Ale człowieku , odrzuć te wszystkie techniczne sprawy na bok.
To nie o to chodzi czy szara karta to jest standard czy nie czy odbija  18 czy jak twierdzisz 20 % światła.
Tu nie chodzi o to czy ktoś coś tobie udowodni.
Tu chodzi o to że dla osób początkujących różni autorzy  w swych ksiązkach opisali 
pewna metodę pracy bazując  w większości na szarej karcie.
Żeby było prosto , zrozumiale i powtarzalnie. A ty w kółko próbujesz udowodnić że z białą kartką też można.
No i ok jeśli można .
Tylko  że  dla osoby poczatkującej to co proponujesz jest zbyt skomplikowane. 
W ten sposób to jesteś perfekcjonistą dla idei , a tu chodzi o szybkie i sprawne przekazanie wiedzy poczatkującemu fotografowi  a nie o epatowanie go swą wiedza.
Kumasz o co idzie ?

Szara Karta- zrób to sam?
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
Ja kumam. Za to Ty nie kumasz. Odgrzebujesz dawno zakończony temat, chcąc koniecznie udowodnić, że ktoś tam kiedyś nie miał racji. Przeczytaj jeszcze raz cytat, który raczyłeś przywołać z mojej wypowiedzi. Zrozum jego treść, a potem pisz.Trampek pisze:Kumasz o co idzie ?
EOT
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"

"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
E z tobą szkoda gadać . widzę że trafiłem na profesora. To ucz innych ucz.J.A. pisze:Ja kumam. Za to Ty nie kumasz. Odgrzebujesz dawno zakończony temat, chcąc koniecznie udowodnić, że ktoś tam kiedyś nie miał racji. Przeczytaj jeszcze raz cytat, który raczyłeś przywołać z mojej wypowiedzi. Zrozum jego treść, a potem pisz.Trampek pisze:Kumasz o co idzie ?
EOT
nie będę z tobą prowadził polemiki.