Nauka wywoływania w ciemni - Warszawa

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Gensior
-#

Nauka wywoływania w ciemni - Warszawa

Post autor: Gensior »

Jako, że jestem nowy na forum witam wszystkich.
Z fotografią cyfrową w mniejszym lub większym stopniu związany jestem od lat, od jakiegoś czasu pogłębiam swoją (na razie teoretyczną) wiedzę o fotografii analogowej.
Moje główne cele to zakup aparatu analogowego (mam już Nikona, poluję na Prakticę), nauka wywoływania zdjęć w ciemni o raz w przyszłości skompletowanie pełnego sprzętu do wywoływania samodzielnego, w domu (część, w tym powiększalnik już posiadam)

Niestety jako student z wieloma wydatkami wszystko staram się realizować jak najmniejszym kosztem. Chciałbym bardzo nauczyć się samodzielnego wywoływania i tutaj pytanie do Was - czy znajdę w Warszawie kogoś kto za darmo lub za niewielką opłatą pokaże mi podstawy? W którymś z domów kultury organizowane są może zajęcia tego typu?
Zaznaczam, że nie chodzi mi tutaj o naukę fotografowania, a tylko o podstawy wywoływania które są niezbędne do dalszych, samodzielnych eksperymentów we (mam taką nadzieję) własnej ciemni:)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Gensior pisze:(mam już Nikona, poluję na Prakticę)
Możesz wyjaśnić powód tego polowania?
Zakładam, że ten Nikon to analog.
Gensior pisze:a tylko o podstawy wywoływania które są niezbędne do dalszych, samodzielnych eksperymentów
Do tego wystarczy książka i trzymanie się instrukcji.
Niestety jestem z Bielska-B, więc mogę pomóc tylko on line.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
taharii
-#

Post autor: taharii »

Jak chcesz się wołać nauczyć, to bierz swój sprzęt, bierz piwo i wpadaj wieczorem do Wesołej, jedzie się z centrum godzinę minimum, ale tabliczka ze znakiem Warszawa jest jeszcze dalej, więc to dalej jest solyca! ;)
Gensior
-#

J.A. pisze:
Gensior pisze:(mam już Nikona, poluję na Prakticę)
Możesz wyjaśnić powód tego polowania?
Zakładam, że ten Nikon to analog.
Analog, ale jednak to juz nie to samo, co stara puszka typu właśnie Praktica czy Zenith z Heliosem.

taharii, dzięki za propozycję, problem w tym że poza mną jest jeszcze paru znajomych zainteresowanych, a jako że nikomu się nie pali, może uda się znaleźć cos "grupowego"
Awatar użytkownika
Jerzy
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: Jerzy »

Gensior pisze: może uda się znaleźć cos "grupowego"
Poczytajcie sobie zatem coś na głos...

Najpierw pytasz czy ktoś by Ci nie pokazał o co chodzi, potem zmieniasz zasady? Propozycja taharii jest świetna, sam bym chętnie wpadł podszkolić warsztat bo to najlepszy sposób! Sam się tak uczyłem...
I'm Winston Wolf. I solve problems.

http://foto.ujerzego.pl
Awatar użytkownika
taharii
-#

Post autor: taharii »

Może być i grupowo, zamiast piwa, przywieźcie butelczynę pędzonej na myszach ;]
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Gensior pisze:ale jednak to juz nie to samo, co stara puszka typu właśnie Praktica czy Zenith z Heliosem.
To w takim razie proponują pełny hardcor: Exacta Varex z Tessarem.
Lux mea lex
shredderr
-#

Post autor: shredderr »

Gensior pisze:...

Analog, ale jednak to juz nie to samo, co stara puszka typu właśnie Praktica czy Zenith z Heliosem....
Rozumiem, że podążając tym tokiem rozumowania odbitki będą wyłącznie na papierach stałogradacyjnych, aby było możliwie jak najmocniej pod górkę ?
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

odbitki będą wyłącznie na papierach stałogradacyjnych, aby było możliwie jak najmocniej pod górkę ?
powiększane krokusem 35SL z mikarem.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
powalos
-#

Post autor: powalos »

A nie prościej Betą ? :-D
Fan Pentax'a.
Gensior
-#

Żeby podgrzać atmosferę powiem jeszcze, że mam zamiar pobawić się też w fotografię otworkową, co więcej, nie uważam tego za zbrodnię.
Nie rozumiem zupełnie tego wylewu ekscytacji z Waszej strony, proponuję zakończyć temat.

Dziękuję za pomoc, taharii, odezwę się na PW.
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Nie rozumiem Twojego Gensior sarkazmu - przecież Exacta Varex to bardzo dobry aparat. Konkurowała (i to z powodzeniem) z Nikonem F, w każdym razie była zauważalnie droższa od Nikona. Precyzją działania wcale mu nie ustępowała.
Lux mea lex
Awatar użytkownika
Jerzy
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: Jerzy »

Gensior, ciemniacy to ciemny lud, żarty mamy proste jak dobrze wysuszony negatyw ;)
I'm Winston Wolf. I solve problems.

http://foto.ujerzego.pl
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Gensior pisze:Analog, ale jednak to juz nie to samo, co stara puszka typu właśnie Praktica czy Zenith z Heliosem.
Nie rozumiem tego sentymentu. Może dla tego, że jak zmieniłem ten sentyment dawno temu na prawdziwy aparat, to poczułem się jakbym całe życie spał na grochu i w końcu położył się na normalny materac.

[ Dodano: Pon 22 Lut, 2016 ]
rbit9n pisze:powiększane krokusem 35SL z mikarem.
Jest jeszcze UPA.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Gensior
-#

Gensior pisze:Analog, ale jednak to juz nie to samo, co stara puszka typu właśnie Praktica czy Zenith z Heliosem.
Nie rozumiem tego sentymentu. Może dla tego, że jak zmieniłem ten sentyment dawno temu na prawdziwy aparat, to poczułem się jakbym całe życie spał na grochu i w końcu położył się na normalny materac.
I właśnie o to chodzi - miałeś okazję spróbować i tego, i tego, co doświadczyłeś to Twoje.
Wydaje mi się, że niektóre rzeczy uczą pokory, która w przyszłości procentuje i działa zdecydowanie na korzyść. Z czego wniosek taki, że warto próbować i to bez znaczenia czy mówimy przez pryzmat fotografii, czy czegokolwiek innego.
ODPOWIEDZ