Ile jeszcze przed sobą ma tradycyjna fotografia?

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

junkers_ju-87
-#

Re: Ile jeszcze przed sobą ma tradycyjna fotografia?

Post autor: junkers_ju-87 »

melquiades pisze:Witam

Tak się dziś zastanawiałem ile jeszcze przed sobą ma fotografia tradycyjna a w szególności mały obrazek.

Co raz pojawia się jakiś nius że firma zaprzestaje produkcji filmu X czy Y taki sam los spotyka zapewne chemię i papier - nie mówiąc już o sprzęcie ciemniowym. Często można zobaczyć że ktoś pisze że " zrobił zapasy" albo że "kupił ile dał rady" bo to już ostatnia okazja. Jak widzicie przyszłość fotografii tradycyjnej i fotografii w ogóle.
Panowie to ja wam dam taką odpowiedź i jestem ciekaw waszych opini.
Od wakacji 2009 , codziennie siedzię na ebay , i powiem wam tylko że do dzisiaj
ceny sprzętu używanego poszły 30 - 50 % do góry.
Prawie wszystko co jest do dużego formatu natychmiast się sprzedaje
kaset 4x5 jak na lekarstwo a jak sa to ceny kosmiczne
trochę lepiej z 9x12

Średni format ciągle się sprzedaje i ceny też twardo się trzymają z tendencją do góy.
O cenach z 2009 roku można zapomniec.

Słabo się trzyma mały format
ale sredni i duży wręcz przeciwnie.

A o przypadkach sprzedaży używanego sprzętu w cenie nowego nie wspomne bo juz takie dziwadła widziałem.

I na koniec .

3 stycznia złożyłem zamówienie na negatyw ADOX CHS 100 4x5 w jednej dużej niemieckiej huertowni.
5-go dzwonie i się pytam co z zamówieniem - odp. jedzie z fabryki
Ok , za kilka dni dostałem maile ze wysyłają zamówienie.
Dzwonię i pytam się czy mogę jeszcze domówić .
odpowiedź - sprawdzę czy jeszcze coś zostało .
Zostało - 25 paczek , no to domówiłem 5 a na na następny dzień chciałem jeszcze 5 a tu figa.

No to tak wygląda przyszłość fotografii

pewno że niebędzi to tak jak w latach 70-80 ale podejżewam że zostanie z 3 -5 dostawców z
wybranym asortymentem

To jest produkcja niszowa ale zawsze znajdzie się klient i jakiś mały producent z kilkuosobową obsadą i dadzą sobie radę
A koncerny odpadną

pozdrawiam
ju_87
Awatar użytkownika
MarcinD
-#

Post autor: MarcinD »

Dlaczego twierdzisz, że koncerny "odpadną"? Z czego mają odpaść?
Ostatnio zmieniony 19 sty 2011, 19:29 przez MarcinD, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

czy to czasem nie będzie 21 XII 2012 ?.. ponoć wszystko m się skończyć :mrgreen:

ale i tak znajdą się jacyś Chińczycy którzy zrobią wszystko od nowa .. i zmonopolizują rynek..
Ostatnio zmieniony 19 sty 2011, 19:55 przez nord, łącznie zmieniany 1 raz.
junkers_ju-87
-#

MarcinD pisze:Dlaczego twierdzisz, że koncerny "odpadną"? Z czego mają odpaść?
uważam że tak jak AGFA zlikwidowała swój zakład w Leverkusen
tak samo być może zrobi Kodak lub Ilford
Chyba że odłączą od koncernu swoje części zajmujące się produkcją materiałów do fotografii
analogowej i pozwolom im działac jako małe zakłady albo wręcz sprzedadzą je razem z marką.

Agfa niestety za późno zareagowała i musiała swoj zakład w Leverkusen podać do upadłości.
na szczęście ludzie z Adoxa odkupili sprzęt , technologię i inżynierów
i teraz produkują na przykład pod nazwą Adox MCP .

Niestety ale na małym rynku gigantowi jest trudniej niż małym i średnim firma..

Mam wielką nadzieję że jednak tak się nie stanie i Ilford i Kodak i inni nadal będą produkować.
Ale z drugiej strony jak patrzę na cenę Ilforda i słyszę o planowanych podwyżkach to zaczynam się zastanawiać ilu klientów wytrzyma tą cenę .
Przy małym formacie i średnim jeszcze idzie wytrzymac ale duży format i pozytywy na większych formatach już bardzo walą po kieszeni.
ju_87
junkers_ju-87
-#

nord pisze:czy to czasem nie będzie 21 XII 2012 ?.. ponoć wszystko m się skończyć :mrgreen:

ale i tak znajdą się jacyś Chińczycy którzy zrobią wszystko od nowa .. i zmonopolizują rynek..
nie 21 tylko 12 XII 2012 , według kalendarza muzułmańskiego .
to jakoś , zaraz za 400 lat . mniej więcej.
ju_87
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

junkers_ju-87 pisze:
nord pisze:czy to czasem nie będzie 21 XII 2012 ?.. ponoć wszystko m się skończyć :mrgreen:

nieprawda .. na discavery mówili ze to ma być 21 XII liczone wg kalendarza Majów :lol: ;-)
Awatar użytkownika
MarcinD
-#

Post autor: MarcinD »

ma to sens co piszesz junkers. Jednak to chyba mały i średni daje bardziej po kieszeni, na wielkim nie ma, aż takiego przerobu materiałów. Jednak to od każdego fotografa zależy.
junkers_ju-87
-#

MarcinD pisze:ma to sens co piszesz junkers. Jednak to chyba mały i średni daje bardziej po kieszeni, na wielkim nie ma, aż takiego przerobu materiałów. Jednak to od każdego fotografa zależy.
No pewno że nie ma , bo zanim pstryknę to muszę się dobrze zastanowić co , i jak
bo negatyw duży a złotówy w oczach jeszcze większe .
więc trzeba samodyscypliny

jedyna zaleta to taka że idąc robić zdjęcie zajmuje to trochę czasu i kasy więc same fotografowanie jest bardziej przemyślane , za to mniej spontaniczne.

Chociaż widziałem reportaż o facecie który robił linhofem zdjęcia z ręki na ulicach w którymś z krajów arabskich.
I zawsze były to szybkie strzały , bo araby nie bardzo lubia byc fotografowani , a naj mniej bez pytanie.
Gościu miał ustawioną migawkę i przesłonę i łaził z tym gratem w ręku. i jak nadchodził własciwy moment to pstrykął

A pokazane efekty były bardzo ciekawe.

Więc i wielkim formatem można sobie polowac i spontanicznie pstrykac

Tyle że nie każde modele się nadają
ale linhof miał kilka fajnych dla reporterów.
ju_87
junkers_ju-87
-#

MarcinD pisze:ma to sens co piszesz junkers. Jednak to chyba mały i średni daje bardziej po kieszeni, na wielkim nie ma, aż takiego przerobu materiałów. Jednak to od każdego fotografa zależy.
Ja oglądałe al jazirre i tam podawali coś innego
ju_87
Awatar użytkownika
slawoj
-#

Post autor: slawoj »

nord pisze:
junkers_ju-87 pisze:

nieprawda .. na discavery mówili ze to ma być 21 XII liczone wg kalendarza Majów :lol: ;-)
Tak naprawdę, to świat się kończy z chwilą śmierci danego człowieka - bo dla niego wszystko wtedy przestaje istnieć.
.
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez slawoj, łącznie zmieniany 3 razy.
radekone
-#
Kontakt:

Post autor: radekone »

Slyszalem ostatnie wiesci, ze i ten koniec swiata maja przekladac bo costam znowu wyniknelo. Jak tak dalej pojdzie to go nie dozyje.

W momencie wycofania przez Fuji kilku znaczacych filmow (w tym Neopana 400 120) przedstawiciel Ilforda powiedzial, ze oni nie zamierzaja sie sie z niczego wycofywac. Ilford buduje sie na potentata niszowego i pewnie przez to ciagle podnosi ceny..

Nie zapominajcie o kolejnym odlamie czyli o lomografii. Z jednej strony przez nich nie mozna juz kupic tanio starych filmow ale z drugiej nadal funkjonuja laby. Ciekawostka: wiecie po ile sprzedaja na necie filmy 'dla lomografow'..? 5-6 funtow za przeterminowana rolke. Nowe Ilfordy sa tansze.
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem to klisza pękła, i ch*j!"
Awatar użytkownika
slawoj
-#

Post autor: slawoj »

radekone pisze:Ilford buduje sie na potentata niszowego i pewnie przez to ciagle podnosi ceny..
Ilford zawsze z początkiem roku podnosi/podnosił ceny swoich wyrobów, ale za to przez resztę roku trzyma je na stałym poziomie.
radekone pisze:Nie zapominajcie o kolejnym odlamie czyli o lomografii.
Do Lomografii znakomicie nadaje się Kodak Ektar - podobno.
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez slawoj, łącznie zmieniany 5 razy.
Awatar użytkownika
trumil9
-#

Post autor: trumil9 »

Pytanie na samym poczatku watku zostalo postawione niewiadomo do kogo. Do uzytkownikow filmu w Polsce czy bardziej globalnie? To ze na jakis rynkach pojawiaja sie braki w jakims asortymencie nie jest przyczynkiem do dyskusji o tym, ze sie cos konczy. Generalnie waska grupa zajmuje sie technikami z poczatku XX wieku, plyty szkalne to w skali swiata naprawde margines. Ale nie plakalbym nad 35, srednim formatem, czy 4x5, 5x7. Sa ludzie, ktorzy to robia i sa tacy, ktorzy teraz dopiero sie tym zainteresowali. Czy ceny na sprzet poszly w gore. Tak, ale pozornie. Jak ktos nie umie kupowac to bedzie zawsze bral drozej - to co mu podsunie sie pod nos. Ci, ktorzy wiedza jak szukac na ebay beda nadal kupowali relatywnie tanio. Holdery 4x5 mozna tak jak w 2009 kupic ponizej $6 za sztuke. Trzeba po prostu kupowac 20, 30 i wtedy placi sie nawet ponizej $5 -srednio. Poszlo jakis czas temu kilka body Hasellblada CM w cenie okolo $150 z wysylka. Widzialem tez Sinary F, do poskladania - pelna kamera 4x5 bez obiektywu wychodzila od $230 do $350 w zaleznosci od kondycji. Przeba sledzic aukcje i szukac okazji kiedy mozna cos dostac tanio a nie kupowac wtedy gdy przyjdzie ochota. Okrutna prawda: trzeba miec zawczasu przygotowana kase
Aukcja zakonczona 19 stycznia 2011, tutaj , $5.83 za sztuke z S/H. Nie wydaje mi sie to drogo za Riteway, w dobrym stanie bo kapcie cale.
I jeszcze jedna aukcja, na body Hassela 500CM ze standartowym prizmem, zakonczona 18 stycznia 2011, tutaj , $175 z S/H, gdzie standartowy finder kosztuje okolo $40+
Ostatnio zmieniony 20 sty 2011, 08:35 przez trumil9, łącznie zmieniany 2 razy.
pozdrowienia, wojtek
przepraszam, nie mam polskich znakow
http://70fahrenheit.wordpress.com
kris75
-#
Kontakt:

Post autor: kris75 »

nie w tym sensie jak wcześniej, czyli nie w sensie użytkowym, natomiast dla przyjemności, relaksu dlatego może, że po prostu chcę. Dlatego na co dzień jeżdżę skodą, a w weekendy oldtimerem ;-)
P.S. a czy transport konny ma teraz jakaś przyszłość? Mimo to sporo osób uprawia nadal jeździectwo, czy hoduje psy myśliwskie w bloku (to akurat glupota no ale... można i tak profanować)
Ostatnio zmieniony 20 sty 2011, 13:15 przez kris75, łącznie zmieniany 1 raz.
junkers_ju-87
-#

slawoj pisze:
nord pisze:
junkers_ju-87 pisze:
Tak naprawdę, to świat się kończy z chwilą śmierci danego człowieka - bo dla niego wszystko wtedy przestaje istnieć.
.
Mam na ten temat odmienny pogląd ale to już chyba nie na tym forum.
może wróćmy jednak do tematu
ju_87
ODPOWIEDZ