Panowie to ja wam dam taką odpowiedź i jestem ciekaw waszych opini.melquiades pisze:Witam
Tak się dziś zastanawiałem ile jeszcze przed sobą ma fotografia tradycyjna a w szególności mały obrazek.
Co raz pojawia się jakiś nius że firma zaprzestaje produkcji filmu X czy Y taki sam los spotyka zapewne chemię i papier - nie mówiąc już o sprzęcie ciemniowym. Często można zobaczyć że ktoś pisze że " zrobił zapasy" albo że "kupił ile dał rady" bo to już ostatnia okazja. Jak widzicie przyszłość fotografii tradycyjnej i fotografii w ogóle.
Od wakacji 2009 , codziennie siedzię na ebay , i powiem wam tylko że do dzisiaj
ceny sprzętu używanego poszły 30 - 50 % do góry.
Prawie wszystko co jest do dużego formatu natychmiast się sprzedaje
kaset 4x5 jak na lekarstwo a jak sa to ceny kosmiczne
trochę lepiej z 9x12
Średni format ciągle się sprzedaje i ceny też twardo się trzymają z tendencją do góy.
O cenach z 2009 roku można zapomniec.
Słabo się trzyma mały format
ale sredni i duży wręcz przeciwnie.
A o przypadkach sprzedaży używanego sprzętu w cenie nowego nie wspomne bo juz takie dziwadła widziałem.
I na koniec .
3 stycznia złożyłem zamówienie na negatyw ADOX CHS 100 4x5 w jednej dużej niemieckiej huertowni.
5-go dzwonie i się pytam co z zamówieniem - odp. jedzie z fabryki
Ok , za kilka dni dostałem maile ze wysyłają zamówienie.
Dzwonię i pytam się czy mogę jeszcze domówić .
odpowiedź - sprawdzę czy jeszcze coś zostało .
Zostało - 25 paczek , no to domówiłem 5 a na na następny dzień chciałem jeszcze 5 a tu figa.
No to tak wygląda przyszłość fotografii
pewno że niebędzi to tak jak w latach 70-80 ale podejżewam że zostanie z 3 -5 dostawców z
wybranym asortymentem
To jest produkcja niszowa ale zawsze znajdzie się klient i jakiś mały producent z kilkuosobową obsadą i dadzą sobie radę
A koncerny odpadną
pozdrawiam