Proces ECN-2 filmy 8mm 16mm Kodak Vision
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Proces ECN-2 filmy 8mm 16mm Kodak Vision
Czy ktoś wywoływał Kodak Vision w ECN2 lub krosowo i może podzielić się doświadczeniem? Ja na razie próbowałem Fomapan R w chemii Fomy. Próbowałem też Fuji Acros w chemi Fomapan R ale wychodzi za ciemny - mniemam że przez wywoływacz.
- technik219
- -#
Na litość boską, nie używaj kąpieli nadmanganianowej! Zrób kąpiel odwracającą z żelazicyjanku i kwasu siarkowego. Nadmanganian powoduje odwarstwienie emulsji. Roztwory z nim były używane w technikach "szlachetnych" właśnie do odklejania emulsji i jej przenoszenia na inne podłoża.jzagaja pisze: Emulsja łatwo schodzi z Fomapan R podczas suszenia. Czy to wina nadmanganianu?
Poszukaj na tym forum o obróbce odwracalnej. Było niedawno dużo i rzeczowo-konstruktywnie.
Lux mea lex
No co jak co, czego by o Fomie nie mówić, to na pewno nie Foma Ci wcisnęła nadmanganian.jzagaja pisze:To Foma wciska taki kit ze swoją chemią?
Ja wolę dichromian potasu i kwas siarkowy.technik219 pisze:Zrób kąpiel odwracającą z żelazicyjanku i kwasu siarkowego.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
- technik219
- -#
J.A. pisze:technik219 napisał/a:
Zrób kąpiel odwracającą z żelazicyjanku i kwasu siarkowego.
Ja wolę dichromian potasu i kwas siarkowy.

[ Dodano: Sob 03 Sty, 2015 ]
Dopiero co wróciłem do siebie po sylwestrze i nowym roku...
Lux mea lex
Ciekawe, bo zestaw firmowy wg. dokumentacji zawiera wybielacz na bazie dichromianu.jzagaja pisze:Jest w zestawie firmowym :)
Jakby dało się kupić składnik tego zadymiacza to zapewne bym spróbował.jzagaja pisze:A co z tymi zadymiaczami (bez naświetlania)?
- Załączniki
-
- fomapan-R-100.pdf
- (324.94 KiB) Pobrany 189 razy
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150