Mały i zgrabny aparat.
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Mały i zgrabny aparat.
Dobry wieczór.
Szukam, szukam i znależć nie mogę. Spoglądam co jakiś czas na Canonet'y czy Konica C35 ale ogniskowe tych obiektywów mi nie podchodzą. Nie koniecznie to musi być dalmierz, może być też lustrzanka coś małego najlepiej z obiektywem typu "naleśnik" alen ie widziałem obiektywów o ogniskowej 35 mm, tylko 50stki.
Budrzet mam powiedzmy koło 1k naszych kochanych polskich złotych.
Warunkiem koniecznym dla mnie jest
-światłomierz
-klin, albo kropka
- czas min 1/1000 od biedy może być 1/500
-najlpeiej by migawka była sterowana mechanicznie nie elektronicznie, ale mogę to zaakceptować.
-Tryb B
Ktoś coś może polecić? Ja się rozgladam, ale nic sensownego znaleźć nie mogę.
Szukam, szukam i znależć nie mogę. Spoglądam co jakiś czas na Canonet'y czy Konica C35 ale ogniskowe tych obiektywów mi nie podchodzą. Nie koniecznie to musi być dalmierz, może być też lustrzanka coś małego najlepiej z obiektywem typu "naleśnik" alen ie widziałem obiektywów o ogniskowej 35 mm, tylko 50stki.
Budrzet mam powiedzmy koło 1k naszych kochanych polskich złotych.
Warunkiem koniecznym dla mnie jest
-światłomierz
-klin, albo kropka
- czas min 1/1000 od biedy może być 1/500
-najlpeiej by migawka była sterowana mechanicznie nie elektronicznie, ale mogę to zaakceptować.
-Tryb B
Ktoś coś może polecić? Ja się rozgladam, ale nic sensownego znaleźć nie mogę.
Mały i zgrabny aparat.
Olympus XA, wersja bez numerków. Kiedyś go opisałem, tu http://jerzoblog.blogspot.com/2014/02/olympus-xa.html.
Mały i zgrabny aparat.
Coś tam mi się obiło o uszy, ale nadal to nie to czego szukam, chociaż przyjrzę się temu aparatowi bliżej.
Mały i zgrabny aparat.
Minolta Hi-Matic - są różne ogniskowe
Yashica 35 Electro
proponuję sprawdzić na dużym zagranicznym portalu aukcyjnym, bo na polskim portalu aukcyjnym będzie bardzo drogo i aparat niby sprawny, no ale tu i tam coś nie tego
przy czym ogólnie przy tych starszych aparatach często światłomierze mają problemy i należałoby dopytać
Yashica 35 Electro
proponuję sprawdzić na dużym zagranicznym portalu aukcyjnym, bo na polskim portalu aukcyjnym będzie bardzo drogo i aparat niby sprawny, no ale tu i tam coś nie tego
przy czym ogólnie przy tych starszych aparatach często światłomierze mają problemy i należałoby dopytać
Mały i zgrabny aparat.
Pentax MX plus "naleśnik SMC M 40/2,8". Całość zmieści się w nawet niezbyt duzej kieszeni. Ja ostatnio robię fotki takim maleństwem
http://35mm-compact.com/minicompact/revue35xe.htm
Bez dołączonej lampy mieści się w kieszonce koszuli wizytowej
http://35mm-compact.com/minicompact/revue35xe.htm
Bez dołączonej lampy mieści się w kieszonce koszuli wizytowej

Fan Pentax'a.
- morotegari
- -#
Mały i zgrabny aparat.
Rollei 35 i pochodne.
Revue 400 SE jako klon Minolty Hi-Matic 7SII.
Z droższych zabawek Minolta CL / CLE.
Revue 400 SE jako klon Minolty Hi-Matic 7SII.
Z droższych zabawek Minolta CL / CLE.
Mały i zgrabny aparat.
Contax T. Mam, używam, chwalę sobie.
Mały i zgrabny aparat.
olympus om-1
- technik219
- -#
Mały i zgrabny aparat.
Proszę państwa, nie mieszajmy dwu (a nawet trzech) różnych systemów
Abu - abu: abu luszczanka, abu dalmierz, abu mydelniczka 
Olympus XA - Minolta - Pentax MX - Olympus OM1... Po kolei:
O-XA, kompakt-mydelniczka, w prawie każdej kieszeni się zmieści (jak kto uparty to nawet do kieszonki od zegarka upchnie), jakość obrazu ujdzie, ale te aparaty - jak seria Mju umierają w cichości. Działają i odchodzą do krainy wiecznych łowów nagle i bez uprzedzenia. Przy tym kosztują sporo. Praktycznie nienaprawialne.
Minolty - nie miałem, ale nie są wcale takie małe. Co do możliwości to zależy ud modelu.
O-OM1 - Wszysto OK, ale... Kto zaręczy, że akurat ten egzemplarz ma sprawny światłomierz? Nie ma już baterii rtęciowych, a wszelkie zamienniki dają inne napięcie i błędy pomiarowe. Dodatkowo światło wpadające przez wizjer fałszuję pomiary, a nietypowa odległość robocza obiektywów skazuje posiadacza wyłącznie na obiektywy dedykowane.
Pentax MX... O! To jest słuszna, ta... koncepcja. Zwłaszcza z "naleśnikiem". Solidny sprzęt i co najważniejsze, naprawialny. A ile ciekawych obiektywów można zastosować. Także M-42. I też maleństwo, jak OM 1.
(Ja mam Olympusy OM, więc odrzucam wszelkie sugestie o kryptoreklamę albo że akurat mam do sprzedania Pentaxa MX
)

Olympus XA - Minolta - Pentax MX - Olympus OM1... Po kolei:
O-XA, kompakt-mydelniczka, w prawie każdej kieszeni się zmieści (jak kto uparty to nawet do kieszonki od zegarka upchnie), jakość obrazu ujdzie, ale te aparaty - jak seria Mju umierają w cichości. Działają i odchodzą do krainy wiecznych łowów nagle i bez uprzedzenia. Przy tym kosztują sporo. Praktycznie nienaprawialne.
Minolty - nie miałem, ale nie są wcale takie małe. Co do możliwości to zależy ud modelu.
O-OM1 - Wszysto OK, ale... Kto zaręczy, że akurat ten egzemplarz ma sprawny światłomierz? Nie ma już baterii rtęciowych, a wszelkie zamienniki dają inne napięcie i błędy pomiarowe. Dodatkowo światło wpadające przez wizjer fałszuję pomiary, a nietypowa odległość robocza obiektywów skazuje posiadacza wyłącznie na obiektywy dedykowane.
Pentax MX... O! To jest słuszna, ta... koncepcja. Zwłaszcza z "naleśnikiem". Solidny sprzęt i co najważniejsze, naprawialny. A ile ciekawych obiektywów można zastosować. Także M-42. I też maleństwo, jak OM 1.
(Ja mam Olympusy OM, więc odrzucam wszelkie sugestie o kryptoreklamę albo że akurat mam do sprzedania Pentaxa MX

Lux mea lex
Mały i zgrabny aparat.
Jeśli dalmierz to Minolta CLE. Bardzo dobry aparat, bez wspomnianych tutaj wad. I przypadkiem, nadal dostępny na tutejszej giełdzie.
Mały i zgrabny aparat.
Dzięki za odzew i rady. Tak się dopytam, czy ze stajni NIkona, albo canona coś sie znajdzie ciekawego? Nie ukrywam, że bliżej mi do systemu N, bo akurat posiadam ten system, ale patrząc na obiektywy z systemu C jest ich wiecej na rynku i w bardziej przyzwoitych cenach. Tak sobie myślę, ze dobrze by było aby aparat posiadał pomiar punktowy, czy może już za wysokie wymagania zaczynam mieć?
-
- -#
Mały i zgrabny aparat.
Jeśli masz obiektywy bez pierścienia przysłony to i tak lipa.dvd_100 pisze:Dzięki za odzew i rady. Tak się dopytam, czy ze stajni NIkona, albo canona coś sie znajdzie ciekawego? Nie ukrywam, że bliżej mi do systemu N, bo akurat posiadam ten system
Nikon to FE, FE2 lub mechaniczne FM, FM2
Mały i zgrabny aparat.
Olympus om2 sp ;)
Mały i zgrabny aparat.
Gwoli ścisłości: ani mała, ani zgrabna. Świetny obiektyw 45mm z cichą migawką doczepiony do stalowej cegły :)
Mały i zgrabny aparat.
W obu przypadkach pozostaje pytanie jakiej generacji obiektywy posiadasz, bo ani Nikon ani Canon nie mają pełnej wymienności optyki.