Rollei Superpan 200 sie nie chce utrwalic...

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

p1ot3 pisze:skroce czas 1 wywolywacza i powinno byc ok.
Jak skrócisz czas pierwszego wywoływacza, to wynikowy slajd będzie ciemniejszy. Wydłużenie czasu pierwszego wywoływania sprawi, że slajd będzie jaśniejszy.
Ogólnie fajny efekt, taki "retro".
msierak
-#

Post autor: msierak »

Dziękuję bardzo panowie za podsunięcie pomysłu!
Dzisiaj naświetliłem przeterminowaną Astię 100F i od razu pobiegłem do ciemni wywołać.
Najpierw 1. namaczanie przez jakieś 3 minuty w 40-45 st.
potem 2. Kąpiel w D-76 ze sznapsem hydrochinonu (2,5g na 650ml) - 20 minut, 40st przewrotki co minutę
3. 5-10-15-20-15-10-5 przewrotek ze zmianą wody
4. Naświetlanie ~40cm od 500w halogena przez 2 minuty (uważając by za bardzo emulsji nie podgrzać)
5. 5 minutowa kąpiel w 39 st. tetenalu c-41, chyba już z osiem klisz wywołał
6. Blix 39st 5 minut

i wyszło genialnie! Jeżeli wolno mi na mokro w ogóle oceniać to powiem tylko że wyszedł dość mocny zielony zafarb w cieniach (i jakby czerń jest za mało gęsta).
A tak się prezentuje:
Załączniki
astia c-41 pos.jpg
Ostatnio zmieniony 21 maja 2012, 20:06 przez msierak, łącznie zmieniany 1 raz.
filozof97
-#

Post autor: filozof97 »

ja teraz wołam color plusa na odwrotkę. Pierwsza kąpiel Rodzinal 1+50 z terminem do 1987 roku w jakichś 28 stopniach(a może 25 a może 30?) przez 10 minut, potem płukanie, wywoływacz do RA-4, odbielanie. Jak skończę, to powiem jak wyszło.

Edit 1: Korci mnie, aby otworzyć koreks i zsolaryzować, ale nie zrobię tego.
Edit 2: akurat zaświetlam, po pierwszym wywołaniu obraz jest widoczny.
Edit 3: wraz z zaświetlaniem obraz robi się wyraźniejszy.
Edit 4: wraz z postępem wywoływania barwnego, tj. wtórnego obraz znika a negatyw ciemnieje. Mam nadzieję, że po odbieleniu usunę obraz srebrowy a barwnikowy zostanie.

Edit 5, po procesie. efekty: negatyw jest prawie przeźroczysty- z dwóch powodów- zbyt długo wywoływałem cz-b i zapewne zbyt krótko naświetlałem. Jakby co, to radzę wywoływać 1/4 tego co ja i mocno naświetlać. I wywołać barwnie by zapewne wypadało dłużej. obraz jest ledwo widoczny, ale chyba się uda zrobić z tego odbitki pod powiększalnikiem. negatywowe odbitki :)

Jeszcze jeden pomysł. Naświetlmy od podłoża i wtedy na odwrotkę według wyżej podanego sposobu.
Awatar użytkownika
enthropia
-#

Post autor: enthropia »

Wracając do tematu zasadniczego, z Superpanem 200 trafiały się problemy przy wywoływaniu w dużych rozcieńczeniach.
Sam raz wyjąłem z koreksu przezroczystego Superpana, od tego czasu nie tykam tego materiału.
Pozdrawiam, Bartek.
Awatar użytkownika
pasiasty
-#
Kontakt:

Post autor: pasiasty »

msierak pisze:F Pan R 100
Czyli czaro-biały film diapozytywowy, wywołuje się go tym: http://foma.cz/foma/produkt/FotoDetail. ... duktID=296
|| Cezary Żemis <cezary.zemis@gmail.com>
|| http://cezaryzemis.name/
|| ph. +48 794 337 097 | +420 605 560 885
msierak
-#

A wracając do offtopu: jak sądzicie, jak długa może być przerwa między pierwszzym a drugim wołaniem w wywoływaniu pozytywowym w c-41? kończy mi się właśnie colortec i się zastanawiam, czy wyszło by, gdybym wywołał cz-b, rozwiesił do suszenia na 2h (jednoczesnie naswietlajac żarówkami 50-tkami) i oddał do labu po 3h.
filozof97
-#

lab tego nie przyjmie, coś ty. A przerwa moim zdaniem nie ma ograniczeń.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

A dla czego nie przyjmie? Oczywiście mówimy o labie w którym stoi maszyna, a nie o punkcie kolektorskim co wysyła do CEWE.
Co do czasu, to nie ma bez ograniczeń. Tyle że nie jest to kwestia godzin, tylko przynajmniej dni, jak nie tygodni.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

msierak pisze:A wracając do offtopu: jak sądzicie, jak długa może być przerwa między pierwszzym a drugim wołaniem w wywoływaniu pozytywowym w c-41? kończy mi się właśnie colortec i się zastanawiam, czy wyszło by, gdybym wywołał cz-b, rozwiesił do suszenia na 2h (jednoczesnie naswietlajac żarówkami 50-tkami) i oddał do labu po 3h.
Jeśli po pierwszym wywoływaniu dobrze film wypłuczesz, to możesz go spokojnie wysuszyć i odłożyć do czasu aż będziesz miał wywoływacz barwny. Nic mu się nie stanie.
filozof97
-#

no właśnie jak znam takie punkty- to oni nawet crossa nie chcą się podjąć, a co dopiero taki półwywołany negatyw. Na nic tłumaczenia, że nic nie ma prawa się stać.
msierak
-#

J.A., technik - dziękuję za odpowiedź.

filozof: a po czym mają poznać że jest półwywołany? crossa mi zrobią, a o moim niecnym występku się dowiedzą po fakcie.
ramzes1702
-#
Kontakt:

Post autor: ramzes1702 »

Taki pół wywołany film będzie miał przecież widoczny obraz srebrowy, nie wiem jednak jak wygląda wkładanie do maszyny więc pytanie czy ew. zauważą.
msierak
-#

Zawinę go spowrotem w papier (średni format).
ramzes1702
-#
Kontakt:

Post autor: ramzes1702 »

Sory, myślałem "małoobrazkowo". W takim razie o ile nie nawiniesz odwrotnym końcem to nie będzie wiadomo ale za to będzie zdziwienie co to wyszło :-D

No i w zależności od przychylności labu do takich ekscesów może to być ostatni twój film wołana tam :-D

sory za offtop
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

ramzes1702 pisze:Sory, myślałem "małoobrazkowo". W takim razie o ile nie nawiniesz odwrotnym końcem to nie będzie wiadomo ale za to będzie zdziwienie co to wyszło
W labach srajtaśmę przewija się do przejściowej kasetki po to by na początku filmu, tam gzie jest przyklejony do papieru przykleić numerek. W jednych robią to przyklejanie przy świetle dziennym, w innych się nie przewija do tej kasetki, ale numerek i tak przykleja na początku filmu, robiąc to w ciemni. Tak czy siak nie da się ukryć, że coś z filmem było motane. Ja na pewno bym się zorientował.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
ODPOWIEDZ