Początki Ciemni

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Agacziks pisze:Cześć.
Godzinę wertuje tematy by napisać w jak najbardziej pasującym (co byście mnie od razu nie zjedli tutaj;)
Nie tacy my straszni.
Agacziks pisze:A więc szukam sugestii porady logistycznej w sumie. Bo sprzet mam ogarniety i z grubsza wybrany. Od razu powiem, że moja łazienka jest za mała i zero funkcjonalności.
I bardzo dobrze, bo to ostateczność.
Agacziks pisze:Mam jednak super nadający sie na ciemnie oddzielny pokój, który można zaadaptować na pod wszystko, tylko nie ma ... dostępu do bieżącej wody.
Dobrze jak jest, ale nie jest to wymóg konieczny.
Agacziks pisze:Przewertowałam już podręczniki artykuły i forum i może to pytanie jest głupie - z góry przepraszam, ale czy odbitke juz utrwaloną mogę płukać w innym pomieszczeniu?
Oczywiście. Film wywołany w koreksie, też można przenieść do innego pomieszczenia.
Agacziks pisze:(chodzi mi o bezpośrednio po utrwaleniu ..powiedzmy przeniesienie jej do łazienki i płukanie pod bieżącą wodą jak bóg przykazał)?
Z utrwalacza do wiaderka z wodą, a potem do łazienki.
Agacziks pisze:a moze macie jakies inne patenty które mogłabym wykorzystać nie wychodząc podczas procesu z mojej ciemni bez wody?
Nie da się. Wodę trzeba zmieniać. Nie trzeba mieć bieżącej wody, ale trzeba mieć gdzie ją wylewać. A zmieniać trzeba kilka razy. Jeżeli będziesz robić na barycie, to i ze 20 razy. A bieżąca woda to dla bogaczy. Nie trzeba lać godzinami. Wystarczy zmieniać wodę co kilka min.
Agacziks pisze:(zastrzegam, że jesteśmy świeżo po remoncie i kłucie ścian i podciąganie wody nie wchodzi w grę;))
Szkoda.
A na marginesie, to nie kłucie, tylko kucie.
Ostatnio zmieniony 14 paź 2014, 10:43 przez J.A., łącznie zmieniany 1 raz.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Agacziks
-#

Post autor: Agacziks »

dziękuję pięknie :)
Awatar użytkownika
Rudoróż
-#

Post autor: Rudoróż »

To teraz z innej beczki.

Dostałam powiększalnik marki Krokus, model 69.

Polecono mi niezwłocznie zmienić obiektyw z krokusowego kit szajsu na zenitowy - ALE czy mogę użyć zwykłego heliosowego 44 i mu jakoś przyblokować przysłonę czy trza szukać czwgoś konkretniejszego ?
Jak film wywolać umiem, tak w ciemiowych sprawach zielonam totalnie ;-)
Fikumiku
-#
Kontakt:

Post autor: Fikumiku »

Masz kilka opcji...

ja ci doradzam takie

Jedną z nich jest Janpol Color dobry polski wynalazek eksportowy za parę dyszek się dorwie.

Albo jakiś obiektyw z Meopty tylko musisz od razu dorwać przejściówki na gwint.

Jeżeli zamierzasz wałkować temat przez lata to coś ala El-Nikkor 50mm f/4 ci wystarczy;) koszt do 100zł (ja za swój egzemplarz dałem z 80zł)
Maluje bez farb.

http://niewdana.pl/
Awatar użytkownika
sokol07
-#
Kontakt:

Post autor: sokol07 »

Janpole są cały czas dostępne na znanym portalu aukcyjnym, wystarczy wrzucić w wyszukiwarkę, faktycznie do wyrwania za małe pieniądze.
Awatar użytkownika
Rudoróż
-#

Fikumiku pisze:Jeżeli zamierzasz wałkować temat przez lata
pewnie zamierzam - ale wtedy coś co będzie kryło 6x6, bo takich tez mam sporo - przynajmniej połowę negatywów.

Generalnie chodzi mi o coś na początek - żeby ww ogóle ogarnąć robienie odbitek, nawet z początku na 35mm.
Oglądałam ten Helios w łapach, ale jemu, żeby się listki od przysłony pokazały trza nacisnąć takie coś - bolec/gwint - jakkolwiek to nazwać - więc rozmyślałam nad "wciśnięciem" tego na stale" i zaadoptowaniu jednego heliosa właśnie na powiększalnik na początek. ;)
Fikumiku pisze: Janpol Color
nie spocznę póki nie zrobię dobrych papierów (:

obczaję, poszukam ;)
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Fikumiku pisze:Jedną z nich jest Janpol Color dobry polski wynalazek eksportowy za parę dyszek się dorwie.
I ulży komuś w szajsie eksportowym.
Fikumiku pisze:Albo jakiś obiektyw z Meopty tylko musisz od razu dorwać przejściówki na gwint.
To już lepiej.
Fikumiku pisze:Jeżeli zamierzasz wałkować temat przez lata to coś ala El-Nikkor 50mm f/4 ci wystarczy;)
Jeżeli przez lata, to nie wystarczy, bo to nic lepszego niż meopta.
Rudoróż pisze:Generalnie chodzi mi o coś na początek - żeby ww ogóle ogarnąć robienie odbitek, nawet z początku na 35mm.
To zostaw ten polski obiektyw. Albo włóż Heliosa. Zablokuj przesłonę i po krzyku.
Wydasz na początek kilka dyszek, a wynik tego będzie taki, że będziesz lżejsza o kilka dyszek i nic nie poprawisz.
Kup papier, wywoływacz i psuj. Bo i tak Cię to nie minie.
Obiektyw trzeba kupić raz a dobrze.

[ Dodano: Nie 14 Gru, 2014 ]
Rudoróż pisze:Oglądałam ten Helios w łapach, ale jemu, żeby się listki od przysłony pokazały trza nacisnąć takie coś - bolec/gwint - jakkolwiek to nazwać - więc rozmyślałam nad "wciśnięciem" tego na stale" i zaadoptowaniu jednego heliosa właśnie na powiększalnik na początek. ;)
Zastrugaj zapałkę i wciśnij obok popychacza. Wystarczy na pięć lat.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
Rudoróż
-#

J.A. pisze:Zastrugaj zapałkę i wciśnij obok popychacza. Wystarczy na pięć lat.
tak zrobię :) obaczym.
ODPOWIEDZ