Filmy 120
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Filmy 120
Na Allegro kolo sprzedaje szpulki i papier ochronny po filmach 120. W opisie podaje, że służą one do nawijania własnych filmów.
Spotkał się ktoś z filmami 60 mm w wersji "bulk" do samodzielnego nawijania?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Ze szczątkowych niby-informacji z mojej jaźni.
1. Kiedyś na allecośtamkiedyś widziałem nawijarkę do filmów 120
2. W historii kina było parę kamer które operowały na tymże formacie, był to okres przed wynalezieniem obiektywu anamorfotycznego. Chciano urozmaicić widzom obraz w kinie i prześcigano się w różnych formatach rejestracji i wyświetlania. Oczywiście dość szybko kamery na negatyw 120 zostały wycofane z racji kosztów.
1. Kiedyś na allecośtamkiedyś widziałem nawijarkę do filmów 120
2. W historii kina było parę kamer które operowały na tymże formacie, był to okres przed wynalezieniem obiektywu anamorfotycznego. Chciano urozmaicić widzom obraz w kinie i prześcigano się w różnych formatach rejestracji i wyświetlania. Oczywiście dość szybko kamery na negatyw 120 zostały wycofane z racji kosztów.
Re: Filmy 120
Istnieje i jest tak często widziany jak Yeti, 70mm jest na ebayu.J.A. pisze:Spotkał się ktoś z filmami 60 mm w wersji "bulk" do samodzielnego nawijania?
- technik219
- -#
Re: Filmy 120
A może chodzi mu o nawijanie filmów 35mm?J.A. pisze:Na Allegro kolo sprzedaje szpulki i papier ochronny po filmach 120. W opisie podaje, że służą one do nawijania własnych filmów.

Lux mea lex
Nie, Panowie nie chodzi mi o eksperymenty. Zdziwił mnie ktoś kto sprzedaje coś co się po prostu wyrzuca. Jak raz na rok klient poprosi z zwrot szpulki "bo wie pan mam tylko jedną, a aparatów więcej", to mu odsyłam zamiast jednej pięć.
Po prostu myślałem, że gdzieś z TIRa spadła rolka 10km filmu o szerokości 60 mm.

Po prostu myślałem, że gdzieś z TIRa spadła rolka 10km filmu o szerokości 60 mm.

- technik219
- -#
Czyli jednak ten materiał był tak konfekcjonowany. Też kiedyś szukałem i jw.
Kontrast mniejszy, bo to materiał duplikacyjny. Słuzy do optycznego kopiowania slajdów na negatyw.czmielek pisze:Kolorystycznie przypomina crossa tylko z mniejszym kontrastem.
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
Zdarza się - tzn. nie widziałem nigdy zwojowego sprzedawanego na metry, ale ostatnio parę razy była na znanym portalu aukcyjnym wystawiana szpula 0,18 x ileś tam metrów.
Czyli 13x18 można było z tego wycinać sztuk paręset. Dotyczyło to zarówno koloru (E6) jak i B&W. Z czego akurat B&W interesowało mnie bardzo, bo była to Agfa Aviphot Pan 200 - najbardziej przeze mnie lubiany materiał na filmie zwojowym.
Z wielką chęcią chciałbym mieć trochę listów tego materiału w 13x18...
Czyli 13x18 można było z tego wycinać sztuk paręset. Dotyczyło to zarówno koloru (E6) jak i B&W. Z czego akurat B&W interesowało mnie bardzo, bo była to Agfa Aviphot Pan 200 - najbardziej przeze mnie lubiany materiał na filmie zwojowym.
Z wielką chęcią chciałbym mieć trochę listów tego materiału w 13x18...
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...