Skanowanie negatywów kolorowych C41

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

JaZ99
-#
Kontakt:

Post autor: JaZ99 »

Dzięki za testowanie! Mam kilka pytań:
rbit9n pisze:Obrazek
Obrazek
Czym te obrazki się różnią? Chodzi mi o ustawienia? Mam nadzieję, że nie próbowałeś odwracać jpg-ów? ;)
rbit9n pisze: Obrazek
Obrazek
z tym mam problem jak widać. film to centuria 800, faktycznie maska bardzo ciemna.
Tak, jak napisałem w opisie na stronie, w przypadku źródeł światła na zdjęciu występują takie objawy, jak tutaj. To normalne i skrypt jest za głupi, aby coś z tym zrobić. Jedynie, co można zrobić, to albo rozjaśnić ręcznie, albo użyć metody z "profilami" (opcje -c oraz -u opisane na stronie www).
Obrazek
te dwa kadry to konica 200VX. na drugim widać pikselozę na niebie, podobną do tej, o której pisał rob.
Zbyt mała rozdzielczość, abym mógł to zobaczyć. Czy aby jednak nie włączałeś wyostrzania podczas skanowania? Mimo wszystko jestem pozytywnie zaskoczony tym, jak mało kolory Lenina się różnią od siebie, pomimo krańcowo różnego oświetlenia.
polaroid 200y
Tu znów źródła światła.

kodak profoto100
Rob pisze:Na ostatnim zdjęciu, tym z kabelkami, widać też to o czym mówiłem :) Szczególnie widać na białym i niebieskim kabelku.
Hmmm... a mi to bardziej wygląda na artefakty silnej kompresji jpg... a kolory jak dla mnie przyjemne.
rbit9n pisze:Obrazek
efke r25@50
Ponawiam swoje pytanie o wyostrzanie (te rzeczy na niebie to mogą być też artefakty po kompresji jpg).
kodak ektar 100. trochu zielony, ale to najlepsze co do tej pory uzyskałem.
Super zdjęcie! Ektar jest strasznie narowny, trzeba go precyzyjnie naświetlać, prawie jak slajd. Być może stąd ta zieloność? Najlepsze w sensie najlepsze w ogóle, czy w sensie najlepsze, co ci się udało wycisnąć z negfix8? ;)
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

JaZ99 pisze:Czym te obrazki się różnią? Chodzi mi o ustawienia? Mam nadzieję, że nie próbowałeś odwracać jpg-ów? ;)
różnią się tym, że ten ciemniejszy skanowałem proxem napisanym przez AVASYS dla epsona pod linuxa, jaśniejszy natomiast skanowałem vuescanem. w przypadku programu avasys, skanowałem totalnie na płasko i dlatego jest ciemniejszy skan, prawie jak w rzeczywistości. natomiast vuescana nadal nie ogarniam w 100% i stąd wprowadzona jest korekta automatyczna programu. odwracałem i tif i jpg, przez ciekawość. efekty takie same.
JaZ99 pisze:Tak, jak napisałem w opisie na stronie, w przypadku źródeł światła na zdjęciu występują takie objawy, jak tutaj. To normalne i skrypt jest za głupi, aby coś z tym zrobić. Jedynie, co można zrobić, to albo rozjaśnić ręcznie, albo użyć metody z "profilami" (opcje -c oraz -u opisane na stronie www).
zabawa poziomami i krzywymi w GIMP'ie na niewiele się zdała (efekt to ten jaśniejszy kolega). chyba będę musiał spróbować z utworzeniem profilu na jakimś innym skanie z tego negatywu.
JaZ99 pisze:Zbyt mała rozdzielczość, abym mógł to zobaczyć. Czy aby jednak nie włączałeś wyostrzania podczas skanowania? Mimo wszystko jestem pozytywnie zaskoczony tym, jak mało kolory Lenina się różnią od siebie, pomimo krańcowo różnego oświetlenia.
prawdopodobnie "unsharp mask" była włączona. w wolnej chwili spróbuję powtórzyć.
JaZ99 pisze: Tu znów źródła światła.
akurat ten polaroid 200y wyszedł ładnie, jeśli można tak to ująć. ty nie mam zastrzeżeń.
JaZ99 pisze:Hmmm... a mi to bardziej wygląda na artefakty silnej kompresji jpg... a kolory jak dla mnie przyjemne.
kolory "jak żywe", to fakt.
JaZ99 pisze:Super zdjęcie! Ektar jest strasznie narowny, trzeba go precyzyjnie naświetlać, prawie jak slajd. Być może stąd ta zieloność? Najlepsze w sensie najlepsze w ogóle, czy w sensie najlepsze, co ci się udało wycisnąć z negfix8? ;)
o tak, zdjęcie prawdopodobnie lekko niedoświetlone (wiadomo, półmetra śniegu nawet sekonica l-358 jest w stanie oszukać). a rozwijając mój skrót myślowy, jest najlepszy kolorystycznie skan, jaki udało mi się uzyskać z tej klatki. wszystkie programy do skanowania, robiły z tego fioletową kupę, której nijak nie było tknąć w GIMP'ie.

konkluzja jest taka. trzeba się przyłożyć nieco bardziej do skanowania (rozdzielczość, wyostrzanie) i popracować nad własnymi profilami. jednakowoż pierwsze testy wyglądają zachęcająco.

pozdrawiam zza pierwszego stołu.
Piotrek
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
JaZ99
-#
Kontakt:

rbit9n pisze:prawdopodobnie "unsharp mask" była włączona. w wolnej chwili spróbuję powtórzyć.
Mam nadzieję, że to było przyczyną.
rbit9n pisze:jednakowoż pierwsze testy wyglądają zachęcająco.
Dzięki za testy. Jestem też otwarty na wszelkie sugestie (np. czy skrypt powinien oferować opcję wyostrzania, czy też nie).
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

jako że w pracy nuda, postanowiłem pobawić się profilami. a zatem ze zdjęcia z kolegą przy murku, wykroiłem fragmenty klatki obejmujące murek i fragment maski. komendą "negfix8 -c" utworzyłem profile dla obu skanów, po czym zastosowałem te profile do całego kadru. oto efekty:

Obrazek
skan avasys

Obrazek
skan veuscan

jest o niebo lepiej.

aha, potwierdzają się słowa kol. Jaz99, że za artefakty odpowiedzialna jest kompresja (jpg) i wyostrzanie. oznacza to jedno. trzeba przeinstalować ubuntu, a wcześniej sformatować dyski, zajmowane przez resztki windozy.
Ostatnio zmieniony 31 sty 2011, 14:36 przez rbit9n, łącznie zmieniany 3 razy.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."

JaZ99
-#
Kontakt:

rbit9n pisze:oznacza to jedno. trzeba przeinstalować ubuntu, a wcześniej sformatować dyski, zajmowane przez resztki windozy.
Czy jest to Twoja recepta na wyłączenie kompresji jpg, czy też wniosek, że windows nie jest Ci już do niczego potrzebny? ;)

A poważnie: w żadnym przypadku reinstalacja ubuntu (ani jakiegokolwiek innego linuksa) nie jest konieczna. Ale to już OT.
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez JaZ99, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

he, he. wiesz, skoro trzeba będzie skanowac w tif'ach, trzeba odzyskać miejsce zajmowane przez widowsa. zresztą, na windowsie już praktycznie nic nie robię. Żona trochę szponci, ale równie dobrze może to samo robić na ubuntu :D.

co do reinstalacji to zgoda. w sumie, nie mogę odzyskać w pasku powiadomień apletu poczty (standardowo przy zegarku w górnym pasku), ale to nie jest żaden kłopot.

ps. spróbowałem jeszcze stworzyć profil oparty na wycinku z kolegą, ale przez to że gość dostał lampą prosto w twarz, profil okazał się nieadekwatny. zatem mam mniej więcej pogląd na sprawę co i jak z czym się je.
Ostatnio zmieniony 31 sty 2011, 14:21 przez rbit9n, łącznie zmieniany 1 raz.

JaZ99
-#
Kontakt:

rbit9n pisze:ps. spróbowałem jeszcze stworzyć profil oparty na wycinku z kolegą, ale przez to że gość dostał lampą prosto w twarz, profil okazał się nieadekwatny. zatem mam mniej więcej pogląd na sprawę co i jak z czym się je.
Mam roboczą teorię, że "profil" dla negfix8 należy utworzyć, prześwietlając jedną klatkę o +3EV i tworząc profil komendą negfix8 -c klatka.tiff. Na przykład można punktowo zmierzyć jasność szarej karty lub śniegu albo białej kartki oświetlonej światłem mniej więcej 5000 K i do uzyskanego pomiaru dodać 3EV i naświetlić.
Profil taki byłby poprawny dla każdej klatki z tego filmu poprawnie naświetlonej światłem o barwie +/- 5000K. Wstępne wyniki są zachęcające.
Awatar użytkownika
Rob
-#

Post autor: Rob »

tak wygląda moje okienko skanowania tuż przed naciśnięciem "Scan" ;) Muszę coś jeszcze ustawić w "Options"? Czy włączona opcja digital ice ma wpływ?
Załączniki
Przechwytywanie.jpg
Ostatnio zmieniony 31 sty 2011, 18:21 przez Rob, łącznie zmieniany 2 razy.
JaZ99
-#
Kontakt:

Rob pisze:tak wygląda moje okienko skanowania tuż przed naciśnięciem "Scan" ;) Muszę coś jeszcze ustawić w "Options"?
Wygląda OK. W opcjach musisz nie włączać innej gammy niż 1.0 i zdecydowanie zalecam wyłączenie zarządzania kolorami przez SF. Dla pewności wrzuć może parametry, które masz ustawione na kartach okna opcji.
Rob pisze: Czy włączona opcja digital ice ma wpływ?
Nie wiem, nie przetestowałem. Sądzę, że raczej przeszkadza, niż pomaga.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

wrzucam raz jeszcze kodaka profoto, skanowany avasysem, gamma 1, kolory bez korekty.

Obrazek
z unsharp mask

Obrazek
bez unsharp mask

artefakty na kabelku nadal widoczne.

JaZ99
-#
Kontakt:

rbit9n pisze:artefakty na kabelku nadal widoczne.
Hmmm.... różnica między skanem bez i z wyostrzaniem jest spora. Może to po prostu ziarno?
A co się stanie, gdy nie użyjesz opcji "-cs", tylko ręcznie spróbujesz dopasować poziomy/krzywe w uzyskanym wyniku?
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

niestety nadal klops. ziarno to nie jest, bo na surowym skanie tego nie widać. najwyraźniej skrypt się wykłada na jednolitych powierzchniach.

JaZ99
-#
Kontakt:

nie wykluczam. czy mógłbyś wystawić mi gdzieś sam źródłowy skan bez unsharp mask?

Edit: To może być też ziarno lub grain aliasing. Nie mam wiele zeskanowanych negatywów, tu jest przykład dużej płaskiej powierzchni o jednolitym kolorze. Kończą mi się pomysły.
Załączniki
ziel.jpg
Ostatnio zmieniony 01 lut 2011, 19:46 przez JaZ99, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

JaZ99
-#
Kontakt:

Dzięki! Twój skan jest dziwny jakiś -- bardzo jasny. Jeszcze nie widziałem takiego jasnego skanu negatywu. Jesteś pewny, że powyłączałeś wszelkie automaty? Gamma=1.0?

Edit: Plik tiff musi być 16-bitowy - Twój jest 8-bitowy.
Patrz porównanie jasności Twojego skanu ze skanem kolegi Rob.
Załączniki
Porównanie jasności 2 skanów
Porównanie jasności 2 skanów
Ostatnio zmieniony 01 lut 2011, 20:36 przez JaZ99, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ