A teraz doczytałem Trumil że ty z Ebay UStrumil9 pisze:Pytanie na samym poczatku watku zostalo postawione niewiadomo do kogo. Do uzytkownikow filmu w Polsce czy bardziej globalnie? To ze na jakis rynkach pojawiaja sie braki w jakims asortymencie nie jest przyczynkiem do dyskusji o tym, ze sie cos konczy. Generalnie waska grupa zajmuje sie technikami z poczatku XX wieku, plyty szkalne to w skali swiata naprawde margines. Ale nie plakalbym nad 35, srednim formatem, czy 4x5, 5x7. Sa ludzie, ktorzy to robia i sa tacy, ktorzy teraz dopiero sie tym zainteresowali. Czy ceny na sprzet poszly w gore. Tak, ale pozornie. Jak ktos nie umie kupowac to bedzie zawsze bral drozej - to co mu podsunie sie pod nos. Ci, ktorzy wiedza jak szukac na ebay beda nadal kupowali relatywnie tanio. Holdery 4x5 mozna tak jak w 2009 kupic ponizej $6 za sztuke. Trzeba po prostu kupowac 20, 30 i wtedy placi sie nawet ponizej $5 -srednio. Poszlo jakis czas temu kilka body Hasellblada CM w cenie okolo $150 z wysylka. Widzialem tez Sinary F, do poskladania - pelna kamera 4x5 bez obiektywu wychodzila od $230 do $350 w zaleznosci od kondycji. Przeba sledzic aukcje i szukac okazji kiedy mozna cos dostac tanio a nie kupowac wtedy gdy przyjdzie ochota. Okrutna prawda: trzeba miec zawczasu przygotowana kase
Aukcja zakonczona 19 stycznia 2011, tutaj , $5.83 za sztuke z S/H. Nie wydaje mi sie to drogo za Riteway, w dobrym stanie bo kapcie cale.
I jeszcze jedna aukcja, na body Hassela 500CM ze standartowym prizmem, zakonczona 18 stycznia 2011, tutaj , $175 z S/H, gdzie standartowy finder kosztuje okolo $40+
No tak ale ja mówię o Europie .
I przepraszam że będę w tym przypadku na tyle bezczelny , chamski i zarozumiały , ................w miejsce kropek wpisać inne określenie ,
że zaryzykuję opinię że wiem najlepiej ( dotyczy Ebay.de)
ja kupuję i otrzymuję tak około 40 do 80 przesyłek miesięcznie
i tak od lata 2009 to chyba jednak wiem jak jest z cenami
Ebay.de to jest pierwsza strona jaka włączam rano
codziennie przeglądam oferty w dziale Foto na najbliższe 48 godzin
i codziennie robię jakieś zakupy.
Oczywiście że dzisiaj możesz trafić coś co rok temu było droższe .
ja sam często kupuję ten sam produkt raz drożej nawet o 100% a trafiło mi się kupić towar
za 1 euro a wcześniej kupiłem go za 20 to ile to jest % więcej to wolę nie liczyć.
Natomiast moja uwaga co do wzrastających cen ma raczej znaczenie pozytywne .
Bo wskazuje na zwiększenie zainteresowania tym tematem kupujących .
Czyli - fotografia się trzyma a nie zwija.( oczywiście na nie zbyt dużym poziomie)
Z czego wszyscy powinniśmy się cieszyć.