Problem ze składnikami. Foma U1

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Ferrotyp
-#

Post autor: Ferrotyp »

Witam!

Od jakiegoś czasu bawię się w wywoływanie zdjęć w ciemni i ostatnio postanowiłem, że chemię zacznę robić sam. W starych książkach znalazłem przepisy na wywoływacz Kodak D76 i utrwalacz Foton U1. Ze znalezieniem wszystkich składników do Kodaka nie było problemu, wszystko dostępne w internecie. Jednak do utrwalacza potrzebuję:
- Tiosiarczan sodu krystaliczny (Na5S2O3*5H2O)
- Kwaśny siarczyn sodu (NaHSO3)

Z tiosiarczanem również nie było problemu. Nie mogę jednak nigdzie znaleźć kwaśnego siarczynu sodu. W przepisie jest wyraźnie zaznaczone, że różni się on od siarczynu sodu bezwodnego (Na2SO3), którego użyję do wywoływacza.

Czy wie ktoś może gdzie mógłbym ten brakujący składnik otrzymać w sensownej cenie, lub czym można go zastąpić?

Z góry dziękuję za odpowiedzi!
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Kwaśny siarczyn sodu (wodorosiarczyn sodu) można z powidzeniem zastąpić pirosiarczynem sodu lub potasu. Problem z wodorosiarczynem sodu bierze się stąd, że w formie sypkiej jest bardzo higroskopijny a z czasem utlenia się do siarczynu sodowego. Dlatego najczęściej sprzedawany jest w formie trwałego roztworu wodnego ok. 40%.
Jak koniecznie chcesz kwaśny siarczyn sodu, to mam go sporo, ale w roztworze. Skontaktuj się ze mną na priv, obgadamy sprawę. W grę wchodzi zwrot kosztów przesyłki i opakowania - sam odczynnik gratis. :-)
Lux mea lex
ODPOWIEDZ