Masz wybór. Może byc systemowe 6x7. Duzy wybór szkieł oferuje system Pentaxa 67 - ale nie ma wymiennych tyłów. Bronica GS-1 moze okazać sie bardzo wygodna z pryzmatem z pomiarem i uchwytem z naciągiem - miałem i fotografuje się tym bardzo wygodnie...
Dorzucę jeszcze mamiyę 6x7 (RZ lub RB) i mój typ: Fuji GX680 (nie II lub III) - ten ostatni 6x8. Dość duży wybór bardzo dobrych dedykowanych szkieł, do Twoich zastosowań chyba najlepszy.
Jak narazie Fuji u mnie na pierwszym miejscu lecz mam straszny dylemat i metlik w glowie gdyz sledze rozne fora i tyle co ludzi tyle opini. A ja jestem w tym temacie zieliny. Jeszcze.
Portrety się robi ze statywu więc wielkość nie powinna przeszkadzać.
Miałem podobny dylemat, kupiłem akurat Bronikę 6x6, ale w sumie jakbym miał wybierać jeszcze raz to pewnie wziąłbym Pentaxa 6x7.
Dzieki wszystkim za chec pomocy. Teraz moge troszke sprecyzowac.
Interesuje mnie format 6x7, nie kobyla, dobre obiektywy do portretow z dobrym bokeh. 80 mm. Np.
Ostatnio zmieniony 25 gru 2016, 18:14 przez jzkfoto, łącznie zmieniany 2 razy.
Systemowa bo sporo obiektywów, różne kominki i pryzmaty, wymienne dupki na różnego formaty klatek itp. RZ nowsza i bardziej elektroniczna, RB to mechaniczna maszyna, niech się inni bardziej obeznani z tematem wypowiedzą