Witam wszystkich,
mam problem z naprawą aparatu Praktica LTL. Otóż krótsze czasy rzędu 1/500 w wykonaniu tego aparatu są stanowczo za długie.
Zbudowałem prosty przyrząd do pomiaru czasów naświetlania i otrzymałem wynik 16ms zarówno na 1/500, jak i na 1/1000. Dla 1/250 też podobnie. Dłuższe czasy mniej więcej się zgadzają.
Listki migawki dokładnie wyczyściłem w alkoholu izopropylowym, po uprzednim rozebraniu mechanizmu. Czy problem leży w regulacji? Jak można jej dokonać? Może ktoś posiada serwisówkę do tego aparatu?
Pozdrawiam.
Regulacja czasów Praktica LTL
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
- technik219
- -#
Moim zdaniem (skromnym) problem jest po stronie smarów w mechanizmie migawki. Podobny problem miałem z Exactą RTL 1000: ogólne wydłużenie czasów. Nie odważyłem się jednak na samodzielne grzebanie tylko dałem ją do zakładu.
Jeśli czujesz się na siłach uporać się z tym problemem we własnym zakresie i masz wymontowany cały zespół migawki, to wykąp go w benzynie ekstrakcyjnej (tylko nie lakowej!) i po wyschnięciu zakrop jakimś starym pędzelkiem do retuszu nowy olej w odpowiednie punkty. Przed tym zmieszaj smarowidło 1:1 z benzyną ekstrakcyjną dla lepszej penetracji.
Jeśli to nie pomoże to pozostanie regulacja, ale co i jak już nie doradzę.
A! Sprawdź jeszcze mechanizm podnoszenia lustra. Jest sprzężony z migawką i on też może spowalniać migawkę.
Jeśli czujesz się na siłach uporać się z tym problemem we własnym zakresie i masz wymontowany cały zespół migawki, to wykąp go w benzynie ekstrakcyjnej (tylko nie lakowej!) i po wyschnięciu zakrop jakimś starym pędzelkiem do retuszu nowy olej w odpowiednie punkty. Przed tym zmieszaj smarowidło 1:1 z benzyną ekstrakcyjną dla lepszej penetracji.
Jeśli to nie pomoże to pozostanie regulacja, ale co i jak już nie doradzę.
A! Sprawdź jeszcze mechanizm podnoszenia lustra. Jest sprzężony z migawką i on też może spowalniać migawkę.
Lux mea lex
Jak można zrobić sobie takie narzędzie? Podzielisz sie szczegółami albo namiarami w necie?szkp pisze:Zbudowałem prosty przyrząd do pomiaru czasów naświetlania.
--------------------------------------
"Należy pamiętać, że wybór ekspozycji jak również wykonanie fotografii są twórczością" - z instrukcji światłomierza Swierdłowsk 4
"Należy pamiętać, że wybór ekspozycji jak również wykonanie fotografii są twórczością" - z instrukcji światłomierza Swierdłowsk 4
technik219, całą migawkę z przyległościami już rozebrałem i wymyłem. Chociaż nie ruszałem jeszcze elementu obsługującego czasy - między pokrętłem nastaw czasów a migawką. Wymyję go w benzynie ekstrakcyjnej (alkohol izopropylowy będzie działał równie dobrze?), może się uda :)
tomstg, korzystałem z tego poradnika: http://franzjagger.blogspot.com/2013/04 ... znych.html
Fotodiodę kupiłem na allegro identyczną. Przy migawkach szczelinowych wydaje mi się, że dobrze jest przykładać diodę do szczeliny wyciętej w jakimś kartonie lub blaszce, szczególnie przy krótszych czasach. W przeciwnym wypadku pole zbierania światła diody może być większe niż pole filmu, który jest naświetlany przy robieniu zdjęcia.
tomstg, korzystałem z tego poradnika: http://franzjagger.blogspot.com/2013/04 ... znych.html
Fotodiodę kupiłem na allegro identyczną. Przy migawkach szczelinowych wydaje mi się, że dobrze jest przykładać diodę do szczeliny wyciętej w jakimś kartonie lub blaszce, szczególnie przy krótszych czasach. W przeciwnym wypadku pole zbierania światła diody może być większe niż pole filmu, który jest naświetlany przy robieniu zdjęcia.
Opóźnia otwarcie, ale raczej nie wpływa na sam czas otwarcia.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
- technik219
- -#
Benzyna, myślę, jest bardziej uniwersalnym rozpuszczalnikiem smarów. Nie szkodzi plastikom.
Pokrętło, to tylko nastaw. Raczej nie ma wpływu na przebieg migawki, ale jak już masz je pod ręką to nie zaszkodzi wyczyścić.
Pokrętło, to tylko nastaw. Raczej nie ma wpływu na przebieg migawki, ale jak już masz je pod ręką to nie zaszkodzi wyczyścić.
Lux mea lex
Tak, nie chodziło mi o samo pokrętło, tylko o "moduł", na który jest nakładane - mosiężna konstrukcja z kółkami zebatymi, która, jak sądzę, decyduje o czasie.