczać) i na tak powstałej ramce kładłem filtry. Od jakiegoś czasu wkładam już filtry do szufladki (przyciąłem), ale wymieniłem też oryginalną żarówkę opalową, która grzeje jak promiennik podczerwony i w jej miejsce wkręciłem żarówkę LED (zimna biel - tylko taka się nadaje)i mogę naświetlać powiększenie nawet godzinę. O dziwo - wszystko z filtrami działa jak powinno ale chociaż to odpowiednik "setki" to czasy naświetlania mam krótsze niż z oryginalną żarówką opalową 250 W.