rbit9n pisze:Obrazek
jak można zauważyć, w przypadku kiedy kasecie mamiyi 23 ustawimy płytkę dociskową dla filmu 220, nie styka się ona całą powierzchnią z filmem, a tylko górną i dolną krawędzią. czy chodzi tu o lepszy docisk, czy o to, żeby film nie ocierał o film?
Ponieważ zdjęcie zaprezentowane przez Kol. powyżej nie dawało mi spokoju wziąłem do ręki rzeczoną kasetę.
MYŚLĘ, ŻE ROZWIĄZAŁEM ZAGADNIENIE DEFINITYWNIE.
Zacznijmy od tego, że płytka dociskowa NIE DOCISKA filmu do prowadnic.
W kasecie onej są niejako dwie pary prowadnic - górne (nieco szersze niż film) oraz dolne odpowiadające szerokości filmu. Ponadto prowadnice górne nieco bardziej wystają w kierunku płytki dociskowej względem prowadnic dolnych, różnica rzędu może 0,5 mm.
Płytka dociskowa w momencie zamknięcia kasety zawsze opiera się na prowadnicach górnych, a więc tych szerszych od filmu i nieco bardziej ku niej wystających.
W ten sposób na powierzchni płytki zostaje wyznaczona płaszczyzna ostrości. Ponieważ płytka zawsze opiera się o górne prowadnice płaszczyzna ostrości jest niejako niezmienna, to oczywiste. Film ślizga się więc tylko po płytce dociskowej, praktycznie nie dotykając żadnych prowadnic (jest również dociskany przez obrotowe rolki po lewej i prawej stronie płytki dociskowej).
I TU JEST KLU PROGRAMU, PONIEWAŻ FILM ŚLIZGA SIĘ TYLKO PO PŁYTCE, A WIĘC GRUBOŚĆ PAPIERU MA ZNACZENIE!
Druga sprawa płytka dociskowa, którą w zależności od rodzaju filmu 120/220 zmieniamy na lewą lub prawą stronę.
Strona dla filmu 120 jest jednolicie gładka, natomiast dla filmu 220 posiada "pasek" górny i dolny (można to zobaczyć na moich zdjęciach str. 3 wątku). Owe paski to nic innego jak rowki - minimalne wgłębienia. Zauważcie, że zdjęcia z instrukcji również prezentują te rowki, tylko w nieco przesadzony sposób.
GŁĘBOKOŚĆ GÓRNEGO I DOLNEGO PASKA DLA FILMU 220 ODPOWIADA GRUBOŚCI PAPIERU.
W momencie przełożenia płytki na stronę 220 rowki owe trafiają na górne prowadnice (czyli te szersze niż film), w ten sposób zostaje zachowana płaszczyzna ostrości dla filmu bez papieru (220).
Niedowiarków zapraszam do pomacania.
Jutro za dnia dorobię zdjęcia i wrzucę, aby nieco rozjaśnić temat.