Galeria - na każdy temat i dla każdego
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Dla ewentualnie zainteresowanych filmem Adox HR-50 kilka próbek. Kadry niewyszukane (z braku czasu), wybrane z filmu te najbardziej akceptowalne. Naświetlone na 50 ASA w Arii, pomiar matrycowy, obiektyw Yashinon ML 50/1.4. Wywołanie w FX-39II 7'15", 20 st. Celcjusza, mieszanie 30" początkowo i 3 delikatne przewrotki co 60". Skany liniowe, odwrócone, bez jakiejkolwiek korekty. Moim zdaniem niczego nie urywa, a wręcz przeciwnie. Ziarno całkiem znaczne, brzydkie, a jakiejś nadzwyczajnej rozdzielczości ja nie zauważam. Ciekawym opinii kolegów.
Rzeczywiście - to co widać na tych skanach raczej niewiele ma wspólnego z deklarowanymi własnościami filmu. Wydaje mi się że pospolity Fomapan 100 wywołany w FX-39 II ma ładniejszą strukturę ziarna i nie gorszą ostrość.
Być może pełnię własności filmu udaje się osiągnąć w wywoływaczu specjalnie dla niego przeznaczonym ale mnie przeszła ochota na sprawdzanie takiej ewentualności.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Nie. Pierwszy film wywołałem w HD-DEV. Proces wywoływania wg instrukcji. Negaty wyszedł bardzo gęsty, makabryczne ziarno. Jeśli nawet jest prawdziwa moja hipoteza, że prześwietliłem o 1 EI co jest możliwe, to jest to na niekorzyść filmu. Nawiasem mówiąc, podejrzewam prześwietlenie, bo porównałem pomiar Arii z pomiarem FE2 i okazało się, że FE2 wskazuje o jedną działkę dłuższy czas. To właśnie w nim naświetliłem rolkę wywołaną w HR-DEV. Jeśli takie prześwietlenie jest przyczyną bardzo kiepskiego rezultatu to dziękuję bardzo. Foma 100 naświetlana w FE2 wychodzi ok, najwyraźniej ta jedna jednostka EI nie robi jej specjalnej różnicy. Foma 100 w małym obrazku jest bardzo ok, ale te kasety zaświetlają film, pojawia się pasek prawdopodobnie naświetlony przez tą kiepsko uszczelnioną szczelinę.
Od jakiegoś czasu mam ten sam problem z filmami Ilforda.
_________________________________________________________________________________
Faktycznie, ziarno jak groch, szczególnie ładnie widoczne na niebie. A już chciałem powiedzieć, że Foma 100 naświetlana na 400 daje przy pewnych warunkach świetlnych podobne rezultaty. A jednak nie, nie daje. Trochę dziwne, jeżeli Leica faktycznie wchodzi w tak ryzykowny materiał.