Arax vs Hartblei

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
s4int
-#

Post autor: s4int »

Joan pisze:
s4int pisze:Rozumiem, że wg Ciebie bokeh, ostrość, aberacje, zniekształcenia wynikają z talentu fotografa?
Onanizuj się tym dalej !
Ale ja sie tym nie onanizuje (wypraszam sobie), co Ty mi wmawiasz? Pytam się tylko czy wg Ciebie szkło nie wpływa na te parametry, bo tak wynika z Twojego posty - nie odwracaj kota ogonem. Napisałaś absolutną bzdure która nijak ma się do rzeczywistości.
Joan pisze: Jak podasz mi nazwisko fotografa który zdobył nawet nie światowe, ale jakieś mniejsze uznanie za absolutnie najlepsze technicznie zdjęcia (w znaczeniu tylko techniki), to stawiam dobre piwo.
WTF? Co to za kategoria "najlepsze technicznie zdjęcie"? Chyba kompletnie nie wiesz o czym piszesz. Czy gdzieś jest napisane, że dobra technika wyklucza estetykę?
Joan pisze: Ja akurat jestem purystką techniczną, ale w zakresie takim na jaki każdego stać, i w zakresie wpływającym zdecydowanie na estetykę adekwatną do tematu zdjęć.
A skąd wiesz jaki zakres jest wpływający na estetykę adekwatną do moich zdjęć?
Joan pisze: Jako dziecko cyfry musisz zrozumieć, że fotografia to taka dziedzina, gdzie technika i estetyka są ze sobą ściśle związane, ale jednak zawsze estetyka dominuje,
najlepsze technicznie zdjęcie o nijakim wyrazie może na chwilkę przyciągnąć uwagę, ale zaraz będzie zapomniane. Natomiast inspirujące wyrazem i estetyką zdjęcie zostanie szybko zauważone, a ewentualne jego mankamenty techniczne staną się mniej istotne, takim żelaznym przykładem jest Julia Cameron i wielu innych.
Traktujesz mnie jak początkującego w fotografii - na jakiej podstawie? Bo robię cyfrą i pytam o sprzęt? :lol:

Zapytam o jedną sprawe - masz gdzieś w sieci swoje zdjęcia bym mógł spojrzeć? Czy wstydzisz się ich?
Joan
-#

Post autor: Joan »

s4int pisze:Traktujesz mnie jak początkującego w fotografii - na jakiej podstawie?
Nie początkujący nie zakłada takiego wątku, ma inne spostrzeżenia, a przede wszystkim nie karci tych co się w nim (teraz wiem że niepotrzebnie) wypowiadają.
Żałuję ze tu cokolwiek pisałam, dlatego tym kończę, na pewno już z Tobą w przyszłości dyskusji prowadzić nie będę, jest tu mnóstwo sympatycznych choć zapewne też i początkujących fotografów, ja na swoje skromniutkie możliwości (bo nie ma takiego co wie wszystko) chętnie pomogę, sama być może coś się dowiem, bo to jest (trochę górnolotnie) w interesie całej polskiej fotografii, ale Ty ewidentnie raczej szukasz zaczepki stwarzając wrażenie pozbawionego zupełnie humoru i luzu, nawet jak być może popełniłam jakąś złośliwość.
Ale autentycznie życzę powodzenia w Twojej fotografii !
Amen !
Awatar użytkownika
ModusOperandi
-#
Kontakt:

Post autor: ModusOperandi »

s4int pisze:Zapytam o jedną sprawe - masz gdzieś w sieci swoje zdjęcia bym mógł spojrzeć? Czy wstydzisz się ich?
Prezentując gdzieś swoje zdjęcia, musisz zawsze liczyć się z krytyką i oceną. Oczywiście możesz się z tym, co napiszą inni nie zgadzać i mieć swoje zdanie - być święcie przekonany o tym, że to Ty robisz sztukę a inni się nie znają itp. itd.
W drugą stronę też to działa. Możesz nie prezentować swoich zdjęć, ale jak najbardziej możesz się wypowiadać na temat tego, co widzisz.
Mocno niedojrzałe jest w moich oczach natomiast podejście typu jak cytowane Twojego zdania S4int.
Pozdrawiam
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...
Awatar użytkownika
s4int
-#

Joan pisze: Nie początkujący nie zakłada takiego wątku, ma inne spostrzeżenia, a przede wszystkim nie karci tych co się w nim (teraz wiem że niepotrzebnie) wypowiadają.
Rozumiem, że jesteś doświadczonym fotografem. Jeśli będzie miała kiedyś ochotę kupić aparat cyfrowy (choć widzę, że masz na niego alergię) tak samo zapytasz ludzi siedzących w temacie i założysz taki wątek. To chyba jest mocno naturalne.
Jakie spostrzeżenia? Przez cały wątek abstrahowałem od treści i wartości artystycznych, skupiając się na samym aspekcie technicznym, czemu tego nie rozumiesz i wtrącasz kwestie które są zupełnie nie poruszane przez kogokolwiek?
Joan pisze: , ale Ty ewidentnie raczej szukasz zaczepki stwarzając wrażenie pozbawionego zupełnie humoru i luzu, nawet jak być może popełniłam jakąś złośliwość.
Ewidentnie to Ty zaczełaś określając mnie dzieckiem cyfry i próbując zdyskredytować wiedzę i umiejętności, których jak mniemam, kompletnie nie znasz, a wnioskujesz na podstawie tego co piszę o sprzęcie (sic!). Pogardliwy ton pierwszego postu pare wypowiedzi wyżej, o tablicach testowych itd? Co to niby miało być?

Nie odniosłaś się do żadnego z moich pytań. Piszesz dla samego pisania czy wyrażasz jakąś chęć dyskusji jednak? Ja odpowiadam tonem takim jak Ty do mnie zaczełaś - prześmiewczym i osoby patrzącej z góry na "cyfrowe dziecko".
Jeśli chcesz chętnie porozmawiam, ale jak równy z równym.
ModusOperandi pisze:Prezentując gdzieś swoje zdjęcia, musisz zawsze liczyć się z krytyką i oceną. Oczywiście możesz się z tym, co napiszą inni nie zgadzać i mieć swoje zdanie - być święcie przekonany o tym, że to Ty robisz sztukę a inni się nie znają itp. itd.
W drugą stronę też to działa. Możesz nie prezentować swoich zdjęć, ale jak najbardziej możesz się wypowiadać na temat tego, co widzisz.
Mocno niedojrzałe jest w moich oczach natomiast podejście typu jak cytowane Twojego zdania S4int.
Pozdrawiam
Nigdzie tak nie napisałem, że ja robie cokolwiek lepszego od kogokolwiek, w ogóle nie pisałem nic o swoich zdjęciach. Tylko chodzi mi o to, że dużo większą wartość mają dla mnie słowa i opinię ludzi którzy robią zdjęcia, i mało tego - robią bardzo dobre zdjęcia. Opinie czystych teoretyków o estetyce, pogardliwym stosunku do sprzętu są dla mnie w większości przypadków bezużyteczne. Oczywiście, można krytykować nie umiejąc samemu nic zrobić, ale takie opinie, zwłaszcza na forach internetowych są po prostu bezwartościowe.

Stąd moje pytanie o linka do zdjęć - jeśli Joan poprze swoje dość skrajne opinie świetnymi zdjęciami spod jej ręki przemyślę raz jeszcze to co napisała i przeproszę za pochopną ocenę. Jeśli nie ma co pokazać no to cóż... tak jak pisałem wyżej. To chyba uczciwa propozycja?

Pozdrawiam Was obojga.
Enter.
Ostatnio zmieniony 27 sie 2011, 13:37 przez s4int, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
alphamale
-#
Kontakt:

Post autor: alphamale »

jaz99 napisał

"* niezmienianiu czasu migawki, gdy nie jest naciągnięta;
* niezmienianiu czasu migawki, gdy podniesione jest lustro;
* dociskaniu korbki do korpusu podczas naciągania migawki;
* nie zmienianiu magazynków bez zaślepki (???);
* nie manipulowaniu mechanizmami aparatu, gdy wciśnięty jest spust, nawet lekko (a co jeśli jakiś paproch przyblokuje lekko spust migawki), "

czegoś nie rozumiem

czas da się zmienić tylko jak jest naciągnieta, inaczej pokrętło nie działa
drugiego punktu nie rozumiem, ale jw. nie da się jak jest podniesione bo pokrętło jest zablokowane, magazynku bez zaślepki się nie zdejmie jak tak to jest zepsuty magazynek.
co do ostatniego to chyba w każdym aparacie

co prawda mam saluta - c lepszy mechanicznie od kijewów i nie zepsuł sie od kilku lat jak go kupiłem nie nakłada ani nie puszcza światła ani trochę, może mam szczęście alko jakąś cudną wersję :)
JaZ99
-#
Kontakt:

Post autor: JaZ99 »

alphamale pisze:czegoś nie rozumiem
Ja tylko przetłumaczyłem fragment oficjalnego dokumentu Araksa, do którego wcześniej podałem odsyłacz.
Awatar użytkownika
enter
-#

Post autor: enter »

ok, odkopię trochę stara dyskusję
z pytaniem:
czy już ktoś się zdecydował na zakup już konkretnego aparatu ?
Arax czy Hartblei? a może już ktoś posiada i używa?
ja się wstępnie zdecydowałem na Araxa88
czy jakiś komentarz od użytkowników w/w mógłbym poprosić ?
[center]Kiev60TTL, ARAX88 + szukam 500mm i mirrora do Psix-a
DomenaFotografa.net | Sprzętowo 6x6[/center]
nipen
-#

Post autor: nipen »

S4int, nie wiem, czy było, ale pomyśl też nad Mamiyą RB. Wprawdzie to 6x7 (było o cięciu w Pentaxie 6x7), ale format 6x7 też jest sexy; ). Poza tym dupa rewolwerowa, modułowość, porządna optyka. Wprawdzie najjaśniejszy to 3.5, ale trzeba pamiętać, że głębia w średnim jest mniejsza, niż analogiczna w małym, czy cyfrze (dx).
O, cholera, to starocie, przepraszam ; ). Ale przeczytałem i nie mogę się nadziwić jednej rzeczy, skąd się biorą co niektórzy? Niedawno odbył się popisowy bełkot w kwestii wyboru skanera ("¤ Skaner do 2000-3000 zł"). Człowiek precyzyjnie zapytał, a resztę sobie doczytajcie. Tu z kolei (akcja się dzieje wcześniej) człowiek również zapytał o pomoc. I oczywiście znalazł się ortodoksyjny fundamentalista, który potrafi niejednemu obrzydzić fotografię, "wymachując" frazesami o wyższości. Słabo się robi, jak czyta się te pierdoły. Oczywiście, że szkło ma wpływ na efekt końcowy, a wykorzystane twórczo pozwala na osiągnięcie znakomitych efektów. Wystarczy spojrzeć na prace Leszka Kowalskiego czy Andrzeja Frankowskiego, którzy używają bądź używali "tych" gównianych, bądź im podobnych aparatów, jak tu ktoś raczył się wypowiedzieć. Nie rozumiem tego zapyziałego przekonania o swojej nieomylności. Człek zapytał, chciał porady, a dowiedział się, ze nic nie wie. "Profesorowie"... .

[ Dodano: Pią 24 Lut, 2012 ]
"Osobną kwestią, którą mnie osobiście irytujesz jest Twóje podejście do pisania na forum. Określiłbym je jako roszczeniowe. Wchodzisz pierwszy raz, zadajesz pytania, a kiedy ludzie podejmują rozmowę, zaczynasz ich ustawiać, rozstawiać po kątach i dyscyplinować. Nie masz grama cierpliwości. Wpadasz i oczekujesz, że ktoś odwali za Ciebie robotę związaną z wyborem sprzętu. Z wyszukaniem cen włącznie. Zaiste, opis pod avkiem nie kłamie.;) Zachowujesz się jak nieodrodne dziecię cyfry. I przy niej pozostań. Unikniesz rozczarowań;) A lans zawsze możesz uprawiać nowszą cyfrą.;)
rzekłem:P"
A tego już zupełnie nie rozumiem. Ale ciśnie się na usta dosadne określenie. Wiem, wiem, dalej było coś o kajaniu. Bezsens. Broń Boże o coś zapytać. To już jakaś schizofrenia.
Ostatnio zmieniony 24 lut 2012, 19:15 przez nipen, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
s4int
-#

enter pisze:ok, odkopię trochę stara dyskusję
z pytaniem:
czy już ktoś się zdecydował na zakup już konkretnego aparatu ?
Arax czy Hartblei? a może już ktoś posiada i używa?
ja się wstępnie zdecydowałem na Araxa88
czy jakiś komentarz od użytkowników w/w mógłbym poprosić ?
Cześć,

przepraszam, że nie odpisałem na PMke - odczytałem jakoś na telefonie i później zapomniałem odpisać (a tak często to tu nie zaglądam z powodów o których niżej...).
Odpowiem tutaj, publicznie, bo może komuś się przyda jeszcze w przyszłości.

W końcu nie kupiłem ani Araxa, ani Hartblei - z prostej przyczyny. W międzyczasie trafił mi się używany Kiev 88cm, w wersji od DVD-technik - czyli ten fajniejszy, troszkę stuninngowany, poprawiony - było o nim na forum trochę. Dość bogaty zestaw, bo z Arsatem, dwiema kasetkami, pryzmatem, kominkiem, Sonnarem 180 2.8, dupką do polaroida (jakby co - do sprzedania, bo nie korzystam) i trzema filmami - za dość śmieszną kase w zasadzie (coś lekko ponad 1k zł).
Długo się nie zastanawiałem i wziąłem - i co? No i gicior. Sprzęt w świetnym stanie, w pełni sprawny, nie mam z nim żadnych problemów - kasetki szczelne, czasy trzyma, nic się nie sypie. Pstrykam sobie bez problemów - no może poza drobnym z ustawieniem ostrości, ale to akurat "mój" problem, bo w okularach jest mi nadal dość trudno, pewnie trzeba pomyśleć nad szkłami kontaktowymi...
Ostatnio mi co prawda psikus sie stał z ostrością, której nigdzie na zdjęciu znaleźć nie mogę (a na matówce było trafione), ale nie wykluczam swojego błędu - może np szkło krzywo wpiąłem (180 2.8). Poza tym felerkiem - nie miałem problemów do tej pory (wbrew powszechnemu straszeniu ruskim sprzętem).

Ostatnio miałem przyjemność popstrykać aparatem kolegi - RZ67proII - i bardzo mi się spodobało ostrzenie na tym sprzęcie (to dość ważna kwestia dla mnie). Póki co, ze względu na porę roku fotografuję we wnętrzach więc nawet owa "techniczność" szkieł Mamiyii (o "nudne" rozmycie mi głównie chodzi) mi nie przeszkadza - rozmyte ściany czy meble wyglądają podobnie prawie z każdego szkła :D a przynajmniej mniej to widać niż w przypadku pleneru. Na tyle mi się to spodobało, że kupiłem sobie dodatkowo RB67proS (miało być RZ, ale w momencie kiedy kupowałem w KEH w stanach jakoś wymiotło i w sumie byłem skazany na RB - ale nie narzekam, zaoszczędziłem pareset dolców). Czy długo ze mną zostanie - to się jeszcze okaże. Póki co świeży zakup i nie zdążyłem przestrzelić tej puszki nawet.

A docelowo i tak poluję na inny sprzęt...
nipen pisze:S4int, nie wiem, czy było, ale pomyśl też nad Mamiyą RB. Wprawdzie to 6x7 (było o cięciu w Pentaxie 6x7), ale format 6x7 też jest sexy; ). Poza tym dupa rewolwerowa, modułowość, porządna optyka. Wprawdzie najjaśniejszy to 3.5, ale trzeba pamiętać, że głębia w średnim jest mniejsza, niż analogiczna w małym, czy cyfrze (dx).
Hehehe - trafiłeś :) odpisałem już wyżej na to po części.

Pentaxa67 przez chwilę rozważałem (w zasadzie głównie ze względu na szkło - czyli 105 2.4, bo format tak średnio mi leży), ale nie chciałem kupować w ciemno, nie wiedząc jak się na tym ostrzy (opinie ogólnie są takie, że super) - nie znalazłem nikogo z Krakowa (czy okolic) kto miałby obecnie na stanie ten sprzet, żebym mógł sobie zerknąć na matówke lub przez pryzmat. Może kiedyś mi się uda poznać ten sprzęt jeszcze.
nipen pisze: O, cholera, to starocie, przepraszam ; ). Ale przeczytałem i nie mogę się nadziwić jednej rzeczy, skąd się biorą co niektórzy? Niedawno odbył się popisowy bełkot w kwestii wyboru skanera ("¤ Skaner do 2000-3000 zł"). Człowiek precyzyjnie zapytał, a resztę sobie doczytajcie. Tu z kolei (akcja się dzieje wcześniej) człowiek również zapytał o pomoc. I oczywiście znalazł się ortodoksyjny fundamentalista, który potrafi niejednemu obrzydzić fotografię, "wymachując" frazesami o wyższości. Słabo się robi, jak czyta się te pierdoły. Oczywiście, że szkło ma wpływ na efekt końcowy, a wykorzystane twórczo pozwala na osiągnięcie znakomitych efektów. Wystarczy spojrzeć na prace Leszka Kowalskiego czy Andrzeja Frankowskiego, którzy używają bądź używali "tych" gównianych, bądź im podobnych aparatów, jak tu ktoś raczył się wypowiedzieć. Nie rozumiem tego zapyziałego przekonania o swojej nieomylności. Człek zapytał, chciał porady, a dowiedział się, ze nic nie wie. "Profesorowie"... .

[ Dodano: Pią 24 Lut, 2012 ]
"Osobną kwestią, którą mnie osobiście irytujesz jest Twóje podejście do pisania na forum. Określiłbym je jako roszczeniowe. Wchodzisz pierwszy raz, zadajesz pytania, a kiedy ludzie podejmują rozmowę, zaczynasz ich ustawiać, rozstawiać po kątach i dyscyplinować. Nie masz grama cierpliwości. Wpadasz i oczekujesz, że ktoś odwali za Ciebie robotę związaną z wyborem sprzętu. Z wyszukaniem cen włącznie. Zaiste, opis pod avkiem nie kłamie.;) Zachowujesz się jak nieodrodne dziecię cyfry. I przy niej pozostań. Unikniesz rozczarowań;) A lans zawsze możesz uprawiać nowszą cyfrą.;)
rzekłem:P"
A tego już zupełnie nie rozumiem. Ale ciśnie się na usta dosadne określenie. Wiem, wiem, dalej było coś o kajaniu. Bezsens. Broń Boże o coś zapytać. To już jakaś schizofrenia.
A o tym to już mi się nie chce pisać nawet - swoje zdanie wyraziłem już wcześniej dość jasno... Żenua po całości - jak nie muszę to tu nie piszę nic, bo zbyt betonowe klimaty jak dla mnie. Ale przynajmniej cieszy mnie, że to nie tylko ja tak to postrzegam.

Dzięki za zainteresowanie - pozdrawiam :)
Ostatnio zmieniony 25 lut 2012, 23:52 przez s4int, łącznie zmieniany 2 razy.
nipen
-#

Post autor: nipen »

A ja jestem ciekaw prac Joan, zwłaszcza po przeczytaniu jej kilku wypowiedzi w tym wątku. Myślę, że jeśli ma się tyle do powiedzenia, jest się ``technicznym purystą`` (cokolwiek to znaczy) to i pewnie ma się dużo do pokazania. Nie jestem zwolennikiem wszelkich bełkotliwych przepychanek o wyższości jednego nad drugim, ale też lubię, kiedy dyskutanci mają jakieś argumenty, oprócz własnego, nie popartego przykładami ``widzimisię``. Ot, taki ciekawski jestem.
Sombrero
-#

Post autor: Sombrero »

A że się z ciekawości zapytam: czym np. taki Pentacon Six przerobiony na ręczny przesuw błony niezależny od przesuwu migawki, ustępuje takim Kievom z DVDTechnik czy Araxom? Bo kupiłem aparat od osoby, która serwisuje te cuda i sama je przerabia, podobno w ogóle z nimi problemu nie ma. Jak użytkownicy w temacie się wypowiedzą?
Owszem, używałem Hasselblada 503c, śliczny, ale nie powiem by matówka aż tak mnie powalała, żeby dopłacać te 3000 PLN różnicy.
Pentacon Six TL hacked by erjot771 + Biometar 80 2.8 + Sonnar 180 2.8 + Svierdlowsk 6
Awatar użytkownika
jac123
-#

...

Post autor: jac123 »

Ale różnica to chyba jest w obiektywach Hasa vs Sixa, a matówka to szczegół.
Awatar użytkownika
enter
-#

matówka w kievach jest jaśniejsza od psixa chyba że została w Sixie wymieniona
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

weesee pisze:przerobiony psix raz że naświetli Ci już 220ki, dwa że zrobi na 120 12 klatek a tak robi 13, to jakbyś przy zakupie 12 rolek dostał 13tą w gratisie.

matówkę też można wymienić
220-tek, jest już na lekarstwo.
Naświetli 12, ale na pewno 12, a nie 13 z czego dwie nałożone.
W tym drugim przypadku, to tak jakbyś przy zakupie 12 filmów jeden od razu wyrzucił.
:-D
Wszystko ma swoje plusy dodatnie i ujemne.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
enter
-#

mój kiev bez przeróbek tez robi 13 klatek na 100%
ODPOWIEDZ