JaZ99 pisze:Czym te obrazki się różnią? Chodzi mi o ustawienia? Mam nadzieję, że nie próbowałeś odwracać jpg-ów? ;)
różnią się tym, że ten ciemniejszy skanowałem proxem napisanym przez AVASYS dla epsona pod linuxa, jaśniejszy natomiast skanowałem vuescanem. w przypadku programu avasys, skanowałem totalnie na płasko i dlatego jest ciemniejszy skan, prawie jak w rzeczywistości. natomiast vuescana nadal nie ogarniam w 100% i stąd wprowadzona jest korekta automatyczna programu. odwracałem i tif i jpg, przez ciekawość. efekty takie same.
JaZ99 pisze:Tak, jak napisałem w opisie na stronie, w przypadku źródeł światła na zdjęciu występują takie objawy, jak tutaj. To normalne i skrypt jest za głupi, aby coś z tym zrobić. Jedynie, co można zrobić, to albo rozjaśnić ręcznie, albo użyć metody z "profilami" (opcje -c oraz -u opisane na stronie www).
zabawa poziomami i krzywymi w GIMP'ie na niewiele się zdała (efekt to ten jaśniejszy kolega). chyba będę musiał spróbować z utworzeniem profilu na jakimś innym skanie z tego negatywu.
JaZ99 pisze:Zbyt mała rozdzielczość, abym mógł to zobaczyć. Czy aby jednak nie włączałeś wyostrzania podczas skanowania? Mimo wszystko jestem pozytywnie zaskoczony tym, jak mało kolory Lenina się różnią od siebie, pomimo krańcowo różnego oświetlenia.
prawdopodobnie "unsharp mask" była włączona. w wolnej chwili spróbuję powtórzyć.
JaZ99 pisze: Tu znów źródła światła.
akurat ten polaroid 200y wyszedł ładnie, jeśli można tak to ująć. ty nie mam zastrzeżeń.
JaZ99 pisze:Hmmm... a mi to bardziej wygląda na artefakty silnej kompresji jpg... a kolory jak dla mnie przyjemne.
kolory "jak żywe", to fakt.
JaZ99 pisze:Super zdjęcie! Ektar jest strasznie narowny, trzeba go precyzyjnie naświetlać, prawie jak slajd. Być może stąd ta zieloność? Najlepsze w sensie najlepsze w ogóle, czy w sensie najlepsze, co ci się udało wycisnąć z negfix8? ;)
o tak, zdjęcie prawdopodobnie lekko niedoświetlone (wiadomo, półmetra śniegu nawet sekonica l-358 jest w stanie oszukać). a rozwijając mój skrót myślowy, jest najlepszy kolorystycznie skan, jaki udało mi się uzyskać z tej klatki. wszystkie programy do skanowania, robiły z tego fioletową kupę, której nijak nie było tknąć w GIMP'ie.
konkluzja jest taka. trzeba się przyłożyć nieco bardziej do skanowania (rozdzielczość, wyostrzanie) i popracować nad własnymi profilami. jednakowoż pierwsze testy wyglądają zachęcająco.
pozdrawiam zza pierwszego stołu.
Piotrek