Hej,
Pytanie czy ktos z Was stosuje filtry podobiektywowe? Jak się je mocuje? Tam sa jakies dodatkowe mocowania/uchwyty na filtry ale to się przykreca do obiektywu? Jesli tak, to jak potem ustawic przeslone?
Z gory dzięki za zdjecia.
Pozdr.
Mocowanie filtrow podobiektywowych
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Nie montuje się na obiektywie, bo są różne obiektywy,a filtry tylko jedne. To jest coś jak cokin, ale mocowane do czołówki nie obiektywu, a filtry są w oprawkach. Miałem jeden niekompletny „komplet”. To jest teochę takie jak czerwony filtr pod obiektywem, tyle że wymienny. Masz ramkę w którą wkładasz filtr i tyle
Ja miałem pętlę z drutu zamontowaną na powiększalniku, na której kładłem filtr. Działało i już :)
-
- -# mod
- Kontakt:
W komplecie z filtrami podobiektywowymi (piszę o Ilfordzie) jest mocowanie, które przykręca się trzema śrubkami (mają gumowe końcówki) do dolnego pierścienia obiektywu. Mocowanie ma kieszonkę do której wsuwa się filtry. Problem może być taki, że niektóre obiektywy mają średnicę większą niż uchwyt - u siebie musiałem wyjąć gumeczki i zastąpić je taśmą. Oczywiście w obiektywie bez problemu można zmieniać przysłonę.
W komplecie z filtrami jest też zwykły czerwony filtr.
W komplecie z filtrami jest też zwykły czerwony filtr.
Dzięki. Ja wlasnie mam to mocowanie w ktore wklada się filtry i to jest bardzo wygodne - lepsze moim zdaniem niz glowica kolorowa. Niestety mocowanie do obiektywu jest wlasnie slabym pomyslem poniewaz, nie moge się dostac do przeslony - musze przekrecac cala ramke (przymocowana jest do pierscienia przeslony). Trzyma się to bardzo delikatnie wiec jakis niechacy ruch reka i odpada. Srednica obiektywu w zasadzie = srednicy otworu. Do powiekszalnika wielkoformatowego mam szerszy obiektyw i tam to już tylko duza doza pomyslowosci pomaga. Ech chyba musze coś jak Jerzy, wymyslec :) Takie jakies rozwiazanie tymczasowe wchodzi w gre i pewnie się sprawdzi na lata jak tutaj no problem.:

ja kładę tu, zamiast czerwonego szkiełka:

rbit9n, Też o tym myslalem. To moze byc najlepsze rozwiazanie w najrozsadzniejszej cenie.