Tak sobie myślę, a "Matrycowy Pomiar Światła" -
- to nic innego jak taki ukryty "Program Tematyczny" dotyczący określenia parametrów ekspozycji.
Tylko, że on wykorzystuje swoją, wcześniej zaprogramowaną przez producenta, bazę danych.
Ja używam matrycy jak fotografuję "na mieście" na BW - bo jest szybciej i wystarczająco dobrze.
sławoj pisze:Tak sobie myślę, a "Matrycowy Pomiar Światła" -
- to nic innego jak taki ukryty "Program Tematyczny" dotyczący określenia parametrów ekspozycji.
Tylko, że on wykorzystuje swoją, wcześniej zaprogramowaną przez producenta, bazę danych.
Czasami matrycowy nie jest skomplikowany - na przykład w niektórych Canonach był to poprostu pomiar skoncentrowany na punkcie AF. Skoro ludzie naświetlają matrycą slajdy to i BW się da - sporo motywów ma kontrast który nie sprawią kłopotu przy pomiarze matrycowym.
U mnie w najbardziej zaawansowanym korpusie pomiar matrycowy to sam środek plus rogi. I w wizjerze na drabince pokazywana jest różnica miedzy matrycowym i CW, zwykle CW to -1/3 EV wobec matrycy...
Jerzy pisze:U mnie w najbardziej zaawansowanym korpusie pomiar matrycowy to sam środek plus rogi. I w wizjerze na drabince pokazywana jest różnica miedzy matrycowym i CW, zwykle CW to -1/3 EV wobec matrycy...
Pozdrawiam!
omatkotyjegojedyna.... a co to za body? tak tylko z ciekawości pytam...
sam mam 2 lustrzanki MMM (mechaniczna, metalowa, maualna), w której mam tylko dwie wskazówki - które powinny się pokryć, żeby "było ok" + cyfraka canonda 350D, gdzie fajnie widać drabinkę....
ale żeby takie rzeczy???
co to za machina, Contax Aria???
pozdr
Łukasz
witam, kiedy jest czas na ustawianie czasu i przyslony? bardzo rzadko, zdarza sie ze moge pozwolic sobie na to by stac nad jedna klatka dluzej, obiekty zazwyczaj niecierpliwe i po chwili uciekaja lub slonce chwilowo zachodzi,wiec uwazam ze korzystanie z A lub S nie jest grzechem a tylko pomoca w szybkim dzialaniu, pozatym to milo kiedy robi sie klatke krajobrazu i mamy duuuuzo czasu na pelna kontrole czyli M z pomiarem punktowym.Osobiscie faworytem dla mnie jest program z preselekcja przyslony.
zby pisze:co boli Twoja arie i w jakich sytuacjach?bo moja wychuchaniutka kochaniutka to sie moze naucze czego jej oszczedzic
Wczesne modele miały i mają problem z systemem chroniącym przed przepięciami. Chroniąc elektronikę zawiesza aparat, trzeba wyjąć baterie i po 1-2 min. włożyć z powrotem. Pomagają świeże baterie.