exakta 28-105 mm f/2.8-3.8 z mocowaniem Canon EF
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
exakta 28-105 mm f/2.8-3.8 z mocowaniem Canon EF
Witam. Dostałem obiektyw exakta 28-105 mm f/2.8-3.8 wraz z puszką EOS 500 w prezencie. Chciałbym znać opinie na temat tego obiektywu zanim naświetlę film. Chwilowo nie mam dostępu do cyfraka z stajni canon wiec testy na cyfrze na razie odpadają. Z góry dziękuję za rzetelne opinie na temat tego szkiełka.
Nie testowałem akurat tego modelu, ale po doświadczeniach z obiektywami tej marki mogę napisać tyle- najtańsza chińszczyzna, ale jest szansa że będzie w miarę poprawnie działał. Silnik AF powolny i mało precyzyjny, pełny otwór tylko do ustawiania ostrości. Pełna gama niedoskonałości optycznych. Najprostszy kit 28-80 będzie o klasę lepszy. W sumie- dobre szkło do łomografii jeżeli tego szukasz.
- Minolciarz1979
- -#
Potwierdzam opinię Nomad'a - miałem ten obiektyw (oraz kilka innych Exakt), ale z bagnetem Minolta A. Syf, dno, porażka, profanacja fotografii. Dawał tak syfiaste obrazy, tak rozmydlone, rozciapkane, że dla porównania robiłem te same ujęcia jakimś tam smartfonem sprzed 3-4 lat i zdjęcia były sto razy lepsze. Szkoda na to nawet jednej klatki filmu. Dokładnie - najtańszy firmowy kit będzie milion razy lepszy.dugi1985 pisze:Chciałbym znać opinie na temat tego obiektywu